Spannende start Assen 1 met kleinst mogelijke overwinning

Verslag: Sjoerd

De eerste thuiswedstrijd van het seizoen was een beetje een uitwedstrijd voor ons. Omdat de bridgeclub De Steiger inclusief Rie had geconfisqueerd, moesten wij uitwijken naar het Markehuus. Daar werden we voortreffelijk opgevangen door gastvrouw Mea. Het Markehuus heeft een prima speellokaal met dito barruimte.

Onze gasten – ESG Dr. Max Euwe 4 uit Enschede – kwamen met maar liefst vijf buitenlanders in hun selectie aantreden. Vanwege wegwerkzaamheden moest het gezelschap uit Enschede onderweg rechtsomkeer maken hetgeen uiteindelijk leidde tot een aankomst rond 13.20 uur. Omdat de vertraging ruim van tevoren gemeld was, zijn we coulant geweest en om 13.15 uur begonnen.

Martin van Velzen ging prima van start en ontwikkelde veel beter dan tegenstander Frank Grube. In onderstaande stelling sloeg Martin zijn slag.

Frank Grube – Martin van Velzen na 15. Pd2

Na deze vlotte overwinning – binnen anderhalf uur – moest Paul den Boer tegen Kirsten Solberg kort daarop berusten in remise wegens zetherhaling.

In Assen 1 maakte Arjan Dwarshuis een prima debuut. Even leek het of hij onder druk kwam te staan, maar in stevige tijdnood hield hij zijn hoofd koel en wist hij zowaar een pion te snoepen. Omdat zijn tegenstander actiever stond bood Arjan met nog twee minuten op de klok voor slim remise aan hetgeen door Remko Algera werd geaccepteerd.
Ondertussen was Elmar Hommes hevig aan het zwoegen tegen Jorg Kucheyda. Lange tijd had Elmar een pion minder en deze bleek uiteindelijk funest waardoor de tukkers op gelijke hoogte kwamen.

Frank van der Werff speelde weer een puike partij. Nadat hij een pion gewonnen had ontstond onderstaande cruciale stelling:

Frank van der Werff – Norbert Raygrotzki na 43… Tb5

De vreugde van een voorsprong van korte duur. Maarten Dijkstra beukte zich suf op de koningstelling van Wouter de Haas en gooide er een aantal pionnen tegenaan om het initiatief te houden. Een alles of niets poging strandde en zo werd de stand weer gelijk getrokken.
De resterende partijen van Pieter en Ivo leken lange tijd in evenwicht.
Pieter stond iets slechter vanwege een zwakke pion in een dame plus toren eindspel. Nauwkeurig verdedigen van Pieter zorgde ervoor dat Andre Krueger geen winst kon vinden en de remise moest accepteren.

Ondertussen was Ivo Maris tegen Sjoerd van Willigen een miniem voordeeltje aan het uitbuiten. Waar een ander allang besloten had om genoegen te nemen met remise, ging Ivo op zoek naar een voordeeltje. De breek kwam op zet 45.

Sjoerd van Willigen – Ivo Maris na 45. f3

Over belangstelling hadden we niet te klagen. Veel clubleden kwamen een kijkje nemen. Wout Knol was bijna de gehele middag aanwezig. Ton – die gezelschap van had van zijn eega – kwam net te laat om Martin het vroege punt te zien drukken. Daarnaast was er steun van Henny, Cor, Gerbert, Gerard, Tinus, Jacob, Erik, Jesper en Tristan. Zoveel support was enorm de moeite waard en heeft ons zeker dat zetje gegeven dat nodig was voor deze mooie overwinning.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Assen        2030 - ESG Dr. Max Euwe 4 1960 4½ - 3½
1. Ivo Maris      2282 - Sjoerd van Willigen 1975 1 - 0
2. Frank van der Werff 2029 - Norbert Raygrotzki 1889 1 - 0
3. Pieter Tromp    2162 - André Krueger    2163 ½ - ½
4. Elmar Hommes    2068 - Jörg Kucheyda    2070 0 - 1
5. Paul den Boer    1988 - Kirsten Solberg   1922 ½ - ½
6. Maarten Dijkstra  1973 - Wouter de Haas   1903 0 - 1
7. Martin van Velzen  1967 - Frank Grube     1956 1 - 0
8. Arjan Dwarshuis   1775 - Remko Algera    1805 ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.