Het optimisme van Martin (“Dat moet te doen zijn, lijkt me”, MvV) deelde ik eigenlijk niet. Weer een aantal afzeggers/spelers die niet konden, zodat we met 2 invallers naar Stadskanaal trokken. Bij aankomst bleek het een drukte van jewelste. Niet van de schaakclub, maar naar verluidt van de plaatselijke filatelistenvereniging. Naar schatting een man of 60 discussieerden een hele avond over de fraaie kleinoden op onze enveloppen.

Om ongeveer kwart voor 8 ging het los. Gelukkig 'wonnen' we de tos en speelde Assen met wit op de oneven borden. Voor details over deze spannende tos vervoege men zich op de eerstvolgende clubavond bij ondergetekende.

Cor was op bord 4 als eerste klaar. Hoe het precies ging weet ik niet, maar op een gegeven moment had Cor dame en toren op de h-lijn tegen de witte koningstelling van tegenstander Coert Joost, en dat bleek doorslaggevend. Om half 10 kon het eerste punt worden opgetekend.

Op bord 1 speelde Sybrand met wit tegen Geert van der Lei, een 2000-speler. Een maatje te groot bleek. Ook hier een open h-lijn, moet heeel misschien te verdedigen zijn geweest, maar een domme zet leidde minimaal stukverlies in. Om 10 uur konden ook hier de stukken weer worden opgeborgen.

Op bord 2 speelde invaller Arjan met zwart in een Najdorf tegen Michiel Weisbeek. Een eenzaam zwart pionnetje op e4 leek kwetsbaar, maar plots kwam daar een zwart paard op d3 bij, een zwarte dame op d4 en de witte stelling stond op instorten. Dit speelde Arjan bijzonder mooi uit (2-1).

Tot slot moest Gerard de winst binnenslepen op bord 3 met wit. Dat zag er ook goed uit, pionnetje voor, een zee van tijd (zijn tegenstander nog een minuut of 10), maar na enige schermutselingen werd de zwarte batterij over de h-lijn wel erg gevaarlijk tegen Gerards koning. In de tijdnood van de Kruiter liet Gerard nog een dame instaan, maar de tegenstander zag het niet, waarna Gerard het met een mooie aanval op de zwarte koning kon afmaken. De eindstand werd daarmee 3-1.

Bijzonder was nog, dat we om 11 uur al klaar waren, en dus op een enigszins normale tijd thuis waren. Vermeldenswaard is voorts nog, dat de gehakballen bij de uitbater bijzonder goed smaken!

plaatsvervangend teamleider Sybrand

  JH Kruit      1787 - Assen 2      1699 1 - 3
1. Geert van der Lei  2000 - Sybrand Houtsma  1772 1 - 0
2. Michiel Weisbeek     - Arjan Dwarshuis     0 - 1
3. Geert van der Ploeg 1852 - Gerard Voorintholt 1690 0 - 1
4. Coert Joost     1508 - Cor van der Werff 1634 0 - 1