Assen 1 verslaat Sissa 1

Verslag: Sybrand

Assen 1 moest op 14 februari - inderdaad, valentijnsdag - aantreden tegen Sissa 1, thuis. Uitgangssituatie was, dat beide ploegen ongeslagen waren tot en met de vierde ronde, en dus beiden 8 matchpunten hadden, waar Sissa een beter bordsaldo had. De gemiddelde rating van Sissa 1 ligt ook een stukje hoger dan bij Assen 1. Daarom heb ik besloten om ook een aantal sterke invallers te benaderen om mee te spelen; Tjapko, en Arjan hadden hun debuut voor het eerste Nosbo team.

Nadat zorgvuldig een opstelling was gemaakt en gecommuniceerd kwamen nog wat kleur verzoeken binnen, zodat uiteindelijk een mooie opstelling kon worden rondgestuurd. Opoffering aan de eerste 2 borden, de kanonnen vanaf bord 3.

Op de avond zelf kwam geheel tegen de verwachting in Sissa niet te laat binnen, zodat we mooi op tijd aan de wedstrijd konden beginnen. Beide teams waren qua sterkte aan elkaar gewaagd, met een gemiddelde rating van 2100 per team. De opmerking van één der aanwezigen dat er waarschijnlijk nog niet eerder zo'n sterk bezette Nosbo wedstrijd was geweest werd door de aanwezige schaakreporter Jan van Os genuanceerd met de opmerking, dat het nog maar 2 seizoenen mogelijk is om KNSB spelers in de Nosbo te laten meespelen.

De eerste die klaar was was Rieks op bord 6. Hij had zich vrijwillig "opgeofferd" om zijn kleur (zwart) om te ruilen voor wit toen een aantal spelers liever zwart wilden. Rieks leek iets beter te staan, maar kwam rond half 10 een remiseaanbod melden. Deze mocht hij accepteren (0,5-0,5)

Frank was op 1 met zwart geen partij voor IM Nick Maatman. een pionnetje minder, later nog eentje. Commentaar van Frank: “In de opening offerde ik een pion, die won ik weer terug. Ik stond redelijk. In het middenspel bood ik geen tegenspel. Ik maakte een blunder. Ik liet mijn dame pardoes insluiten midden op het bord. Ik kon direct opgeven.”
(0,5-1,5)

Sybrand was de volgende die opgaf, rond een uur of 11. Met wit kon ik lang het materiele evenwicht bewaren, al was van meet af aan duidelijk dat zwart de betere papieren had. Een inschattingsfout kostte de eerste pion, gauw gevolgd door een tweede. Een matdreiging tot slot pareerde ik niet (0,5-2,5).

Pieter was de volgende die klaar was op 5. Hij had met zwart mooie druk op zijn tegenstander, en wist dit uiteindelijk te verzilveren. Zijn commentaar:
“Ik speelde met zwart tegen Benno, die met mij meegelift was naar Assen. Altijd prettig, want dat geeft je in een mindere stand altijd de kans op emotionele chantage. We speelden een Benoni, en het werd al snel zwaar manoeuvreren. Uiteindelijk werden de zwarte velden erg zwak bij wit, die zijn zwartveldige loper geruild had. Dit betekende dat mijn loper behoorlijk sterk werd. Helaas leverde ik daar wel een pionnetje bij in, maar de witte stukken stonden een beetje ongelukkig. In de volgende stelling (met wit aan zet) werd het interessant:

Wit: Ka2, Dd3, Tg1, Tg3, Lf1, Pa3, pi a4, b2, c2, d5, e4, f3, h3; Zwart: Ke7, Dc1, Tb8, Th8, Lc8, Lh6, pi a6, b5, c5, d6, e5, f7

De partij gaat verder met 1. Le2 c4 2. Dc3 (na 2. Txc1 cxd3 staan de witte toren en loper in) 2… De3 (ik kan helaas geen 2… b4 spelen vanwege 3. Txc1 bxc3 4. Tb1 en wit komt er goed uit) 3. Dxe3 Txe3 4. Th1 Lf4, en hier offert wit een kwaliteit met 5. Tg4, waar hij redelijke compensaite heeft met de vrije h-pion.

Even later besloten we veel pionnen te ruilen op de damevleugel, en kwam de volgende stelling op het bord, met zwart aan zet:

Wit: Ka2, Th1, Lf3, Pa3, pi a4, b2, c2, d5, e4, g4, h3; Zwart: Ke7, Tb8, Th4, Lf4, pi a6, b5, c4, d6, e5, f7

Hier speel ik 1… c3 om lijnen te openen. Benno reageert met 2. axb5 cxb2 3. bxa6 (hier is waarschijnlijk 3. Kxb2 beter. Na 3. bxa6 speel ik 3… Lc1 en ik dreig nu voortdurend te promoveren.

Enkele ideeen (in de verre toekomst) waren:

  1. 1…Txa3 2. Kxa3 b1D
  2. in de variant 4. a7 Ta8 5. Pb5 Thh8 staat de witte a-pion gepend, en na 6. Kb1 Thb8 kan wit de toren nog steeds niet slaan vanwege 7… Ta1#
  3. op het juiste moment 1… b1D, 2. Pxb1 Tb2 + Ka1 en andere toren naar de a-lijn met mat

De partij ging verder met:
4. Le2 Thh8 (hier is 4… Tb4 (veel) beter, met de dreigingen 5… Ta4 en 5… Txe4), 5. Pb5 Thc8 6. c4 Tb6 7. Ld3 Txa6 8. Kb3 Tca8 9. Lb1 Ta1 10. Kc2 Txb1 en zwart wint”
(1,5-2,5)

Ivo op 3 met zwart. Hij leek een zware avond tegemoet te gaan tegen CM Simon Elgersma. Op een gegeven moment een pionnetje minder en twee dubbelpionnen. Maar Ivo heeft vaker op onnavolgbare wijze zich uit benarde posities ontworsteld, en ook vanavond ging het goed. Een doorgebroken pion, kwaliteitwinst en later ineens gewonnen (2,5-2,5).

Geon op 8 had wit, en leek een mooie stelling te hebben met een (dubbel)pion meer verdedig door twee sterke paarden op e3 en c3. Even later echter had hij een kwal tegen 2 pionnen en leek hij wat minder te staan, maar volgens Geon heeft hij nooit verloren gestaan. Zijn commentaar:
“Na een kwaloffer bleef er een eindspel met toren, loper en zes pionnen tegen toren, toren en vier pionnen, waarbij één van mijn pionnen een door de loper gedekte vrijpion was, bij correct spel waarschijnlijk remise. Mathijs ging op jacht naar meer en pakte een pioneop a4 waardoor zijn toren korte tijd passief kwam te staan, met mijn actieve koning was de winst toen niet moeilijk meer” (3,5-2,5)

Arjan speelde op 7 met zwart. Hij had paard en 6 pionnen tegen Loper met 5 pionnen, en dat heb ik Arjan vaker behendig zien uitspelen. Zijn paard huppelde er dan ook op los in het eindspel, maar zijn tegenstander verdedigde zich behendig. uiteindelijk offerte Arjan het Paard en bleef Loper tegen 3 pionnen over, maar dit werd tegen de klok van half 12 remise (4-3).

Drie seconden later - maar toch als laatste zo benadrukte Pieter - was Tjapko de speler die het winnende punt binnentikte. Al lange tijd had hij met 2 pionnen meer Edim in een verstikkende houdgreep [even terzijde. Zouden we dit bij het schaken ook niet gewoon houtgreep mogen noemen aangezien de houdgreep wordt uitgevoerd met hout?]. Afwikkeling naar een toreneindspel met een paar pionnen meer, omzeilen nog van een dolle toren situatie, en uiteindelijk dus als laatste de matchwinner (5-3)! Commentaar Tjapko:
“De opening werd rustig opgezet van beide kanten en zwart had het centrum volledig geneutraliseerd. Een actief paard werd even later van f5 weggejaagd, maar de pion op h6 slaan bleek een veilig stukoffer. Het resterende eindspel gaf twee gezonde pionnen extra. Voorzichtig uitspelen was nog wel nodig, maar het punt is niet meer in gevaar geweest.”

Al met al mooie en spannende partijen. En Assen gaat voor het kampioenschap!

Uitslagen ronde 5 (NOSBO)