BSSK Assen 2019: Léon Niemeijer overtuigend kampioen, verrassende ontknoping in Groene groep

Gisteren (2 februari) was het weer tijd voor het jaarlijkse basisschoolschaakkampioenschap van Assen, voor de tweede keer in het Markehuus. Slechts 54 deelnemers ditmaal, maar daar stond tegenover dat de groene groep weer wat was gegroeid ten opzichte van vorig jaar, en qua schaakkwaliteit had de organisatie niets te klagen!

Groene groep

In de groene groep (t/m 9 jaar, 7 ronden) vond de beslissing pas in de laatste ronde plaats! Merlijn Eckhardt (9) had in de eerste zes ronden slechts een half puntje afgestaan, maar moest het in de laatste ronde met zwart opnemen tegen Kasper Schoenmakers (9), die slechts een half punt achterstond en met een overwinning dus nog kampioen kon worden. Inderdaad lukte het Kasper Merlijn te verslaan, en daarmee kroonde hij zich met 6 uit 7 tot winnaar van de groene groep en kampioen t/m 9 jaar! Noah Dörfel (9) wist zich nog naast Merlijn te nestelen; op weerstandspunten kreeg Merlijn de tweede prijs en Noah de derde.

In de categorie t/m 8 jaar was het nog spannender: Simon Kolijn (8) en Edin Mesic (8) eindigden samen op 5 uit 7, maar omdat Simon de onderlinge partij in ronde 3 had gewonnen werd hij uitgeroepen tot kampioen en Edin tot nummer twee. De derde prijs werd ook beslist op onderling resultaat: Aletta Dekker (8) en Imara Hardeman (7) eindigden allebei met 4 uit 7, maar Aletta had de onderlinge partij gewonnen en kreeg dus de derde prijs.

Eindstand en prijswinnaars Groen

Blauwe groep

In de blauwe groep (10 en ouder, 9 ronden) leek de strijd op voorhand te gaan tussen Léon Niemeijer (11) en Stella Dekker (12), maar in de praktijk draaide de groep min of meer uit op een one-man-show van Léon. Hij liet alleen in de achtste ronde een half punt liggen, de rest van zijn partijen won hij overtuigend, en daarmee werd Léon een waardig opvolger van zijn clubgenoot hij SC Assen Jaël Wierenga, die vorig jaar 9 uit 9 haalde! Stella verloor al in ronde 3 het onderlinge duel van Léon, en moest daarnaast in ronde 6 remise toestaan aan Noël van der Veen (12). Stella en Noël eindigden uiteindelijk samen een punt achter Léon; op weerstandspunten kreeg Stella de tweede prijs en Noël de derde.

Bij de tienjarigen eindigden Elliot Horenberg en Serana Tunyluhulima samen op 6 uit 9. Op weerstandspunten werd Elliot uitgeroepen tot kampioen; Serana werd tweede, en met anderhalf punt minder kreeg Robin van Duijn de derde prijs.

Eindstand en prijswinnaars Blauw

Scholen

OBS Kloosterveen deed ditmaal met slechts zes kinderen mee, maar die scoorden zo goed dat ze hun school met 24½ punten aan het kampioenschap hielpen! De Kloostertuin haalde anderhalf punt minder en eindigde als tweede, en met nog een halfje minder werd regerend kampioen Theo Thijssen ditmaal derde. Deze drie teams mogen op 9 maart in Emmen strijden om het Drents kampioenschap!