Opnieuw hoofdprijzen voor Assenaren in Chessfestival Groningen!

Het Chessfestival blijft toch een mooie traditie, evenals de hoeveelheid deelnemende Assenaren en de prachtige resultaten die zij ieder jaar behalen! Dit jaar deden vijf Assenaren mee aan de open groepen, twee speelden een vierkamp, vijf namen deel aan de Compactgroepen, en nog één kwam uit in het Grand-Prix-toernooi.

Er was echter ook nog een andere Assenaar betrokken bij het toernooi, of beter gezegd: hij was al betrokken bij het toernooi, en is sinds begin dit seizoen ook lid van onze vereniging. Ik heb het over niemand minder dan hoofdarbiter Aart Strik! Hij was de afgelopen drie jaar ook hoofdarbiter van het NJSK en heeft in die hoedanigheid enkele mensen van onze vereniging leren kennen, en omdat hij regelmatig een weekeindje in het noorden doorbrengt en dan ook graag een partijtje op de club wil spelen is hij bij ons lid geworden. Welkom bij de club Aart!

Dan gaan we nu over naar de spelende Assenaren, want die behaalden weer uitstekende resultaten!

Grand Prix

Ook deze keer beginnen we bij het Grand-Prix-toernooi, want Noël was daar weliswaar de enige deelnemende Assenaar en ook nog als laatste geplaatst in de A-groep, maar hij wist vriend en vijand te verrassen! Al in de eerste ronde wist hij de favoriet, met zwart nog wel, onderuit te halen, en dat alleen zou op zichzelf al een mooi succes zijn. Daar bleef het echter niet bij: Noël won nog een partij en speelde de rest remise, en de 3½ punten waar hij dus op uitkwam bleken voldoende om samen met twee anderen op de gedeelde eerste plaats te eindigen. Het werd echter helemaal mooi toen bleek dat Noël ook nog eens de beste onderlinge resultaten had, en daarmee werd hij uitgeroepen tot winnaar van de Grand Prix Chessfestival, als derde Assenaar in vier jaar! Geweldig gespeeld Noël, nogmaals van harte gefeliciteerd!

Open C

Wat het ‘grote’ toernooi betreft beginnen we ook eens bij een lagere groep, namelijk de C-groep, die ditmaal weer een aparte groep was en niet samengevoegd met de B-groep. Léon was daar de enige Asser deelnemer, en hij trok een spoor van vernieling door het veld. Slechts één partij verloor hij (met name omdat hij de openingsvariant die hij tegen kreeg nog niet goed kende), en daarnaast stond hij nog een remise af, maar alle overige partijen wist hij in winst om te zetten, en aan het einde van de rit leverde dat 7½ punten op, een ongedeelde groepswinst en een karrevracht aan ratingpunten! Wat een geweldig resultaat Léon, nogmaals van harte!

Vierkamp 1

De derde en laatste (of eigenlijk de eerste ;-)) hoofdprijs voor onze vereniging werd behaald in de hoogste vierkamp, waar Rieks oppermachtig bleek: twee overwinningen en een remise waren voldoende voor de ongedeelde eerste plaats. Lekker Rieks! Geon speelde ook in deze groep, verloor in de eerste ronde van Rieks, wist zijn tweede partij net niet te winnen, maar hielp Rieks in de laatste ronde nog een handje door de ratingfavoriet een halfje af te snoepen.

Open A

In Open A leek Ivo vooraf een outsider voor de prijzen, en hij begon ook goed met 2 uit 2. Daarna kwam de klad er echter enigszins in; alleen ronde 7 leverde nog een vol punt op, en daarnaast moest Ivo vier remises toestaan. 5 uit 9 was dus zijn totaal, ruim een punt onder verwachting… Gertjan mocht na zijn prachtige overwinning in de B-groep een jaar eerder als promovendus meedoen in de A-groep, en dat leek aanvankelijk net even een brug te ver: het enige punt dat hij scoorde in de eerste drie ronden was een gratis punt vanwege een bye… Daarna ging het echter lopen: twee remises, daarna zowaar een overwinning (tegen de enige titelloze speler die Gertjan het hele toernooi trof!), gevolgd door nog eens twee remises. De laatste ronde ging helaas vrij kansloos verloren, maar dat mag de pret niet drukken: 4 uit 9, terwijl je als nummer laatst aan het toernooi begonnen bent, is gewoon een geweldig resultaat, en het levert ook nog eens een mooie ratingwinst op!

Open B

In deze groep leek Kenneth zes ronden lang op weg naar een absolute sensatie. Hij verloor weliswaar de eerste ronde, maar daarna reeg hij de ene overwinning aan de andere, en dat tegen bepaald niet de minste tegenstanders! Ook in de zevende ronde trok hij fel van leer en zag het er een hele tijd goed uit, maar toen sloeg het onheil toe: het torenoffer waar Kenneth mee op de proppen kwam bleek niet te werken, en daarna stortte de boel snel in en moest Kenneth alsnog de nul slikken. Ook in de achtste ronde verloor hij, en de remise die de laatste partij opleverde bleek net niet genoeg voor een prijs. Jammer, maar gelukkig kan Kenneth wel een forse ratingwinst tegemoet zien! Nanning had de uitdaging van deze groep ook weer eens aangenomen, en hij had het zwaar, al wist hij gelukkig nog wel een partij te winnen en twee remise te spelen.

Compact B

Jan B. leek na drie ronden een succesvol toernooi te gaan hebben: een bye (half punt) in ronde 1, een remise in ronde 2 en een mooie overwinning in ronde 3. Helaas ging het in de laatste twee ronden toch nog mis met twee nederlagen… Jammer!

Compact C

In de laagste Compactgroep hadden we de grootste vertegenwoordiging met maar liefst vier Assenaren. Marco werd van hen de beste met 3 uit 5, en hij deed dat op zeer wisselvallige wijze: twee overwinningen, twee nederlagen, en in de slotronde weer een overwinning. Een half punt achter hem eindigden Lyne en Vincent, en zij bereikten dat totaal op verschillende wijze. Vincent wist het voor elkaar te krijgen om zijn beide witpartijen te verliezen, maar met zwart 2½ uit 3 te scoren. Ik zou er bijna trots op zijn ;-) Lyne was helaas ver verwijderd van de topvorm die ze in Hoogeveen en Amstelveen nog wel had. Ze wist in de eerste ronde nog één van de drie uiteindelijke groepswinnaars (van wie ze de afgelopen vier maanden al twee keer van verloren had) op remise te houden, maar gaf in ronde 2 een min of meer gelijke stelling uit handen en verloor in de derde ronde vrij kansloos, al liet ze haar tegenstandster er wel voor werken. Gelukkig volgde in ronde 4 een redelijk makkelijke overwinning, waarna in de slotronde het pionneneindspel op het bord kwam dat ik een paar dagen geleden al op de site zette:

Wit: Kf4, pi a2, b3, c4, d4, g3, h3; Zwart: a5, b5, c6, f5, f6, h5

De makkelijkste manier om dit met wit te winnen is om zwart al zijn pionzetten af te pakken. Daarna moet de koning wijken en valt pion f5, en daarna speel je g3-g4 en win je met de h-pion. 1. a3?! Geeft niets weg, maar het kan veel eenvoudiger en vooral consequenter: 1. a4! b4 2. h4 en de zwarte pionzetten zijn op, waarna wit het bovengenoemde plan mag uitvoeren. (Meteen 1. h4 is overigens ook goed, al dacht ik in de analyse nog dat het fout was: 1… b4 en nu is 2. c5! het eenvoudigst. Ook nu heeft zwart geen pionzetten meer over en is het winstplan bereikt!) 1… a4! Dit doorbraakmotiefje is mogelijk geworden doordat pion b3 nu niet meer gedekt staat. In dit geval is het op zichzelf niet voldoende om de nul af te wenden, maar het is zeker de moeite waard dit een keer gezien te hebben! 2. bxa4 bxc4 3. a5?? Nu gaat het echt fout, omdat er nog een tweede doorbraakje in de stelling zit. Ik ga ervan uit dat Lyne dit motief niet kende, anders had ze hier zeker het juiste 3. h4! gespeeld, waarna het alsnog relatief eenvoudig gewonnen is. 3… c3 4. Ke3 c2?? Gelukkig blijkt zwart ook (nog) niet op de hoogte van de geheimen van dit eindspel en komt alles weer op zijn pootjes terecht voor Lyne. Na 4… h4! had ze echter een groot probleem gehad! Slaan mag niet wegens 5. gxh4?? f4+! en opeens gaat zwart met het volle punt aan de haal; alleen 5. a6 biedt nog kansen op redding. Nu is het alsnog makkelijk gewonnen: 5. Kd2 c1D+ 6. Kxc1 en een stuk of 10 zetten later mocht Lyne alsnog opgelucht het volle punt in ontvangst nemen. Ik vertrouw erop dat ze de lessen van dit eindspel nooit meer vergeet!
Geen al te best toernooi voor Lyne dus, maar opmerkelijk genoeg levert het haar wel wat FIDE-ratingpuntjes op! Als laatste deed ook Petra mee in deze groep, en ook zij bleef niet helemaal zonder succes: één razendsnelle overwinning (11 zetten en minder dan 20 minuten!) en een remise bleven aan haar strijkstok hangen. Niet slecht!

Een mooi einde aan het jaar en het decennium dus. Op naar 2020!

Toernooisite
Eindstanden: Open A - Open B - Open C
Vierkamp A - Compact B - Compact C
Eindstanden en (link naar) verslag Grand Prix (NOSBO)

22-08-20: In memoriam Johan van Dijk, 24 februari 1955 - 14 augustus 2020
26-05-20: Seizoen 2019-2020 voortijdig beëindigd: alle kampioenen op een rijtje
11-03-20: Assen 2 verslaat Middelstum 2
09-03-20: Ook Jaël geplaatst voor het NJSK!
08-03-20: Meppel - Assen: Drentse Derby eindigt onbeslist
08-03-20: Assen 2 ondanks goed spel niet opgewassen tegen Hardenberg
02-03-20: Léon schrijft jeugdtoernooi De Paardensprong op zijn naam!
17-02-20: Opnieuw Asser succes in Grand Prix Emmen!
15-02-20: Assen 1 verslaat Sissa 1
08-02-20: Assen 2 stunt tegen Zwolle
08-02-20: Familie Kolijn houdt huis op BSSK Assen 2020: 16 uit 16!
03-02-20: Assen 1 herpakt zich en is weer (gedeeld) koploper
19-01-20: Asser jeugd opnieuw succesvol in Grand Prix Ten Boer!
12-01-20: Assen 1 bekert door na 3-1 overwinning op het Kasteel
11-01-20: Ongelukkige nederlaag Assen 2 tegen Haren & Oostermoer 2
05-01-20: NOSBO-PJK: Léon stunt met plaatsing voor NK C!
05-01-20: Willem verovert snelschaakkampioenschap jeugd!
01-01-20: Opnieuw hoofdprijzen voor Assenaren in Chessfestival Groningen!
31-12-19: Een leerzaam pionneneindspel uit het Chessfestival 2019
18-12-19: Ook tegen Philidor 2 geen matchpunten voor Assen 2
15-12-19: Assen 1 pakt eerste nederlaag dit seizoen
02-12-19: C-team ondanks mindere slotdag vijfde van Nederland!
27-11-19: In Memoriam Lukas Kosse (rouwkaart bijgevoegd)
25-11-19: Léon duidelijk de sterkste in Veendam, Noël derde!
24-11-19: Assen 2 kan (nog) niet stunten en blijft puntloos na 3 ronden
24-11-19: Een kleine FISSA: Assen 1 verslaat ook SISSA!
20-11-19: Schaakraadsels 2019: prijswinnaars en oplossingen
17-11-19: Lyne oppermachtig in Amstelveen en opnieuw geplaatst voor NJSK!
09-11-19: Dag 3 landelijke jeugdcompetitie: C-team neemt revanche op zichzelf
06-11-19: Snelle overwinning van Assen 2