Assen bereikt halve finale NOSBO-beker ten koste van Oostermoer

Verslag: Sjoerd

Het nieuwe jaar is voor Schaakclub Assen goed begonnen. Donderdag 10 januari werd in Zuidlaren tegen het op papier sterkere Oostermoer gespeeld. Het werd een lange avond. Hieronder volgt per bord een korte impressie.

Martien Visser – Pieter Tromp
Pieter speelde met zwart zijn gebruikelijke Scandinavische opening tegen Martien Visser. Ondanks het grote rating-verschil probeerde Pieter druk te zetten tegen de witte koning-stelling. Het lukte echter niet om voordeel te behalen. Onderweg raakte Pieter een pion kwijt een tevens het initiatief. Rond de tijdnoodfase vond hij zijn Waterloo.

Elmar Hommes – Thale Hadderingh
Bij Elmar kwam er een Siciliaan op het bord. Beide partijen speelden op de koningsaanval. Elmar speelde zijn g-pion naar de zesde rij, die daar ten prooi viel met als compensatie een prachtige open g-lijn. Zwart geen druk kon zetten en Elmar dirigeerde zijn stukken langzaam maar zeker naar de juiste velden. In de tijdnoodfase moest hij nog wel nauwkeurig spelen, maar het punt haalde hij verdiend binnen.

Jasper Snijders – Maarten Dijkstra
Bij Maarten verdwenen de stukken in rap tempo van het bord en bleef er een lastig toreneindspel over, waarin wit een vrije a-pion had en Maarten een pion extra op de koningsvleugel bezat. Omdat zijn tegenstander zijn eigen torens min of meer buitenspel zette, kon Maarten het verschil maken met zijn actiever opgestelde torens. In dit soort stellingen geldt echter wel dat zorgvuldigheid geboden is.

Sjoerd Homminga – Hans de Graaf
Invaller Sjoerd Homminga speelde tegen het Frans de doorschuifvariant. Zijn koningsaanval zag er veelbelovend uit. Achteraf oordeelde Fritz echter minder rooskleurig. Hans de Graaf verdedigde nauwkeurig en kreeg voor een verloren gaande kwaliteit een tegeninitiatief, waarbij Sjoerd uiteindelijk twee pionnen in de min kwam. In het eindspel waar de zwarte dame een overwegende actieve rol speelde werd een kleine onnauwkeurigheid Hans noodlottig. Hij verloor een pion en de dames werden geruild, waarna het pleit werd beslecht.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

   Oostermoer        1927 - Assen             1872 1 - 3
1. B.M. Visser(sr)   2090 - P. Tromp          1872 1 - 0
2. T. Hadderingh     1979 - E. Hommes         1870 0 - 1
3. J. Snijders       1821 - M. Dijkstra       1912 0 - 1
4. J.E. de Graaf     1818 - S. Homminga       1834 0 - 1

In februari spelen we de halve finale uit tegen Unitas. De andere halve finale gaat tussen Haren en Van der Linde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.