Assen kan weer winnen

      Geen reacties op Assen kan weer winnen

Het jubilerende Oostermoer uit Zuidlaren was vrijdag 21 november te gast in De Steiger in Assen. In de derde ronde van de promotieklasse wilde de gastheer afscheid nemen van de hatelijke nul. Oostermoer kwam zonder zijn sterke kopman, hetgeen voor Assen niet slecht uit bleek te komen.

Pieter Tromp speelde een scherpe Scandinavische variant, waarin er niet op een stuk gekeken werd. Er gloorde compensatie voor de offerende Pieter, maar de afwikkeling leidde tot een gelijke stand en dus remise.

Elmar Hommes kreeg met wit te maken met een Svesnikov, die hij behendig te lijf ging. Zwart rocheerde niet en toen zijn koning via een aantal schaakjes naar g8 gedreven werd en de a-toren naar f8 als verdediger opgesteld moest worden, stond de toren op h8 er potsierlijk bij. Elmar wist het verkregen positionele voordeel goed uit te buiten en haalde het punt terecht binnen.

Ivo Maris ging voor het voor hem gebruikelijke initiatief. Tegenstander Thale Hadderingh wist daar wel raad mee, speelde degelijk, pikte een pionnetje mee, ging in de tegenaanval en vlocht een matnet waar geen ontkomen aan was.

Maarten Dijkstra speelde tegen Hans de Graaf een degelijke partij met tegengestelde rochades. Maarten ging niet blind voor de eigen aanval, maar pareerde rustig een tegenaanval. Omdat zijn stukken beter samen wisten te werken kon hij het initiatief weer naar zich toe trekken. In de slotstelling werd Hans zijn dame matgezet, waarna hij direct opgaf.

René den Dekker ging veelbelovend van start. In het middenspel won hij een stevige pion, maar na een afwikkeling, kwam René zijn koning wel erg bloot te staan en moest hij berusten in remise.

Martin van Velzen kreeg een Siciliaan tegen zich, waarbij hij geen mogelijkheid kreeg voor een koningsaanval. Zwart daarentegen rukte op de damevleugel op richting Martin zijn koning, die zijn verdediging ietwat onnauwkeurig organiseerde. Na een kleine combinatie verloor Martin een volle toren, zodat de stukken in de doos konden.

Sjoerd Homminga had een zware avond. Al vroeg moesten de dames geruild worden. Op de 18de zet dirigeerde tegenstander Martin van Timmeren met een paardschaak de zwarte koning naar het onnatuurlijke veld e5.

Omdat de stelling complex bleef verbruikte wit veel tijd. Een gemeen valletje leidde op de 32ste zet tot pionverlies voor wit. Kort daarop gingen er nog twee pionnen af, waarna Martin op de 39ste zet door zijn vlag ging.

Frank van der Werff speelde tegen Oostermoer voorzitter Derk Vegter. Frank zette zijn partij degelijk op en kon in het middenspel een pion meesnoepen. Na een voor Frank onvoordelige dameruil kon er afgewikkeld worden naar een lopereindspel met een pion meer voor Frank. Omdat de andere loper sterker was, werd in het belang van het team besloten tot remise.

De volledige uitslagen zijn:

   Assen               1841 - Oostermoer          1785 4½ - 3½
1. Pieter Tromp        1918 - Jasper Snijders     1935 ½  - ½
2. Elmar Hommes        1941 - Carel Steevensz     1984 1  - 0
3. Ivo Maris           1827 - Thale Hadderingh    1903 0  - 1
4. Maarten Dijkstra    1877 - Hans de Graaf       1809 1  - 0
5. RenĂ© den Dekker     1867 - Heinse van Houten   1662 ½  - ½
6. Martin van Velzen   1807 - Cees Toonen         1736 0  - 1
7. Sjoerd Homminga     1907 - Martin van Timmeren 1662 1  - 0
8. Frank van der Werff 1584 - Derk Vegter         1588 ½  - ½

Sjoerd Homminga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.