Assen sneuvelt in kwartfinale tegen Oostermoer

Verslag: Sjoerd

In de uitwedstrijd in Zuidlaren tegen Oostermoer is Assen er niet in geslaagd om de halve finale van de NOSBO-beker te bereiken. In een strijd met gelijke kansen trok Oostermoer in het laatste speeluur aan het langste eind. Na twee uur spelen zag het daar niet naar uit. Pieter Tromp kwam met een vrij onbekende variant van de Caro Kann op de proppen tegen Martien Visser.

Op de andere borden ging het voortvarend. René den Dekker speelde een variant uit het Nimzo Indisch tegen Thale Hadderingh. Na enige complicaties wist ook René een pion te winnen. Maarten Dijkstra kwam overwegend te staan tegen Carel Steevensz. Maarten zijn Trompovski stond wederom garant voor kansen op de koningsvleugel. Elmar Hommes haalde de Leeuw van stal, waarbij hij enige druk kon uitoefenen op de koningsvleugel van Jasper Snijders.

Als eerste eindigde partij van René. Na zijn pionwinst overspeelde René zijn hand door met zijn koningspionnen op te rukken. Hierdoor werd zijn koning kwetsbaar. De tegenaanval was een kolfje naar de hand van Thale Hadderingh, waarna de stukken de doos in konden.

De inmiddels in tijdnood verkerende Elmar kon niet doorbreken, terwijl de dame van zijn tegenstander de Elmar zijn damevleugel onder schot hield. In de volgende afwikkeling verslikte Elmar zich, waarna hij mat ging.

Pieter had daarentegen een riante tijdvoorsprong. Met vijftig tegen vijf minuten moest Pieter het eindspel in met één pion meer. Omdat zijn sterke tegenstander zijn loper onverantwoord op tournee liet gaan, werd deze vakkundig ingesloten. In de afwikkeling werden nog wel enkele lastige valkuilen gegraven, maar Pieter maakte het karwei vakkundig af.

Het was wederom de beurt aan Maarten om de gelijkmaker te maken. Na een linke combinatie won Maarten weliswaar een kwaliteit tegen een pion, maar de stelling bood nauwelijks aanknopingspunten voor een doorbraak. In tijdnood werd remise aangeboden. Na de keuze tussen zetherhaling of verlies koos Maarten eieren voor zijn geld.

  Oostermoer      1987 - Assen       1901 2½ - 1½
1. Martien Visser (sr) z 2125 - Pieter Tromp   w 1918 0 - 1
2. Jasper Snijders   w 1935 - Elmar Hommes   z 1941 1 - 0
3. Carel Steevensz   z 1984 - Maarten Dijkstra w 1877 ½ - ½
4. Thale Hadderingh  w 1903 - René den Dekker z 1867 1 - 0

De partijen zijn hieronder bijgevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.