Meppen in Meppel

      Geen reacties op Meppen in Meppel

Verslag: Pieter en Martin

Assen wint Drents Kampioenschap en is de beste club van Drenthe!

In de eerste Drentse derby sinds tijden mochten wij afreizen naar Meppel. Van tevoren waren wij gewaarschuwd dat parkeren weleens lastig zou kunnen worden. Eigenwijs als wij zijn, kwamen wij toch met 3 auto’s in Meppel. Uiteindelijk bleken de parkeerplaatsen in de buurt alleen beschikbaar tegen Amsterdamse tarieven. Daarentegen was de speellocatie wel erg mooi, in combinatie met het weer. Het was vechten om een plekje bij het raam, met uitzicht op de om het kwartier slaande klokkentoren. Vanwege de tropische omstandigheden in de speelzaal liep menigeen naar buiten de Markt op. Als enige nadeel van de speelzaal is te noemen dat het nogal gehorig was. Zo hoorde Elmar stemmen en werd ‘geholpen’ door allerlei varianten die op de gang werden besproken, maar in de speelzaal luid en duidelijk te horen waren.

De partijen:

Ivo’s tegenstander wilde in de opening al dingen gaan forceren, alleen na een afwikkeling bleek dat Ivo een pion meer had met een betere stelling. Dit kwam door een half gemiste (?) zet van zijn tegenstander (GM en voormalig Europees Jeugdkampioen Dennis de Vreugt!). Zijn tegenstander had nog wel compensatie, waardoor het rommelig werd in tijdnood. Nadat zijn tegenstander de 40e zet had gehaald, en eindelijk uit de tijdnood was, kwam hij twee zetten later weer in tijdnood. Langzaam maar zeker creëerde Ivo een soort van matnet met twee lopers, een toren en een koning. Uiteindelijk bezweek zijn tegenstander onder de druk, waarna hij mat werd gezet.

Frank stond naar eigen zeggen okay na een Damepionopening met een soepele ontwikkeling, maar doordat hij niet de juiste voortzetting had gekozen, kwam hij slecht te staan. Zijn tegenstander gaf geen kans en won overtuigend.

Pieter had dit keer verrassend geen mazzel. Voor het eerst dit seizoen kwam hij redelijk uit de opening, gaf eens een keer geen materiaal weg en bood in betere stelling remise aan. Dit in verband met de goede standen op de andere borden. Verder geen boeiende partij.

Bij Maarten kwam er een gesloten Siciliaan op het bord waar hij weigerde na Lh6 lopers te ruilen, en in plaats daarvan … Lf6 speelde. Maarten rokeerde lang en kon een val opzetten waar zijn tegenstander intrapte. Hij dacht een pion te winnen maar verloor er zelf uiteindelijk twee tegen een kleine kwaliteit (met geruïneerde stelling). Dit was voldoende voor de winst zo’n tien zetten later.

Paul kreeg een klassieke opening op het bord en speelde tegen een hangend pionnencentrum+loperpaar. In Utrecht vinden steeds meer liquidaties plaats, en Paul besloot dit voorbeeld te volgen door het hele bord te liquideren tot een remise dubbel toreneindspel.

Elmar speelde tegen de topscorer van MSV een zeer spannende partij; rond de tijdcontrole moest hij een stuk inleveren, maar wist er twee terug te winnen dankzij zijn sterke vrijpionnen, waarna een stelling ontstond met voor Elmar een paard en een d-pion en voor zijn tegenstander een f- en een h-pion. Dat leek niet te verliezen, maar helaas trapte Elmar in het enige trucje dat zijn tegenstander nog had en zag hij daarmee zijn prachtige ongeslagen reeks afgebroken worden.

Rieks viel in voor Arjan, en speelde een geweldige partij. Hij analyseert zelf:
“Mijn tegenstander koos voor een leeuwachtige opzet en probeerde met een pionoffer mijn witveldige loper buitenspel te zetten. De stelling was echter te weinig dynamisch om echte compensatie voor de pion te krijgen, en met het omspelen van mijn paard kreeg ik het strategisch belangrijke veld d5 onder controle.

Al met al een leuke partij voor mij, al is de gezelligheid op de heen- en terugreis en daarna nog bij Pieter belangrijker, en ging daarenboven de dag eigenlijk over de fictieve vriendin van ovide 🙂 ”

Martin speelde tegen jeugdtalent Bas de Boer, wiens rating totaal niet past bij zijn niveau: hij heeft 1650, maar is volgens Martin zeker 200 punten sterker! Wit had de hele partij een licht optisch voordeeltje, maar het evenwicht is nooit serieus verbroken geweest.

Na afloop besloten wij op zoek te gaan naar een plaatselijke snackbar. Dat Meppelaars gevoel voor humor hebben, bleek wel uit de creatieve namen die deze snackbars hebben. Als eerste werden wij verwezen naar de snackbar: “Hans en Frietje”, maar we belandden uiteindelijk bij burgerrestaurant: “De Burgermeester”.

Conclusie van deze dag is dat wij nog altijd in de race zijn voor de Europese plekken. Hiervoor moeten wij bij de beste 3 eindigen. Met een achterstand van 1 punt op de nr. 2 is dit nog altijd mogelijk!

  MSV         2084 - Assen        2027 3½ - 4½
1. GM Dennis de Vreugt 2408 - Ivo Maris      2265 0 - 1
2. Richard Berendsen  2274 - Frank van der Werff 1976 1 - 0
3. Roel Donker     2213 - Pieter Tromp    2177 ½ - ½
4. Micha Jans     2064 - Maarten Dijkstra  2045 0 - 1
5. Rienk van den Berg 2018 - Paul den Boer    1988 ½ - ½
6. Fokke Jonkman    2039 - Elmar Hommes    2030 1 - 0
7. Bart Davids     2001 - Rieks Taal     1879 0 - 1
8. Bas de Boer     1653 - Martin van Velzen  1856 ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.