Hoogeveen maatje te groot voor Assen 2

Verslag: Sybrand

Dinsdag 7 april stond Hoogeveen uit op het programma. Bepaald geen kleine tegenstander, op rating de sterkste tegenstander in de promotieklasse. Nu wordt deze gemiddelde rating natuurlijk behoorlijk beïnvloed door Andries Mellema (rating 2200+), maar ook zonder de kopman staat er een team dat zonder meer mee kan in de derde klasse van de KNSB.

Wout speelde vooruit, en heeft – zo grapte gelegenheidsteamleider Rieks in de mail – tegen alle verwachtingen in remise gescoord (Wout heeft vorig jaar op 1 winstpartij na alle partijen remise gescoord. Dit jaar is dit overigens nog maar de vierde remise bij twee winstpartijen!). Ik heb de partij niet gezien, maar Wout stond de hele partij erg goed.

De eerste verrassing kwam al om half 8. Webmaster Martin van Velzen kwam naar Hoogeveen om te supporteren, en heeft veel foto’s gemaakt!

De eerste die klaar was was Silvia. Op bord 8 had zij met zwart het moeilijk, en moest om kwart over negen al capituleren.

Om half 11 volgden vlak achter elkaar 3 remises, van Hans en Jan (beiden repten over een saaie partij) en Sybrand. Hans appte de dag erna:“Hele opening iets beter gestaan. Na een redelijke kans op een echt betere voortzetting te hebben gemist, vervlakt de stelling. Na 19 zetten remise….sorry, beetje ZZZzzz”

Ik speelde tegen Sander Taams, een jeugdige belofte in het team van Hoogeveen.

Na een afruil (nou ja….er schoot tussendoor ook een pionnetje bij in) onstond de volgende stelling:

Sjoerd speelde een spannende wedstrijd tegen Marten Berghuis. In het eindspel verloor hij een pionnetje, en later om tien over 11 de partij.


Met de stand 4-2 voor Hoogeveen leek toch een klein wondertje mogelijk. Rieks speelde op bord 1 tegen Andries Mellema, en had zich goed voorbereid op het Benko-gambiet. In een gezonde stelling wist Rieks de gambietpion vast te houden, maar ergens in het eindspel ging het mis. Mat was slechts te vermijden door offer van de dame.

Rieks: Als tijdelijk teamleider wist ik al een poosje dat ik waarschijnlijk tegen Andries Mellema zou spelen. Ik vond verschillende partijen, zelfs al in 2006, waarin hij het Benko gambiet speelt en kon me er dus goed op voorbereiden. Na de partij vertelde Andries dat hij zijn boek over de Benko had uitgeleend, maar aangezien de opening gunstig voor mij uitpakte, gaat hij dat boek zeker terugvragen 😛

Stelling na 22… Rb4:Gertjan speelde op bord 2 eveneens een kansrijke partij. In tijdnood wist hij echter die winstweg niet te vinden, en om half 12 werd tot remise besloten.

Gertjan: Ik speelde met zwart tegen Osama Sadallah. Ongeveer de eerste 12 zetten waren nog gewoon theorie en iets later probeerde ik de stelling te breken ten koste van een pion die ik dacht op termijn wel terug te gaan winnen.

Niet veel later kwam ik opeens met de dame binnen, met een op het oog gevaarlijke aanval op de koning. Ik wist zeker dat ik hier ergens de echte winst heb laten glippen en dat bleek ook nadat ik de stelling in Fritz invoerde.Al met al een regelmatige overwinning voor de Hoogeveners.

  Hoogeveen    1916 - Assen 2       1811 5½ - 2½
1. Andries Mellema 2221 - Rieks Taal      1879 1 - 0
2. Osama Sadallah 1996 - Gertjan Haan     1804 ½ - ½
3. Christiaan Mol 1942 - Hans Smit      1958 ½ - ½
4. Marten Berghuis 1945 - Sjoerd Homminga   1858 1 - 0
5. Edwin de Jonge 1820 - Jan Posthoorn    1824 ½ - ½
6. Sander Taams  1872 - Sybrand Houtsma   1770 ½ - ½
7. Marc Snuverink 1808 - Wout Knol      1791 ½ - ½
8. Bert Janmaat  1722 - Silvia van der Werff 1605 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.