Verlies tegen Groninger Combinatie 3

Verslag: Sjoerd

Na een prachtig debuut in de tweede klasse A van de KNSB in de eerste acht rondes konden we de competitie in stijl afsluiten tegen degradatiekandidaat Groninger Combinatie 3. De 11 uit 9 lonkte en die wilden we graag pakken.

We begonnen voortvarend met een mooie overwinning van Rieks Taal op Bert Westerkamp.
Commentaar Rieks: “Mijn vijfde zet heb ik niet gevonden in mijn database, een nieuwtje. Denk niet dat Carlsen of Caruana mijn 5. Tb1 snel zou overnemen, maar ik kreeg wel wat ik wilde: een a-pion uit de keten om op te spelen. Uiteindelijk kon ik daardoor de b-lijn openen.

Rieks Taal – Bert Westerkamp met zwart aan zet.

Ivo Maris ontwikkelt zich momenteel als sluipmoordenaar. Vanuit schijnbaar gelijke stellingen weet hij langzaam maar zeker een miniem voordeel te bereiken. Ditmaal werd Mark Kruit zijn slachtoffer.
Commentaar Ivo: “Ik speelde de leeuw maar weer eens, had wel zin in een beetje manouvreren. Mijn tegenstander besloot om voor de afruilvariant te kiezen, waarna een dameloos middenspel ontstond. Hij besloot om de stelling wat open te gooien en kreeg actieve stukken, maar net toen alles van hem goed stond kon hij eigenlijk niets met die stukken doen. Ik manouvreerde rustig verder, won het loperpaar, ruilde af naar een eindspel waarin we allebei een toren en wat pionnen hadden. Inmiddels had ik zijn koning afgesneden, had ik een veel actievere koning en nog veel belangrijker had ik een gevaarlijke vrijpion die niet tegen te houden was, waarna mijn tegenstander opgaf.”

Martin van Velzen maakte vervolgens remise tegen Alexander van Pelt.
Commentaar Martin: “Ik beantwoordde de King’s Indian Attack met een symmetrische opstelling en kwam goed uit de opening, waarna ik op zet 15 zomaar een trucje mocht uitvoeren dat me een pion opleverde. Die gaf ik 10 zetten later weer terug om een gunstig eindspel te krijgen, maar helaas beging ik wat later een onnauwkeurigheid, waarna het voordeel vervlogen was, en op zet 42 de remise beklonken werd.”

Pieter stond slecht tegen Robert de Boer. De veerkracht van Pieter liet hem ditmaal in de steek en Pieter verloor.
Commentaar Pieter: “Ik kwam redelijk gelijkwaardig uit de opening, iets betere ontwikkeling maar een slechtere pionnenstructuur. In een gelijke stelling maakte ik een foutje, waarna een verloren toreneindspel overbleef.”

Sjoerd Homminga kwam slecht te staan tegen Kawar Yakinsyah en moest na de tijdcontrole zijn meerdere in hem erkennen.
Commentaar Sjoerd: “In het middenspel verloor ik een pion, maar dacht prima compensatie te hebben in het eindspel van toren tegen slechte loper tegen toren met een sterk paard.

Kawar Yakinsyah – Sjoerd Homminga – na 32. Kxf1

Toen de koning van Kawar zich in de strijd ging mengen bleek er geen houden aan en verloor ik kansloos.”

De slotstelling na 48. Lg6

Maarten Dijkstra speelde voor de gelegenheid op het eerste bord tegen Peter Bosker. Even leek Maarten in de problemen te komen, maar het eindspel met ongelijke lopers leidde tot remise.
Commentaar Maarten: “Ik kwam moeilijk uit de opening. Mijn enige aanknopingspunt was een zwakke zwarte pion op c4 (op c5 stond ook een zwarte pion). Ik had op a4 en b2 echter 2 zwakke pionnen. Tel daar de zwarte activiteit over de a- en b-lijn en twee sterke lopers bij op en ik mocht van geluk spreken een ongelijk lopereindspel in te gaan met een pionnetje minder. Dit eindspel wist ik uiteindelijk vrij eenvoudig dood te ruilen met remise als gevolg.”

Elmar kwam tegen Ewout Clarenburg in een dame-eindspel terecht. Dar was knap ingewikkeld en een eeuwig schaak lag op de loer hetgeen geschiedde.
Commentaar Elmar: “Mijn tegenstander speelde met wit een soort Konings Indisch maar kwam gelijk erg lastig te staan. Ik wist niet perfect de zwaktes van mijn tegenstander te benutten en mijn voordeel bleef beperkt tot een pionnetje meer in een dame eindspel. Om eeuwig schaak te voorkomen moest ik helaas een pionnetje teruggeven. Door slordig spel werd de stelling volledig gelijkwaardig en moest ik met een half punt genoegen nemen.”

Frank moest bij een stand van 3½ – 3½ de eer redden tegen Fons van Hamond. In het eindspel verloor het loperpaar van Frank de strijd tegen twee paarden.
Commentaar van Frank: “De laatste ronde: Ik kreeg met wit de kans om het Morragambiet te spelen, die pakte ik! Echter, het was helemaal niet zo leuk. Mijn tegenstander wist zich bedacht op te stellen en op een gegeven moment was de compensatie voor de pion weg. Ik heb nog wel vlak voor de tijdcontrole een voor de hand liggende voortzetting gemist, waarna het er voor mij goed uit zou zien. Maar ja, verloren dus.”

Samengevat: support van Wout Knol, Alex Maris, Sybrand Houtsma en Ben van Os hielpen niet. We verloren terecht.

  Groninger Combinatie 3 1983 - Assen        2011 4½ - 3½
1. Peter Bosker      2102 - Maarten Dijkstra  2045 ½ - ½
2. Ewout Clarenburg    1977 - Elmar Hommes    2030 ½ - ½
3. Fons van Hamond    2001 - Frank van der Werff 1976 1 - 0
4. Mark Kruit       2001 - Ivo Maris      2265 0 - 1
5. Robert de Boer     1910 - Pieter Tromp    2177 1 - 0
6. Alexander van Pelt   2003 - Martin van Velzen  1856 ½ - ½
7. Bert Westerkamp    1956 - Rieks Taal     1879 0 - 1
8. Kawar Yakinsyah    1913 - Sjoerd Homminga   1858 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.