Asser avonturen in Dieren

      Geen reacties op Asser avonturen in Dieren

Verslag: Rieks

Met Ivo, Rieks, Martin, Gertjan, Waheeb, Arjan, Maarten H., Jan, Kenneth, Lukas, en Paul namen maar liefst 11 leden van onze club deel aan het ONK te Dieren dit jaar. De prestaties op het schaakbord waren wisselend, de ervaringen in het huisje eenduidig fantastisch. De trouwe volgers van ons forum weten al wat de resultaten zijn geworden, hier krijgt u partijfragmenten van hoogte- en dieptepunten van het schaken en een bijzonder inkijkje in de belevenissen rondom het huisje.

De schaakprestaties

De allereerste titelhouder (!) van onze club FM Ivo deed het uitstekend, won van IM’s en verloor alleen van Grootmeesters, waardoor hij tot in de laatste ronde kans had op de tweede plek. Rieks won zijn eerste vier partijen, maakte tot de laatste ronde kans op de eerste plek en werd uiteindelijk tweede. Martin bleek goed met zwart, had wat pech met wit en een toernooi iets onder verwachting. Gertjan had een uitstekend begin, maar de laatste drie dagen leken zijn nachtelijke avontuurtjes toch roet in het eten gegooid te hebben. Waheeb had zich aangemeld voor de A-groep, speelde de eerste twee partijen en bleef daarbij helaas puntloos.

Veelvuldig smasher Arjan begon uitstekend in het zesrondig één, maar maakte volgens hemzelf vervolgens onnodige fouten, zelfs toen hij het vertrouwde Benko-gambiet tegen zich kreeg. Maarten H. begon ook goed aan zijn toernooi, totdat hij gestopt werd door Lukas. Maarten herpakte zich en werd verdienstelijk gedeeld tweede. Jan Boer meldde zich voor zesrondig 1 aan toen bleek dat daar nog iemand nodig was. Deze ambitie werd helaas niet beloond en Jan had op het einde van het toernooi alleen een puntje van een bye. Het studentenleven heeft van de Killer Kenneth van weleer meer een Kapotte Kenneth gemaakt waar o.a. Lijpe Lukas dus wel raad mee wist. Deze Lukas had namelijk een uitstekend begin waarbij hij zowel Kenneth als Maarten H. versloeg, maar op het einde kon hij zijn vorm toch niet vasthouden. Paul, vorig jaar nog winnaar van zijn vierkamp, zag dat er wel erg veel partijen van hem in de database stonden en begon met zeer origineel spel. Helaas werd dat niet beloond, en toen ook zijn weifelende loper-mavoeuvre werd afgestraft bleef Paul nog wat langer in het huisje om met andere spellen zijn verlies te compenseren. In het kort de resultaten:

Ivo: 5,5 uit 9, TPR van 2413 wordt FM!
Rieks: 6,5 uit 9, TPR van 2183
Martin: 4 uit 9, TPR van 1866
Gertjan 3 uit 9 TPR van 1824
Waheeb 0 uit 2 TPR van 1103
Arjan 3 uit 6 TPR van 1870
Maarten H. 4,5 uit 6 TPR 1688
Kenneth 3 uit 6 TPR 1379
Lukas 3,5 uit 6 TPR 1659
Jan Boer 0 uit 5 TPR 1022
Paul: 0,5 uit 3

Ivo

Rieks

Net zoals vorig jaar begon ik lekker aan de A groep, na vier ronden had ik nog alle punten en een paar mooie partijen gespeeld. De ochtend van de vijfde ronde had ik wel erg weinig geslapen en Maarten H. bevestigde dat ik niet al te scherp was. Gelukkig werd mijn partij vrij strategisch, dat kon ik nog wel: Ik had mooie lopers welk voordeel uitmondde in een toren + paard eindspel met een pion meer. In dat eindspel maakte ik een strategische fout door mijn toren wat passief neer te zetten, zag ik weinig bij het rekenen en kwam mijn dieptepunt uit het toernooi.

Mijn hoogtepunt was winst d.m.v. een minderheidsaanval tegen 2000-speler Huysman. De aanval was rustig opgebouwd, het ene voordeel verruild voor het andere en de hele partij heb ik beter gestaan. Op het einde was er nog een ingewikkelde tactische mogelijkheid om gelijkspel te houden, maar dat was te zeer voor de computer. Het probleem met dit hoogtepunt is vooral dat het zich niet leent voor korte bespreking. Dat doet wel mijn spectaculaire remise in de laatste ronde tegen Morris Merza.


Een gemiste kans om het toernooi te winnen, maar er blijft nog wat over voor volgend jaar om te bereiken!

Martin

Helaas ook in mijn zesde deelname geen prijs voor mij; sterker nog, ik heb de 50% niet eens gehaald… Drie verliespartijen met wit, dat mag gewoon niet gebeuren. Het eerste dieptepunt kwam al in ronde 3:

Gelukkig had ik meteen de volgende ronde al het volgende hoogtepunt:

Naast het schaakbord had ik nog een ander hoogtepunt: met Maarten H. als partner wist ik namelijk een klaverjasboompje met meer dan 2000 punten verschil te winnen! De namen van onze slachtoffers zal ik maar niet bekend maken…

Gertjan

Dieptepunt:

Dan door naar mijn hoogtepunt in de negen partijen, hiervoor gaan we naar de volgende kansloos verloren stelling voor zwart:

De laatste echte remisekans was in deze stelling:

Kenneth

Mijn hoogte- en dieptepunten waren beiden te vinden in mijn derde partij. Het dieptepunt was al te vinden in de eerste 3 zetten, waarna ik meteen een pion kwijtraakte:

Het hoogtepunt ontstond een ruime 50 zetten later toen ik toch remise kon houden na deze verschrikkelijke opening. Gelukkig was het in het huisje nog gezellig genoeg om voor mijn toernooiprestaties te compenseren.

Het huisje

Gezellig was het inderdaad te noemen Kenneth! In ons stulpje op de camping van Bas de Baas hielden we ons schier eindeloos bezig met matchen, coupen, dobbelen, tequilashotjes en nachtelijke tafeltenniswedstrijden, terwijl Pieter probeerde te slapen. Pieter moest namelijk nog werken en pas na Dieren verplicht vakantie opnemen. Maarten D. zou meedoen aan de vierkamp, maar had een sollicitatiegesprek op de dag van de eerste ronde. Gelukkig kwam Maarten ons alsnog vergezellen en nieuwe recepten leren :). Maarten B. & Mark de jager (of dief) kwamen één dagje langs wat zeer gezellig was en nog grotere slachtingen mogelijk maakte bij het weerwolven.

De precieze sfeer in het huisje is natuurlijk moeilijk te omschrijven, maar hopelijk geven de volgende quotes en wist je datjes een inkijkje.

“Pieter, moet je kijken!” – Arjan (Schiet bal op Gertjan)
“Jongens, het doet echt pijn.” – Kenneth
“Déze man.” – Ivo
“Precies deze boodschappen zijn al gedaan? Nou, ik ga ze niet terugleggen hoor.” – Paul
“Déze man.” Ivo
“Rieks, je lijkt me niet zo’n Trouw persoon” – Paul
“ Ik ga afwassen!” Pieter
“Fijn dat Maarten D. er niet is terwijl ik er ben!” – Pieter (Tijdens het eten)
“ Ivo, houd eens op met dat irritante randstadaccent.” – Rieks
“ Dezuh mááááun” – Ivo
“Oké, dan pak ik twee muntjes van je.” – Rieks
“Ik geef op.” – Paul
“Hoe groot is nou de kans dat ik 7x op rij weerwolf ben?” – Gertjan
“Oké Paul, jij gaat sowieso deze slag winnen dus als we allebei lage kaarten gebruiken bewaren we onze beter kaarten voor later” – Ivo
“Je zal het slaafje zijn.” – Gertjan
“Ik ga wel komen want ik ben flexibel” – Broekman
“Nee” – iedereen behalve Rieks
“Vanavond ga ik echt op tijd naar bed” – Ivo
“Ben wel blij dat Pieter en Ben er niet bij waren” Maarten D.
“Zal ik vanavond ff doen :-)”- Maarten H.
“Mail je morgen!” – Maarten H.
“Ik had het druk met werken, heb mijn computer verkocht en de brug stond open, ik zal vanavond via Whatsapp het wel sturen.” – Maarten H.
“…” – Maarten H.

Wist je dat

 • Bij een laptop je wel je eigen oplader mee moet nemen omdat je anders steeds moet wisselen van stopcontact?
 • Iedereen uit zichzelf alle benodigde huishoudelijke taken verrichte?
 • Het verplicht is bier uit de aanbieding te kopen?
 • Het daarom goed en slecht nieuws is dat de supermarkt voortdurend Bavaria in de aanbieding had?
 • Gertjan na een potje voetbal besloten heeft toch maar lenzen te nemen?
 • Martin de tweede week de meeste puntjes scoorde? Vooral bij het tafelvoetbal.
 • Bas de Baas niets heeft tegen nachtelijk tafeltennissen, zolang het maar binnen is?
 • Je prima met Bas de Baas kan voetballen en tafeltennissen, maar hij in een zachtaardig monster verandert bij het tafelvoetbal?
 • Pieter vals gaat proberen te spelen als je saboteur strategisch speelt?
 • Van magnetronnen, kratten bier en andere voorwerpen prachtige torens en tafeltennistafels gebouwd kunnen worden?
 • Ivo droge humor schijnt te hebben?
 • Maarten H. een uitstekende nachtkok is? (zeker nu hij eerst het spek gaat bakken)
 • Elmar in de tussentijd heerlijk geslapen heeft op zijn drie superzachte donsen matrassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.