Assen 2 komt goed weg tegen ESG

      Geen reacties op Assen 2 komt goed weg tegen ESG

Verslag: Sybrand

Vrijdag 13 november kwamen onze Emmer schaakvrienden bij ons op bezoek om – zoals wedstrijdleider Pieter Tromp aangaf – te strijden om het kampioenschap van Drenthe. De afgelopen paar jaar was daar weinig twijfel over: Assen 2 promoveerde naar de promotieklasse een paar jaar geleden door in de slotronde ESG 2 met 5,5-2,5 te verslaan; de eerste wedstrijd in de promotieklasse het jaar erop werd de hoofdmacht van ESG met maar liefst 6-2 op de hoofdstedelijke hegemonie gewezen. Maar Assen 2 heeft dit jaar nog niet de Schwung gevonden; Leek was te sterk, en tegen Van der Linde werd ook een wedstrijdpunt gemorst.

Emmen heeft zich ten opzichte van vorig jaar behoorlijk versterkt. Rashid Yaaqoub is oud-kampioen van Soedan, FIDE-rating 2175, en als je deze rating meeneemt is ESG 1 evensterk als Assen 2. Ook Wim Fokkens speelde dit jaar tegen Assen mee.

Nadat alle ESG-ers onze nieuwe locatie in ’t Markehuus hadden gevonden kon de wedstrijd even voor 8 beginnen. Het eerste ‘vrijdag de dertiende’ incident vond plaats op bord 8 waar invaller Wout speelde tegen Willem Boontje. Willem constateerde rond een uur of 9 dat de klok ineens ’17’ aangaf in plaats van de bestede tijd. De wedstrijdleider loste dit probleem voortvarend op door in onderling overleg de klok op 1.10 te zetten voor beide spelers, naar schatting 10 minuten voor elke speler meer dan waar ze recht op hadden. Zo los je dat op 😀 Het tweede incident vond plaats op bord 7. Als je de lege kopjes van de koffie niet inlevert, kan het zomaar gebeuren dat je uit ruimtegebrek het glas spa rood voor je neerzet en dan bij het noteren van een zet op de grond mikt. Dat overkwam Sybrand. Gelukkig was het glas leeg. De voordelige stelling die hij na de opening had

Bastiaan speelde echter sterk, en 10 zetten later zag geen van beiden meer een plan in de slotstelling (0,5-0,5):

Martin speelde op bord 3 tegen Jan van Os. Martin stond moeilijk, met lange tijd een paard op a6. Maar rond een uur of 10 bleek de situatie behoorlijk in evenwicht en waren de problemen opgelost, en had Jan remise aangeboden. De vrede werd getekend (1-1)

Wout stond op bord 8 prima tegen Willem Boontje. Ergens zat een herhaling van zetten in de stelling die niet te vermijden was (1,5-1,5)

Hans speelde tegen invaller Almar Gerbens op het tweede bord. Hans stond degelijk, maar onduidelijk of hij wel kon winnen. Dat was echt nodig gezien de stand op de overige borden. Almar gaf echter in een vlaag van kennelijke schaakblindheid ineens een volle toren weg, en de stukken konden in de beginstelling worden opgezet (2,5-1,5)

Sjoerd speelde een spannende partij tegen Marcel Struik. Marcel verbruikte alle tijd, en heeft de halve partij met 30 seconden per zet mogen spelen. Dat deed hij uitstekend. Sjoerd stond volgens eigen zeggen na 25 zetten erg comfortabel, zowel op het bord als met name op de klok. Zijn analyse: “Mijn tegenstander Marcel Stuik had nog een paar minuten en ik zelf zo’n 50. Vervolgens ben ik te snel gaan spelen op zijn tijdnood. Dat was niet slim, want onderweg verloor ik materiaal. Hij moest wel elke zet binnen 30 seconden uitvoeren, maar dat deed hij nagenoeg foutloos. Op zet 63 moest ik opgeven.” (2,5-2,5).

Tycho speelde een sterke pot tegen niemand minder dan Evert Hondema. Nu ken ik alle verwikkelingen rond e4-e5 niet, maar beide spelers leken voor de buitenstaander de theorie goed te kennen. Uiteindelijk bleef een eindspel over van toren+loper met elk 5 pionnen. Evert snackte een pion mee, en het leek de ondergang van Tycho te worden, maar Tycho verdedigde zich bijzonder knap. Nadat de torens van het bord waren verdwenen restte een eindspel met een pion minder, maar Tycho wikkelde af naar een eindspel van randpion en loper van de verkeerde kleur waarmee remise zeker was gesteld. Een prima prestatie ! (3-3). Uit mijn hoofd was de stelling iets als volgt:

Arjan moest winnen gezien de stand bij Mark, en gelukkig stond hij een pionnetje voor. Maar Rashid is een sterke speler, dus in een eindspel van toren+paard en 4 pionnen tegen 3 is het nog niet gedaan. Rashid overzag echter een vorkje waardoor zijn toren verloren ging. Een zucht van opluchting ging door de Asser gelederen, daar we in ieder geval niet de wedstrijd gingen verliezen (4-3) Een knappe overwinning van Arjan!

Arjan meldde per mail het volgende:

Martin weet mij altijd precies te vertellen hoe goed de tegenstander is, wat ik altijd wel prettig vind. Zo niet deze keer, want ik mocht tegen Rashid Yaacoub uit Soedan die geen KNSB-rating heeft. Gewoon maar je best doen dus… We kregen een Franse Winawer op het bord, stelling na zet 12:

Na dameruil kwamen we in dit eindspel:

Mark kwam om negen uur al langs met een remiseaanbod van zijn tegenstander Wim Fokkens. Gezien de al zorgelijke stand elders was de marsorder ‘doorspelen’. Dat liep niet goed af. Hoewel Mark behoorlijk wat initiatief had, was ergens een kwaliteit verloren gegaan en sloeg zijn aanval niet door. In hogere zin was de partij al vele zetten over toen om half twaalf het einde werd genoteerd (4-4).

Al met al een gelijk spel waarmee Assen 2 het meest tevreden over mag zijn.

   Assen 2           1832 - ESG             1780 4 - 4
1. Arjan Dwarshuis   1922 - Rashid Yaacoub       1 - 0
2. Hans Smit         1916 - Almar Gerbens   1673 1 - 0
3. Martin van Velzen 1857 - Jan van Os      1848 ½ - ½
4. Sjoerd Homminga   1830 - Marcel Struik   1859 0 - 1
5. Mark Jager        1786 - Wim Fokkens     1818 0 - 1
6. Tycho Bruggink    1721 - Evert Hondema   1798 ½ - ½
7. Sybrand Houtsma   1811 - Bastiaan van Os 1679 ½ - ½
8. Wout Knol         1815 - Willem Boontje  1787 ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.