Assen wint wederom Drentse derby tegen MSV

Verslag: Sjoerd

Koploper zijn schept verplichtingen, zeker wanneer je tegen de lantaarndrager moet spelen. Toch is bekend dat je in onze klasse van elke tegenstander kunt verliezen. MSV is jarenlang de beste Drentse club geweest en onze overwinning vorig jaar was een mooie opsteker. Tegen wil en dank moesten we als favoriet starten en na zo’n twee uur spelen waren de geluiden in de barruimte erg pessimistisch over onze kansen, hetgeen niet onterecht was.

Ivo kwam tegen Richard Berendsen vrij vlot in een iets minder toreneindspel, maar was volgens eigen zeggen geen moment in gevaar. Na twee uur spelen werd dat remise.

Maarten mocht het op bord 1 opnemen tegen Dennis de Vreugt. Maarten stoomde in een Pirc met zijn pionnen op de damevleugel op, maar verzwakte daardoor zijn pion op d6. Dat leidde na zet 14 tot de volgende stelling:

Martin had er duidelijk zin in tegen André Klomp. Hij speelde zijn eigen systeem, leek onder druk te komen, maar wist handig een paard te confisqueren en speelde het soepel uit.
Commentaar en analyse van Martin: “Geweldig om weer eens in dit topteam te mogen invallen en meteen een belangrijk aandeel in de overwinning te hebben! Mijn tegenstander speelde al vroeg in de partij Pf3-g5-e6, waarna ik een simpel plan had: de pion die zo op e6 was verschenen ophalen! Daarvoor moest ik wel al mijn stukken passief neerzetten om mijn eigen zwakte op d6 te dekken; op een gegeven moment stonden al mijn stukken op de onderste rij! Gelukkig liet mijn tegenstander zich verleiden om zijn overgebleven paard naar a6 te brengen; dat leek wel actief maar bleek uiteindelijk een tactische zwakte… Het cruciale moment kwam op zet 29:

Elmar speelde een enerverende partij tegen Bas de Boer.

Bij Geon was het tegen Micha Jans direct na de opening vuurwerk. In onderstaande werd vrij vlot afgewikkeld naar een iets gunstiger eindspel voor Geon.

Commentaar Geon: “In mijn partij tegen Micha Jans kwam er na een onregelmatige opening een middenspel op het bord met ieder een toren en drie lichte stukken plus vijf pionnen. Micha had een mindere pionnenstructuur maar wel het loperpaar. Hij speelde ietwat passief en er werd een stel lopers geruild en zo kon ik mijn stelling steeds iets verbeteren. Uiteindelijk galoppeerden mijn paarden door de zwarte stelling.”
Frank was tegen Rienk van den Berg aardig aan het schuiven en leek de witte loper van zwart opgesloten te hebben. De stukken van Frank kwamen echter niet los, zeker toen zwart met a5 de boel op de damevleugel op slot zette.
Commentaar van Frank: “Lekker met stukken manoeuvreren. De stelling zo gesloten mogelijk houden, want ik wilde met mijn koning in het midden blijven, maar wel een kleine opening houden om aan het eind te winnen. Ik zette een loper buitenspel, al kreeg mijn tegenstander er wel een sterk veld voor terug. Als daar een paard zou komen dan zou ik weg zijn. Ik had pionnen kunnen opspelen om de bewegingsvrijheid van het paard te beperken, wat ik niet deed. Zeven zetten later stond datzelfde paard op f4 en speelde mijn tegenstander het vervolgens keurig uit.”

Pieter – geblesseerd aan zijn pols omdat hij vanwege de gladheid eerder deze week met zijn de fiets gestrekt was gegaan – speelde Scandinavisch tegen Roel Donker. Lang bleef de partij in evenwicht en uiteindelijk restte niets anders van de vrede te tekenen.
Commentaar van Pieter: “Ik speelde een rustige partij, dames snel van het bord, niet veel aan de hand. Vervolgens miste ik in de opening een goede voortzetting, kwam iets minder te staan, miste nog een aantal zetten en kwam verloren te staan. Mijn tegenstander miste vervolgens de winst, waardoor ik naar een (veel) beter eindspel kon afwikkelen. Gezien de stand bood ik remise aan, wat aangenomen werd.”

Rieks tenslotte dreigde na een zwart pionoffer van Fokke Jonkman in de problemen te komen, maar wist deze netjes op te lossen. Daarna won Rieks een pion. Deze was echter niet voldoende was voor de winst. Als laatste probeerde Rieks nog een halfje extra toe te voegen aan het eindresultaat, maar die poging strandde en hij liet zich pat zetten.

Rieks Taal – Fokke Jonkman na 57… Kf7

Commentaar van Rieks: “Ik stond de hele partij iets beter maar het was nooit genoeg. Van de pion meer met minder actieve stukken, naar gelijk materiaal met druk, naar pionnetje voor in toreneindspel, naar pion meer in dameeindspel tot ik in de hoek opgesloten werd.”

Over belangstelling hadden we ditmaal niets te klagen. Toeschouwers waren Wilfred Jansen, Wout Knol, Tinus Spriensma, Ton van Velzen, Henny Maris, Pieter Hofman, Mark Jager, Maarten Bosma en Gertjan Haan.

De persoonlijke uitslagen zijn:

  Assen        2082 - MSV         2100 4½ - 3½
1. Maarten Dijkstra  2036 - GM Dennis de Vreugt 2405 0 - 1
2. Elmar Hommes    2100 - Bas de Boer     1905 1 - 0
3. FM Ivo Maris    2369 - Richard Berendsen  2289 ½ - ½
4. Geon Knol      2141 - Micha Jans     2063 1 - 0
5. Pieter Tromp    2134 - Roel Donker     2189 ½ - ½
6. Rieks Taal     2021 - Fokke Jonkman    2076 ½ - ½
7. Martin van Velzen  1857 - André Klomp     1907 1 - 0
8. Frank van der Werff 1996 - Rienk van den Berg 1967 0 - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.