Dieren 2016

      Geen reacties op Dieren 2016

We gingen op schaakvakantie en namen mee Arjan, Ivo, Geon, Maarten H., Maarten D., Pieter, & Rieks en heel veel gezelligheid. Dit was echter niet alleen een vakantie; we hadden een missie. We wilden zoveel mogelijk prijzengeld en één IM-norm binnen slepen, maar vermoedden dat er minstens één mol onder ons zou zitten. Wie o wie zou dat zijn?

In het begin van het toernooi was Rieks de hoofdverdachte; hij gaf na drie ronden twee keer in betere stelling een vol punt cadeau. Dat hij de tweede keer zelfs een eenvoudige mat over het hoofd zou hebben gezien, kon de rest maar moeilijk geloven en Rieks mocht niet meer met de auto mee naar de missies.

Zelfs na deze uitsluiting ging onze machine pruttelen. Ivo was goed om weg om zijn norm te halen, maar haalde de verdenking op zich toen hij tot drie maal toe besloot zijn e-pion te vroeg aan te raken… De tactische stellingen die uit 1. e4 volgen moet je gebruiken om het spel te leren, maar om de norm te halen bleek het niet handig.

Hoofdverdachte na het weekend werd vervolgens Geon – ondanks dat hij een week zou afwassen als hij mol zou blijken en hij 100% zeker wist dat het Pieter was – omdat hij een toren voor een net-niet-mataanval had gegeven in de tijdnood van zijn tegenstander. Geon schuifde de schuld van deze mollenactie echter af op zijn dochtertje, die inderdaad meer het formaat en dag- en nachtritme heeft van het gezochte dier…

Arjan, Maarten H. en Pieter hadden alleen nog vertrouwen in elkaar voor de missies. Na de Brexit proberen veel schakers echter London te vermijden met 1… Pf6 dus Maarten twijfelde over zijn kansen. Maar uiteindelijk bleken de rampscenario’s mee te vallen en kon hij alsnog doen waar hij goed in is. Dat hij één keer een volle toren in liet staan deed zijn teamgenoten fronsen, maar hij haalde met 5/6 het eerste prijzengeld binnen! Onze Arjan had een uitstekend begin, behandelde de Grünfeld zoals Carlsen dat zou doen en deed tot het laatst mee om de eerste plek. Dat zijn zettenvolgorde in die strijd een gevaarlijk gambietje toestond was te laat om hem nog te verdenken. Pieter probeerde iedere eerste zet eens uit en dat ging hartstikke goed. Hij genoot van zijn tegenstander die teleurgestelde uitbracht: “Maar jij speelt toch 1. d4? Daar heb ik 20 zetten op voorbereid…” Helaas leek deze eigen koers toch veel energie te kosten en duurde het toernooi twee ronden te lang om echt héél goed te zijn. In de laatste ronde was het prijzengeld wel binnen handbereik en nadat hij dat in vier zetten veilig stelde bleek hij dus ook niet de mol te kunnen zijn.

De laatste verdachte was Maarten Dijkstra. Hij kwam de tweede week, had nog niet vaak de Mol gespeeld maar was er wel goed in. De geruchten dat hij als beginneling te opvallend de mol was door 0.5 uit 3 te halen waren dan ook ongeloofwaardig.

Uiteindelijk komt de gedachte op dat er überhaubt geen mol was, alleen maar eerlijke, leuke af-en-toe blunderende mensen. De fouten kwamen door vermoeidheid of pech en we hebben toch honderden euro’s aan prijzengeld behaald. Bovendien kan die IM-norm juist als mol bij een andere club behaald gaan worden. Gelukkig hebben we niemand opgehangen!

De resultaten in het kort:

Ivo 5.5 uit 9, TPR 2361
Rieks 6.5 uit 9, TPR van 2051 en gedeeld tweede A groep (prijzengeld!)
Pieter 6 uit 9, TPR 2095 (prijzengeld!)
Arjan 6 uit 9, TPR 2044 (prijzengeld!)
Geon 5 uit 9, TPR 1947
Waheeb 2 uit 8, TPR 1667
Maarten H. 5 uit 6, TPR 1742 en gedeeld tweede zesrondig 2 (prijzengeld!)
Maarten D. 0.5 uit 3

Pieter

Rieks

Mijn dieptepunt was vrij snel in het toernooi. In de derde ronde had ik mijn op papier zwakkere tegenstander gedurende het middenspel overklast, een combinatie gezien maar met de verkeerde zettenvolgorde uitgevoerd en ging met een pion meer dit toreneindspel in.

Mijn hoogtepunt kwam meteen al in de ronde erna. Er is namelijk een voordeel aan verliezen: je mag tegen zwakkere tegenstanders weer op krachten komen. Ik speelde tegen jeugdtalent Onno Elgersma. Een jeugtalent klinkt altijd eng, maar hen positioneel wegspelen is mijn hobby. Zo had mijn jonge tegenstander goed berekend dat hij een pion kon snoepen en behouden. Maar welk van zijn vijf stukken kan zwart hier bewegen zonder materiaal te verliezen? Gééneen! Heerlijk.

Arjan

Afgelopen jaren heb ik een keer een vierkamp en een zesrondig toernooi gespeeld in Dieren en dat beviel zo goed dat ik dit jaar het hele toernooi wilde spelen. De sfeer zat er weer goed in en we waren fanatiek: genoeg slaap pakken en ook tussen de partijen door nog analyseren en potjes spelen. En dat werkte: in totaal 4 prijzen gepakt. Mijn leukste partij was in ronde 8 met wit tegen Johan op den Dries.

Ik maakte het mezelf nog behoorlijk lastig en zwart heeft zelfs een kans op remise gehad. Maar uiteindelijk won ik wel.

Mijn dieptepunt kwam gelijk daarna: in de laatste ronde werd ik van het bord geveegd in een heel vervelend gambietje. In totaal 6 uit 9 gescoord met een TPR van 2044, ik ben tevreden!

Maarten Dijkstra

Gezellig spelletjes spelen en tussen de spelletjesavonden door een potje schaken: zo gingen mijn paar dagen in Dieren. Ik had op de avonden meer resultaten behaald dan op de middagen. Toch kreeg ik waar voor mijn geld aangezien ik een paar lange en leerzame potten had. Ik trof twee Belgen en één Nederlander. Bij Nederlanders is het vaak alles of niets en Belgen pakken het meestal iets veiliger aan. Zo was het ook in onze groep, zeg ik als trotse Nederlander. Minder trots ben ik dat het bij mij deze keer op niets uitmondde. De andere Nederlander ging er, vlak voor de Olympische Spelen begonnen met goud vandoor. Ik maakte mijn landgenoot een halfje afhandig en daar bleef het bij. Het was geen genadehalfje maar eentje waar wij beide voor moesten vechten. De Belgen pakten zilver en brons. Toch bleef Nederland uiteraard alsnog baas boven baas op de medaillespiegel.

Wist je dat

 • Een halve portie lamskoteletten goedgemaakt kan worden door een half maïsdoolhof?
 • Gilbert Leentjes best een toffe gast is? Omdat hij het waard is.
 • Jalalalallalajahe?
 • Een ingegroeide teennagel erger is dan verlamd zijn?
 • Arjan altijd de mol is, ook al denk je van niet?
 • Geon hele kwaadaardige gedachten heeft als je hem remise aanbiedt?
 • Bier altijd mee mag, ook al mag het niet?
 • Het niet gaat om de pizza – of wat je besteld had maar na anderhalf uur niet aanwezig blijkt – maar om de weg ernaar toe: het uitzicht op mensen die wel eten.
 • Maarten H. zo gul is dat hij al twee keer zijn pokerset weggaf?
 • Pieter bijna de ware tegen het lijf liep dit jaar? Helaas verzandde hun korte ontmoeting snel in herhalingen en bleef het bij een handdruk.
 • Arjan graag bij Ivo op schoot zit, maar dat niet wederzijds is?
 • Dit de eerste keer in Dieren was waar er meer werd geschaakt dan geklaverjast?
 • De sfeer in het huisje weer erg goed was, dusdanig goed dat alle supporters (Maarten Bosma, Mark, Martin en Paul) er nog een avondje hebben doorgebracht?
 • Maarten H. bij al zijn partijen mooi uitzicht had, maar toch Ivo niet heeft kunnen koppelen?
 • Arjan voor zijn ontgroeningsactiviteiten al nieuwe woordjes en uitdrukkingen geleerd had?
 • Pieters auto in Smilde beter bekend staat als “de kattenbak” vanwege de geringe inhoud?
 • Er ondanks dit formaat met gemak 6 mensen in de auto passen, of 4 man met bagage?
 • Maffiosi alleen binnen gespeeld kan worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.