Verslag: Sybrand
Het leek allemaal een gelopen race, al zei natuurlijk niemand dat hardop. Vorige week wonnen Sjoerd (voor een toelichting op deze partij zie zijn posting op het forum) en Jesper van Feline en Marlinde Waardenburg.
Jesper over zijn eigen partij: Ik speelde tegen Marlinde Waardenburg, een tegenstandster die ik de afgelopen jaren vaak ben tegengekomen op jeugdtoernooien.Ik kwam redelijk uit de opening en kon een (kleine) aanval opbouwen op Marlinde’s koningsstelling.
De volgende stelling kwam op het bord:
Met 2-0 voorsprong de wedstrijdavond ingaan tegen een ongeveer gelijkwaardig Het Kasteel uit Coevorden moest toch een makkie worden. Een aantal jaren terug wonnen we ook de eerste ronde van Coevorden (voor verslag toen druk hier), dus een herhaling zat er in! Het liep allemaal een stukje moeilijker.
Om kwart voor 8 werd de wedstrijd overeenkomstig de planning door wedstrijdleider Martin van Velzen afgetrapt. Zes partijen gingen van start. Als captain had ik mij aan de kant laten staan, om ook ruimte te geven voor onze reserves; deze ronde had Jesper meegespeeld. Alle tijd dus om – tussen de zetten door in de interne competitie – een kijkje te nemen in de speelzaal.
Om half 9 een eerste tussenstand: Ben stond op 8 een pionnetje achter, maar bij Ben zegt dat niet veel, hij heeft een heel eigen opportunistische speelstijl waarin een pion meer of minder niet altijd de doorslag geeft. Bord 1 gaat het kennelijk goed met Geon, hij bestelt een tapbiertje als Paul hem iets te drinken aanbiedt! Dat geeft vertrouwen 🙂 De stelling ziet er overigens gelijk uit. Frank staat in een c3 siciliaan gelijk, Hans krijgt een skandinavier tegen, staat ook gelijk, Jan met wit in een franse partij dames geruild en ook gelijk. Tot slot ook Kenneth in evenwicht. Niks aan de hand dus.
Om kwart over 9 – ik had net verloren in de interne – weer een rondje gemaakt. Geon’s biertje stond ogenschijnlijk onaangeraakt – alleen zonder schuimkraag nu – naast het bord. Hij heeft met zwart een open g-lijn op de koningsvleugel van Paul. Dat ziet er veelbelovend uit! Hans op 2 heeft met wit ruimtevoordeel. Frank heeft een pion geofferd (hoop ik maar; hij staat in ieder geval eentje achter), terwijl Jan een pion voor staat, maar wat voor 1…..een triple pion op de c-lijn, zonder steun van b of d pion….dat kan niet lang goed gaan. Maar Jan activeert zijn Toren naar h7, optisch een goede zet, maar in de na-anlayse werd deze als fout afgewezen. Bij Kenneth dreigt een spannende partij met kort en lang gerokkeerde koningen. Ben rommelt zich naar tegenkansen met zijn pion achter, al lijkt hij een tweede pion in dit proces erbij in te laten staan, die de tegenstander echter niet nam.
Om kwart voor tien bij Ben onduidelijk. Wel nog steeds een pion achter, maar hij krijgt wat kansen. Bij Kenneth heeft een kaalslag plaatsgevonden onder de (potentieel beschermende) f en g pionnen; zijn koning staat volledig op de tocht op g7 te wachten op de witte aanval. Jan heeft zijn pion voor weggegeven, lijkt licht minder te staan. Geon staat zonder meer goed. Pion voor, die moet hij toch tot winst kunnen omzetten! Hans heeft met wit een sterk paard op e6 gepositioneerd, dat biedt misschien perspectieven als deze daar kan blijven staan! Zwart heeft een paard op a6 …. Bij Frank is het ondertussen materieel gelijk – het was dus toch een offer! – en Stephan heeft een dubbelpion op de f-lijn, maar 2 tegen 1 pionnen op de damevleugel.
20 over 10 een nieuw rondje. De temperatuur loopt op in de speelzaal. Ben staat zeeen van tijd voor, maar nog steeds een pion minder. Kenneth’s koning staat nog steeds bloot aan aanvallen. Geon staat een pion voor, lijkt gewonnen te staan. Hans zijn paard op e6 wordt afgeruild, de torens gaan eraf, en er rest een eindspel van 6 pionnen elk. Hans heeft hierbij de g en h pion met wit, zijn tegenstander de f en g pion met zwart. Dat kan een outside-passed-pawn opleveren!
Enige nadeel: Hans heeft nog 7 minuten, de tegenstander 40.
Frank krijgt te maken met oprukkende pionnen op de damevleugel. Dat kan gevaarlijk worden.
Om kwart voor elf een remiseaanbod voor Ben. Hij staat een pion achter, maar gezien de langzamerhand zorgelijke stellingen her en der moest hij doorspelen.
Jan verliest:
Een mirakel op bord 8: Ben weet zijn torens te activeren en valt pardoes via de d-lijn de koningsstelling binnen. Mat is onafwendwaar! De voorsprong is weer twee punten (3-1)
Om 11 uur meldt Hans dat hij remise heeft (3,5-1,5). Een doorgebroken pion op de h-lijn waar ik eerder op had gehoopt zat er niet in, omdat zwart dit eenvoudig kon oplossen door de verdediger af te ruilen. Op bord 1 staat Geon langzamerhand gewoon in de verdrukking. De pion voorsprong is in het toreneindspel veranderd in een pion achter, en de witte koning staat wel heel sterk midden op het bord. Frank heeft met veel gemanoevreer zijn positie nog verder verbeterd en wint om kwart over 11 de partij (4,5-1,5)! De wedstrijd is in ieder geval binnen!
Om half 12 gaf Kenneth zich gewonnen. Hij had al een dame tegen een toren geruild om erger te voorkomen, verloor nog een paard. Toen hij ook door een vlaag van schaakblindheid een kwaliteit weggaf, hield hij het voor gezien (4,5-2,5).
Alle aanwezigen verzamelden zich om het bord van Geon en Paul. De stelling zag er somber uit voor Assen, maar zie hier wat er gebeurde:
Al met al een zwaar bevochten overwinning, waarmee we na de eerste ronde op de derde plaats staan in de promotieklasse.
De cijfers:
Assen 2 1791 - Het Kasteel 1718 5 - 3 1. Geon Knol 2149 - Paul Assen 2054 ½ - ½ 2. Hans Smit 1884 - Arjen Wemmenhove 1811 ½ - ½ 3. Frank van der Werff 1959 - Stephan Broertjes 1809 1 - 0 4. Jan Posthoorn 1784 - Jeffrey ten Velde 1762 0 - 1 5. Sjoerd Homminga 1818 - Feline Waardenburg 1609 1 - 0 6. Jesper Post 1381 - Marlinde Waardenburg 1458 1 - 0 7. Kenneth Muller 1615 - Jan Snoeijer 1744 0 - 1 8. Ben van Os 1740 - Jan Gerritsen 1498 1 - 0