Verslag: Sybrand
Vrijdag 10 februari kwam Leek bij Assen op bezoek. Vooraf kwam Geon al met het bericht dat de op rating sterkste speler van Leek was verhinderd, en of deze vooruit kon spelen. Helaas hebben we dat niet rond gekregen, omdat zowel Geon als Frank niet konden. Bij aankomst bleek ook talent Adrian Kuiper niet mee te zijn gekomen. Aan onze zijde ontbrak overigens de kopman ook.
Om kwart voor 8 werd de wedstrijd aangevangen onder toeziend oog van wedstrijdleider Martin van Velzen. Na een half uurtje bleek Frank op bord 1 met zwart een pion te hebben geofferd/weggegeven in een wederzijdse slagzettenreeks. Sybrand op 2 met wit verloor ook een eerste pion, Sjoerd op 4 met wit had een open g-lijn en een h6-pion om aan te vallen, en Ben op 5 met zwart stond al een stuk voor.
De eerste die klaar was, was dus Sjoerd. De aanval over de g-lijn, waarbij tevens de dame van zwart gevangen werd, leidde naar mat, slechts uit te stellen door zwarte stukken in de aanbieding te doen (1-0).
Commentaar Sjoerd:
Ik had en vlotte aanvalspartij tegen Martien Veldman. In een Siciliaanse Naidorf werd de g-lijn geopend en kreeg ik de keuze: dame insluiten of mat.
Abedin op 7 had met zwart jeudtalent Tijmen Hofstra tegenover zich. Abedin had ter voorbereiding op de wedstrijd ’s middags in de sportschool nog even 100 kilo aan gewichten weggeduwd, maar bij de derde keer had zijn rug iets als ‘krak’ gezegd zo meldde hij. Ondanks de pijn speelde Abedin een goede partij waar het initiatief aan zijn kant lag. In het latere middenspel kantelde dit met Dame en toren tegen Dame en toren, en hier ergens ging het mis. Na afruil van het zwaardere geschut bleef voor Tijmen een buitenste pion over in een 3 tegen 3 pionneneindspel, en dit geloofde Abedin terecht wel (2-1).
Jan op 6 speelde met wit een evenwichtige partij zoals we van hem gewend zijn. Helaas heb ik het slot – wegens eigen perikelen – niet kunnen zien, maar rond 20 over 11 bleek de vlag van de tegenstander te zijn gevallen (3-1).
Of Kenneth op 8 of Hans op 3 eerder klaar was weet ik niet, we houden het maar op ex equo. Kenneth speelde een evenwichtige partij, stond gedurende het middenspel gelijk tot goed. Hoe hij het afgemaakt heb ik niet meegekregen, maar hij won wel (4-1).
Hans liet op bord 3 met zwart zien, dat er ook stellingen zijn waar het loperpaar niet sterker is dan Loper en Paard. Zijn Loper stond op de derde rij, en zijn paard sprong hier vreugdedansjes omheen, in het proces de witte stelling steeds verder uitelkaar spelend. Rond de klok van half 12 hield de tegenstander het voor gezien (5-1). Commentaar Hans:
Sybrand verloor rond zet 15 een pion en had bovendien het loperpaar tegen. Pieter Doller ruilde echter een loper tegen het paard, waardoor ongelijke lopers overbleven. Toen ik rond zet 30 wilde afwikkelen naar een toren-dame eindspel zonder lopers en met een pion minder, sloeg Pieter verrassend met zijn dame een gedekte pion; via een vorkje won hij deze dame weer terug, en stond hij 2 pionnen voor met de ongelijke lopers nog op het bord.
Assen 2 1765 - Leek 1618 5½ - 2½ 1. Frank van der Werff 1998 - Sander Westerlaan 1974 0 - 1 2. Sybrand Houtsma 1811 - Pieter Doller 1832 ½ - ½ 3. Hans Smit 1822 - Arjen Admiraal 1750 1 - 0 4. Sjoerd Homminga 1803 - Martien Veldman 1714 1 - 0 5. Ben van Os 1770 - Radovan Jakovljevic 1335 1 - 0 6. Jan Posthoorn 1805 - Enrique Arriola 1601 1 - 0 7. Abedin Heij 1477 - Tijmen Hofstra 1410 0 - 1 8. Kenneth Muller 1636 - Jan Arie Stokhorst 1330 1 - 0