Drie teams, 4 matchpunten

      Geen reacties op Drie teams, 4 matchpunten

Verslag: Maarten B.

Het was de middag dat alle Asser teams vertegenwoordigd in de landelijke competitie thuis wedstrijden speelden. Dan wordt het een volle bak met maar liefst 48 schakers in het Markehuus.
De schrijver van deze tekst is net zo onderlegd in alle facetten van het schaakspel. Maar een verslag van het verloop van de middag kan geen kwaad. Assen 1 mocht aantreden tegen MuConsult Apeldoorn 2. Team Assen 2 speelde tegen het sterke HSP/Veendam en Assen 3 mocht aantreden tegen Haren & Oostermoer 2. Bij alle wedstrijden stond er wat op het spel. Assen 1 heeft theoretisch nog een kans op het kampioenschap en wil haar kansen hierin open houden terwijl de gasten uit Apeldoorn net boven de degradatiestreep staan en dus de punten hard nodig zijn om lijfsbehoud in de 2e klasse A zeker te stellen.

Assen 1 – MuConsult Apeldoorn 2

Ivo (bord 1) had een boeiende partij waarbij hij het voor elkaar kreeg om zijn zwarte paard op d3 te mogen posteren, wat zeker geen zwart schaap bleek te zijn. Een mooie voorsprong wat betreft tijd op de klok zorgde er ook voor dat het nauwkeurig verder spelen voor de tegenstander bemoeilijkte, terwijl Ivo een heel concreet plan in zijn hoofd had en dat ook verder doorvoerde. Dat betekende dat de stukken al vrij vlot weer in de doos konden en het eerste punt mocht worden opgetekend voor Assen. 1-0.

Pieter (bord 8) was als tweede klaar. In een opening waar een vervelende dubbelpion ontstond voor de dame moest er met name door de tegenstander veel worden gerekend. Dat koste erg veel tijd en met nog maar 4 minuten op de klok en nog 15 zetten te gaan tot de tijdcontrole werd het allemaal toch te veel. Pieter had daarnaast een duidelijke stelling neergezet en wist precies zijn kansen te benutten en zo een belangrijke stelling en materiaal voorsprong te bereiken. Eén pion voor kan een potentiële dame worden. En met die gedachte moest de tegenstander ook hebben gedacht, ik geef de pijp (in dit geval de score door) aan Maarten. 2-0

Tjapko speelde op bord 4. In een moeilijke stelling waarbij de tegenstander continue druk had op Tjapko zijn stelling kon de verdediging het niet allemaal meer bolwerken. Het stellingvoordeel van de tegenstander was te groot en die wist hij goed te gebruiken en dat leverde het eerste punt op voor de tegenstander. 2 – 1.

Rieks speelde aan bord 3 met de zwarte stukken. In een degelijk ogende stelling voor beide partijen wist Rieks een stellingsvoordeel te bereiken en de druk op de damevleugel enorm op te voeren. Zover dat de tegenstander even door de bomen het bos niet meer zag. En dat moet je nou net niet hebben bij Rieks, want hij profiteerde hier ten volle van. 3-1

Kenneth speelde aan bord 7 een gelijk opgaande partij was Kenneth zijn ervaring van de vorige keer in Assen 1 nog niet vergeten. In een remise stelling probeerde hij toen de boel te forceren om naar een winst om te laten buigen, maar dat was toen zonder succes. Dat gaat me niet weer gebeuren moet hij hebben gedacht en daarom bleven de forceergedachten uit in een gelijk opgaande stelling. Eenmaal bij het eindspel aangekomen was er nog geen verschil te vinden waarna beide partijen een remise overeen kwamen. 3,5 – 1,5

Elmar (bord 5) had zijn zeemansbaard opgeplakt en ging als een ware piraat aan de slag. Eerst leek het er even op dat de tegenstander beter uit de opening kwam, maar het duurde niet lang voordat Elmar de stelling van de tegenstander op de damesvleugel enterde. Hieruit volgde een gecompliceerde stelling met kansen voor beide waarbij Elmar een veel actievere stelling had en voor meer problemen wist te zorgen voor de tegenstander die veel rekenwerk te verrichten had. Dit leverde hem ook een mooie tijdvoorsprong op de klok op. Toen ook het noteren niet meer zo vlot ging en de 30 seconden increment niet genoeg bleken te zijn om een zet te voltooien en te noteren ging de tegenstander jammer genoeg door zijn tijd heen, waarbij gezegd moet worden dat piraat Elmar toch al dicht bij de schat was om mee te nemen naar zijn eigen schip. 4,5 – 1,5 en de matchpunten bleven in Assen.

Arjan mocht aan bord 2 aantreden tegen Marcel Boel. Arjan kwam wat verdedigend te staan en naar mate het eindspel in zicht kwam werd en gekozen (of gedwongen) voor een drie rijen systeem om de verdedigingsmuur op te trekken. Met nog veel pionnen op het bord en beide nog twee torens en een paard kon het schouwspel pas echt beginnen. Arjan volop in de verdediging waarbij de tegenstander probeerde het ruimtevoordeel uit te buiten. Daarnaast zat Arjan in verschrikkelijke tijdnood na zo’n 50 zetten waar zijn tegenstander nog een kleine 30 minuten op de klok had staan. Vaak staat aanvallen en ruimtevoordeel pakken in zo een gelijkwaardige wedstrijd garant voor een mindere structuur. Dat was ook het geval voor Arjan zijn tegenstander die een geïsoleerde dubbelpion had en een geïsoleerde vrijpion. Als Arjan zich onder de druk van de tegenstander wist weg te schaken dan kon hij maar zo eens aan de winnende hand zijn. Zover mocht het niet komen want de complicaties bleven op het bord. Ondanks dat de tegenstander ver tot in Arjan zijn stelling had gedrongen kon hij daar geen winstvariant vinden en werd er berust in een remise. 5 – 2.

Geon (bord 6) wist er weer een echte Geon stelling van te maken. Chaotisch, aanvallend en een stelling met verschrikkelijk veel gecompliceerd rekenwerk. Nadat alle rook een beetje was opgetrokken bleef er een lastige stelling over met een geïsoleerde dubbelpion en nog een geïsoleerde pion voor Geon. Dus bleef het rekenwerk nog even doorgaan voor Geon en zijn tegenstander. Geon wist van zijn geïsoleerde dubbelpion een gewone geïsoleerde pion te maken, wat ook tevens een vrijpion was. Tijdens de partij was het nog even de vraag of dit een lust of een last zou zijn. Naar mate de strijd vorderde werden ook de pionnen afgeruild en bleven er een toren en twee pionnen over voor beide partijen. Wat niet veel later maar 1 pion werd waarna beide spelers inzagen dat de marge te dun was om nog een overwinning te boeken en er met een remise werd besloten. 5,5 – 2,5.

Een belangrijke overwinning voor Assen 1 om kans te houden voor het kampioenschap, waarbij Apeldoorn nog goed uit moet kijken niet onder de degradatiestreep te komen. Assen moet nog tegen de koploper en deze ook winnen om nog kans te houden om kampioen te worden. Maar ook dan is het afhankelijk van de laatste wedstrijd. Waarschijnlijk wordt het seizoen 2019/2020 weer een nieuwe kans om voor het kampioenschap te gaan en de eerste klasse met 10 personen te mogen bestieren.

Uitslagen KNSB 2A ronde 7

Assen 2 – HSP/Veendam

Paul (bord 4) was als eerste klaar. Als veelspeler en meestal als langdurige schaakpartijen speler was dat een verrassing. Konden we dan allemaal vroeg aan de borrel vanmiddag? Niets bleek minder waar, want de tweede uitslag liet nog meer dan een uur op zich wachten. Paul had in een mooie aanval winst weten te boeken en met de routine en ervaring van Paul duurde het daarna niet lang dat de stukken weer in de doos konden. 1-0.

Ben speelde een open aanvalspartij aan bord 7 tegen Olaf Cliteur. In een boeiende strijd wist Olaf verschillende complicaties op het bord te krijgen waarbij de samenhang van de verdedigende stukken van Ben net niet voldoende was. Ben probeerde met man en macht de stelling nog goed te verdedigen, maar was niet tegen het aanvalsgeweld van de opponent opgewassen. 1-1.

Hans had een boeiende partij aan bord 5. De aanval van de tegenstander bleek toch net wat te machtig waardoor Hans genoodzaakt was de handdoek in de ring te gooien. 1-2.

Sjoerd kwam al regelmatig aan de tafel van de wedstrijdleider staan met een gebalde vuist omdat het zo mooi ging bij Assen 3 (5,5-1,5) en Assen 1 (4,5-1,5) toen hij nog een keer met een gebalde vuist kwam. Dat was niet omdat Assen 2 al had gewonnen, maar omdat hij de stand gelijk had weten te trekken door zelf een overwinning te pakken aan bord 8.

Martin speelde aan bord 3 tegen oud Assenaar Erwin Heijnen. Met nog 6 seconden op de klok, maar wel met 40 zetten gespeeld meende Martin dat er 3x dezelfde stelling was bereikt. Dacht de wedstrijdleider een makkelijke middag te hebben, moest er een partij gereconstrueerd worden. Erwin had daar niet zo verschrikkelijk veel trek in en keek het allemaal wat gemakzuchtig aan. Op het punt aangekomen dat er 3 keer dezelfde stelling zou zijn kwamen de magische woorden ‘ik geloof het wel, ik zie toch niet hoe ik er anders doorheen zou moeten komen zonder te forceren.’ Waarna later in de speelzaal het nog wel in twijfel werd getrokken. Enfin, de remise was een feit door acceptatie van beide kanten. 2,5 – 2,5.

Gertjan speelde aan bord 2 een gelijk opgaande wedstrijd tegen teamleider Wiebe Wielenga van HSP/Veendam. In de strijd werden er links en rechts stukken geruild om mogelijke bedreigingen te neutraliseren waarna er in het eindspel een toren met 2 pionnen voor beide zijdes overbleef. Een nagenoeg klassieke remise stelling uit het boekje. De heren hoefden elkaar niet lang zwoel in de ogen aan te kijken om ook tot deze conclusie te komen en zo was het resultaat snel bekend en mocht er weer een remise voor Assen 2 worden opgetekend. 3 – 3.

Frank kwam vanuit de opening direct gedrongen te staan op bord 1 tegen Peter Riksten. Dat bleef de hele partij zo waarbij de tegenstander bleef proberen een koningsaanval op te zetten. Toen dat niet direct goede doorgang vond werd er ingezet op ruimtevoordeel en een aanval op de damevleugel met behoud van druk op de koningsvleugel. Op een gegeven moment werd de druk zo hoog dat Frank de poorten niet meer dicht kon houden en knock-out ging. 3 – 4.

Sybrand had een lastige partij op het bord tegen Thale Hadderingh. In het middenspel ging er een kwaliteit verloren wat in het eindspel na de dameruil bleef. Een loper tegen toren in een redelijk open eindspel is lastig te keepen. Sybrand deed zijn uiterste best om in de race te blijven en het zijn tegenstander zo lastig mogelijk te maken. Uiteindelijk bleek de macht van de toren toch te groot voor Sybrand te zijn en moest ook hij jammer genoeg de handdoek werpen. 3 – 5.

In een spannende wedstrijd moest Assen twee jammer genoeg het onderspit delven tegen een tegenstander die in de breedte net wat meer slagkracht leek te hebben als de Assenaren. Met een 3 – 5 einduitslag werd er recht gedaan aan de krachtverhoudingen die er deze middag waren. Met nog twee wedstrijden te gaan, waaronder directe concurrent Schaakwoude heeft Assen 2 nog alles in eigen hand om handhaving veilig te stellen in de 3e klasse A op het landelijke niveau.

Uitslagen KNSB 3A ronde 7

Assen 3 – Haren & Oostermoer 2

Als eerste was Jaël aan bord 2 klaar met een remise. In een beginnend eindspel waarin Jaël iets actiever stond dan zijn tegenstander bood hij remise aan, wetende dat er ook goede kansen voor Assen aan de andere borden waren. 0,5 – 0,5.

Daarna was Lyne, spelend aan bord 7, klaar met haar partij. Een knappe overwinning door een mooie aanval zorgde voor de Asser voorsprong. 1,5 – 0,5.

Daarna ging het snel. Want zowel bij Vincent (bord 6) als bij Willem (bord 8) konden de stukken weer in de doos. Beide hadden een actievere stelling en wisten dit in materiaalvoorsprong om te zetten waarna het eindspel geen lastige klus meer was en de tegenstanders toe waren aan een bakje koffie. 3,5 – 0,5.

Abedin (bord 1) speelde tegen Bart Romijn. Er bleven gelijke lopers over maar er zat op het laatst geen muziek meer in de stelling om er winst uit te halen. Tegenstander Bart wist nog wel te melden blij te zijn, want zo zei hij ‘ik stond finaal verloren in het middenspel.’ 4 – 1, het matchpunt was al over de streep.

Nanning (bord 3) speelde tegen Tomas Hiemstra. In een spannende, maar gelijk opgaande partij waren de degens telkens veerkrachtig genoeg om een gelijke stand te behouden. Uiteindelijk resulteerde dit in een remise. 4,5 – 1,5 en beide matchpunten bleven in Assen.

Kort daarop wist ook Cor (Bord 5) remise te houden tegen de teamcaptain van Haren & Oostermoer 2 Carla Graafland. Met een stelling waarin ongelijke lopers overbleven maar de tegenstander een pion meer had kon er geen weg naar de winst worden gevonden. 5 – 2.

Waheeb was aan bord 4 nog lang bezig nadat de andere partijen waren afgelopen in een boeiend en langdurig middenspel waarbij de tegenstander een pion meer had kon Waheeb goed staande blijven en zijn stelling actief houden. In het eindspek wist Waheeb jammer genoeg niet zijn stelling bijeen te houden en ging er nog een pion af en werd zijn dame praktisch ingesloten op de koningsvleugel van de tegenstander. Dat werd Waheeb toch allemaal wat te veel en zo ging het laatste punt van deze wedstrijd mee naar Haren & Oostermoer. 5 – 3.

Uitslagen KNSB 5A ronde 6

Een spannende middag waarbij Assen 3 degradatie heeft uitgesloten en een plaats bij de eerste vier praktisch heeft veilig gesteld. Door de winst van Assen 1 blijven er nog kansen op het kampioenschap. Assen 2 heeft geen kans meer op een hoge eindklassering, maar kan nog wel onderaan de middenmoot eindigen en haar lijfsbehoud veilig stellen. Assen 3 is ervan verzekerd niet in de onderste regionen van de competitie te eindigen in de 5e klasse van de landelijke schaakklasse. Ondanks dat de wedstrijdleider een kleine werkzaamheid had bij de reconstructie van het remise spel bij Assen 2 was er nog voldoende tijd om voor u allen dit verslag in elkaar te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.