Succesvolle afsluiting Grand-Prix-seizoen met drie prijzen!

Eergisteren (11 juni) was het tijd voor het laatste Grand-Prix-toernooi van dit seizoen, met als plaats van handeling het Dorpshuis Hoogkerk, dat eens te meer bewees een uitstekende locatie te zijn voor dit soort gelegenheden. Op verzoek van een aantal (vooral oudere en sterkere) jeugdspelers werd ditmaal een langer speeltempo gehanteerd dan normaal; de groepen van 6 speelden nu met 25 minuten en 5 seconden bonus pet zet in plaats van 20 minuten voor de hele partij, en de groepen van 8 kregen ook een increment van 5 seconden bovenop hun gebruikelijke basistijd van 15 minuten. Dat dit een uitstekende keuze was blijkt wel uit het recordaantal van 117 deelnemers, die over 5 groepen van 6, één groep van 7 en 11 groepen van 8 verdeeld werden; in totaal dus maar liefst 16 groepen! Vier Assenaren voegden zich bij dit enorme veld; twee deden een week eerder in Hoogeveen ook al mee, en twee maakten hun Grand-Prix-debuut. Ze maakten er een succesvol toernooi voor onze vereniging van!

Helaas was er één Assenaar met wie het wat minder ging, al mag Mattias als excuus aanvoeren dat hij in de B-groep in een loodzware groep zat. Zo moest hij in de eerste ronde aantreden tegen het toptalent van Ten Boer Bram ten Dam; die is pas 8 jaar en schaakt sinds het begin van dit seizoen, maar is nu al één van de beste jeugdspelers van het Noorden onder 12, en stond zondag slechts één remise af en won de groep met anderhalf punt voorsprong! Gelukkig ging Mattias niet puntloos huiswaarts, want hij wist uitgerekend de hoogste ratinghoudster van de groep af te troeven. Een beetje jammer om zo je laatste Grand-Prix-toernooi voor je jeugdspeler-af bent af te moeten sluiten, maar zo lopen de zaken nu eenmaal soms!

Naast Mattias deed ook Thijs voor het eerst mee aan een Grand Prix, nadat hij zich op vrijdagavond nog snel had aangemeld. Zonder jeugdrating en stappenniveau om op terug te kunnen vallen werd hij in de één na laagste groep ingedeeld, en daar bleek hij prima op zijn plaats. Weliswaar was de start ongelukkig met een nederlaag, maar vier overwinningen later was Thijs opgerukt naar de tweede plaats en kon hij alsnog om de prijzen spelen. De laatste twee ronden leverden twee remises op (waaronder één tegen de groepswinnaar, het enige halfje dat die morste!), en het totaal van 5 uit 7 was voldoende voor een derde prijs!

Wessel begint zo langzamerhand al echt tot het meubilair van de Grand-Prix-cyclus te behoren; drie toernooien in Friesland moest hij laten schieten (één viel samen met het BSSK, van de andere twee weet ik de reden niet), maar voor de rest heeft hij overal met wisselend succes acte de présence gegeven. Zondag mocht hij uitkomen in groep M, startte met een mooie overwinning, maar verloor in de tweede ronde nadat hij eerst twee pionnen voorsprong had genomen. Achteraf meldde hij dat het hem tijdens de partij voortdurend zwart voor de ogen werd, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de concentratie. Vlak voor het begin van de derde ronde ontdekten we de oorzaak: een kapotgaande lamp was heftig aan het knipperen, en met name de middelste borden zaten daar vlakbij… Gelukkig besloot de organisatie om de tafels wat te verplaatsen, en dat hielp enorm: Wessel verloor in de rest van het toernooi nog slechts één partij, en eindigde daarmee op de gedeelde eerste plaats! Dat was wel samen met drie andere spelers, en dus moest de organisatie uitzoeken wie het beste onderlinge resultaat had en wie als enige pech had. Dat leek even verkeerd uit te pakken voor Wessel, want in de uitslagen (die zoals gebruikelijk semi-live werden bijgehouden op de NOSBO-site!) verscheen dat hij vierde was geworden. We ontdekten echter dat er een foutje was gemaakt; navraag bij de organisatie gaf ons gelijk, en zo kon Wessel alsnog de derde prijs in ontvangst nemen! Ook in het algemeen klassement over alle toernooien kwam hij heel dicht bij de prijzen, maar hier viel hij er helaas wel net buiten: de top-zeven kreeg een mooie beker, Wessel bleek net achtste te zijn geworden, slechts anderhalf punt achter de nummer 7…

Last but not least onze Oekraïense held Andrii, wiens bijzondere verhaal een mooi vervolg kreeg. Daar leek het na twee ronden overigens niet op, want beide partijen in groep E gingen ongelukkig verloren; in de eerste ronde speelde Andrii in het pionneneindspel een verkeerde pionzet, waardoor niet zijn tegenstander, maar hijzelf in zetdwang was, en in de tweede ronde ging hij in een ingewikkelde stelling door de vlag… Daarna besloot hij te stoppen met zijn partijen te noteren, en dat bleek een prima beslissing, want niet alleen won Andrii zijn laatste drie partijen (waaronder een mat in 11 in de slotronde!), maar bleek hij ook nog eens op onderling resultaat tweede te zijn geworden! Zoals ik ook zijn ouders ook al vertelde: “As we say in Dutch: eind goed al goed!”
Wat ik persoonlijk ook erg indrukwekkend vond, was hoe serieus Andrii ondanks zijn jonge leeftijd met schaken bezig is, en hoe goed hij zijn partijen achteraf kan reconstrueren. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de manier waarop hij in Oekraïne schaken heeft geleerd; daar wordt al vroeg aangeleerd om niet alleen naar je eigen mogelijkheden te kijken, maar ook naar die van de tegenstander. De invloed van de oude Sovjet-schaakschool is duidelijk merkbaar, en gezien het aantal wereldkampioenen dat die heeft opgeleverd kan dat toch geen slechte manier zijn om schaken te leren!

Zo is het een prachtige schaakdag geworden in Hoogkerk, en ik durf te zeggen dat ikzelf één van mijn leukste schaakdagen in lange tijd heb gehad. Helemaal klaar is het noordelijke jeugdschaakseizoen overigens nog niet, want op 9 juli vindt de derde editie van het Open Noord-Nederlands Jeugdkampioenschap plaats. Helaas zijn daar verder nog geen details van bekend, maar het zou prachtig zijn als we als club daar ook weer goed vertegenwoordigd zouden zijn!

Verslag organisatie
Alle uitslagen en eindstanden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.