Assen 1 knalt uit de startblokken tegen Almelo

      1 reactie op Assen 1 knalt uit de startblokken tegen Almelo

Zaterdag 16 september

Het nieuwe schaakseizoen is begonnen en Assen 1 mocht zich klaarmaken voor de strijd op het schaakbord tegen Almelo 1.

Voordat ik begin met de wedstrijd, neem ik graag even de transferperikelen met u door. Want het was een roerige transferperiode deze zomer. Twee vervangers werden gezocht want Maarten Hoolsema gaat dichter in de buurt schaken, Maarten Dijkstra zal Assen 2 versterken en Pieter Tromp gaf aan “schaakmoe” te zijn en meer een rol te ambiëren als cateraar van het team.

Als we zoeken naar een voetbalclub als metafoor voor ons transferbeleid, dan lijken we meer op FC Barcelona dan op Real Madrid. Want, afgezien van drie exotische invloeden: de Smildeger Sloopkogel (Ivo), het raspaardje uit Norg dat steeds nadrukkelijker afstand neemt van zijn Friese wortelen (Tjapko) en de nestor uit Haren (Geon), komen alle spelers van het eerste uit de eigen jeugdopleiding.

Om deze traditie in ere te houden, versterkten we het team met de kersverse clubkampioen Tycho Bruggink en groeibriljant Jael Wieringa. Zoals dat gaat met talentvolle spelers, denkt u eerst wellicht nog: “Gut wat leuk, dat die jongens ook een kans krijgen” en dan: “Jeetjemina, hoe hebben we het ooit zonder deze sterkhouders gedaan” om vervolgens te eindigen in: “Ivo wie?”. Zo voorspel ik ook de toekomst van onze nieuwe welpen. Het belooft een mooi seizoen te worden.

Voor de eerste wedstrijd was ik teamleider en dat begon gelijk met een uitdaging: Gertjan is zeer verkouden en kon niet meespelen. Vanuit de trein uit Voorburg werd meteen contact gezocht met Pieter om in te mogen vallen. Maar Pieter wil zich vooral inzetten als cateraar van het team en moest nog vlees inkopen bij de slager; geen tijd voor bij(sch)zaken. Dat beloofde een heidens karwei. Gelukkig draait onze Arjan Dwarshuis daar tegenwoordig zijn hand niet meer voor om. Hoewel zijn neus nog enigszins recht staat, heeft het volleyballen wel zijn sporen nagelaten; gekneusde vingers en een gekwetste ziel. Arjan viel dus in.

Enfin, we hebben geschaakt tegen Almelo 1. Tycho heb ik op bord 1 gezet om hem voor de leeuwen te gooien omdat hij als clubkampioen natuurlijk op het eerste bord hoorde. In de opening stond hij met zwart wellicht een beetje onder druk. Zo’n type stelling waarin wit een isolani had maar wel meer ruimte. Maar goed, Tycho hield zijn hoofd koel en wist belangrijke stukken af te ruilen. Helaas kon wit wel zijn geïsoleerde pion afruilen en daarmee bleef een uitgekauwde stelling over. ½ – ½ Puik resultaat!

Meneer Maris zat als een verwende puber, die gedwongen in het weekend mee moet naar zijn grootouders, verveeld voor zich uit te kijken. En dan weet u dat het goed zit. Ook Ivo groeit op en dat zie je terug in zijn opening: 1. Pf3 in plaats van 1. b4. Hoe het verder is gegaan weet ik niet, maar Ivo gaf aan dat hij snel goed kwam te staan. 1½ – ½.

Rieks stond na 9 zetten, naar eigen zeggen positioneel verloren. Om interessant te doen richting zijn teamgenoten, overwoog hij zelfs op te geven, zodat hij daarna aan ons kon uitleggen dat hij de stelling zo goed begreep, dat hij wist dat hij verloren stond. Beste lezer, ik zie uw wenkbrauwen fronsen. Enfin, gelukkig besloot Rieks nog door te spelen. Met de zwarte stukken had hij het moeilijk tegen de Londen en kreeg hij een triple pion op het bord. Maar zijn tegenstander durfde niet toe te slaan op het kritieke moment. Vervolgens liet hij zijn stukken opsluiten en kon Rieks het spel verleggen naar de dame vleugel. 2½ – ½.

Tjapko gebruikte met zwart zijn vaste antwoord tegen de Alapin variant (1. e4 c5 2. c3). Geheel in lijn met zijn persoonlijkheid, kon hij rustig en bedachtzaam zijn stelling netjes opbouwen. Ik heb geen idee hoe hij het punt nou kon binnenhalen maar vermoedelijk ging het heel langzaam en positioneel verantwoord. 3½ – ½.

In Assen stroomden de puntjes rijkelijk binnen. In Groningen boog Pieter zich ondertussen over de vraag hoeveel vlees hij moest inkopen voor de barbecue. Om de mannen te verwennen had hij zelfs besloten nog speciaal bij de slager langs te gaan voor een paar goede biefstukken. Een kratje bier erbij en nog wat salades en hij keerde zelfvoldaan met zijn nieuwe rol, naar huis.

Ruim twintig kilometer verderop bereikte de veldslag zijn hoogtepunt. Nog een kwartje viel de goede kant op. Mijn tegenstander maakte met wit een frisse indruk en probeerde snel een paard te offeren voor een aanval. Dat was intimiderend en ik koos voor een te passieve opstelling. Er ontstond een soort luxeprobleem bij mijn tegenstander, te veel goede zetten en dan kiezen voor een iets te trage aanpak. Langzaamaan krabbelde ik een beetje overeind en toen liet mijn tegenstander een kansrijk stukoffer toe (h3 Lh5 g4 Pxg4 hxg4 Lxg4). De koning kwam open en bloot te staan en ik had tenminste praktische kansen. De tijdnood leidde tot een grote blunder van mijn tegenstander en ik mocht het punt bijschrijven. 4½ – ½

Geon kwam prima uit de opening (beetje zo’n rare opening, die je maar net moet kennen) en kon dat goed uitbouwen tot een gunstige stelling. Zijn tegenstander deed een wanhoopsoffer. Geon had twee torens en een paard en wat pionnen tegen een koningin en wat pionnen. Dit zijn wel de stellingen waar onze nestor goed mee uit de voeten kan. Dat zag ik ook terug in de analyse waar hij bevlogen varianten naliep. De enige uitdaging was eeuwig schaak voorkomen en dat is gelukt. 5½ – ½

Ondertussen in Helpman had Pieter de biertjes koud gezet, de kussens op het tuinmeubilair gelegd en floot hij vrolijk een wijsje. Geen stress over de alapin variant of over eeuwig schaak dacht hij bij zichzelf. Helemaal in zijn nopjes ging hij languit de op bank liggen, bladerend door de Cosmopolitan, in tevreden afwachting op zijn teammaten.

De overwinning was al binnen, terwijl Arjan met wit zijn tegenstander onder druk kon zetten. In het Koningsindisch kon Arjan snel Lh6 spelen en de gevaarlijke zwartveldige loper afruilen. Hij was zelf niet zo tevreden over zijn eigen partij maar ik had toch wel de indruk dat hij nooit echt in de problemen is geweest. Uiteindelijk kon hij met een fraai schijnoffer op f5 de stelling binnendringen met dame en toren. 6½ – ½

Jael besloot om het laat te maken. In de opening vond ik zijn stelling wankel. Weliswaar een pionnetje gesnoept op b7, maar daar had zijn tegenstander wel compensatie voor. Toen zwart Dxc2 mocht spelen, kreeg ik toch sterk de indruk dat Jael een groot probleem had. Een tijdje later was het tij gekeerd en had hij een gewonnen stelling met een dame en toren voor Jael tegen twee torens en een paard voor zijn tegenstander. In het eindspel maakte Jael een gevaarlijke vrijpion en uiteindelijk kon hij na lang maneuvreren de zevende zege voor Assen veilig stellen. 7½ – ½ Meteen na de wedstrijd moest onze nieuwe aanwinst vaart maken: de vakken in de Lidl vullen zichzelf immers niet.

Na afloop trokken we meteen door naar Pieter, die als een waardig gastheer een uitstekende barbecue had verzorgd. Zowel schaakpartijen als levensdilemma’s werden geanalyseerd onder het genot van een biertje en een goed stuk vlees.

Matthias Kruimer – Elmar Hommes

1 gedachte over “Assen 1 knalt uit de startblokken tegen Almelo

  1. Pingback: KNSB zaterdag van start. Nu met resultaten. | De Schaakreporter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.