Geen thuisfinale voor NOSBO-bekerteam t/m 1900

Op 9 juni mogen wij in het Markehuus de NOSBO-bekerfinales organiseren, en met nog twee Asser teams actief was er de kans op een leuke thuisafvaardiging. Helaas zal het team t/m 1900 dat niet meemaken, want gisteravond bleek ESG, ondanks een ratingnadeel op met name de onderste twee borden, met 3 – 1 te sterk… In de open beker zijn we in nog wel in de race; op 28 april komt Staunton op bezoek!

Uitslagen (NOSBO)

Max Eeuwe 2 maakt einde aan titelaspiraties Assen 1

10 dagen na dato hierbij nog een verslag van onze wedstrijd tegen Max Eeuwe 2, op bordvolgorde.

Op bord 1 mocht Rieks met de zwarte stukken tegen Anne Veltman proberen om zijn 100% score nog meer glans te geven. Hij begon met een uitstekende openingskeuze, waarna wit de druk op de koningsvleugel opvoer met pionzetten als g4, f4, f5 en g5. Even later in de partij verloor Rieks een pion op d6, waarna de tegenstander ook nog eens gelijk kon afwikkelen naar een eindspel met toren loper en 5 pionnen vs toren paard en 3 pionnen. Het leek moeilijk te worden om te houden, maar met het tactisch pionzetje a3 creëerde Rieks een dubbelpion op de a-lijn, won uiteindelijk 1 pion terug en leek daarna niet veel moeite te hebben om toch nog een half puntje te redden.
Verder lezen

Onverwacht grote overwinning Assen I op Hoogeveen I

De eerste plaats in de Achttallen B, en daarmee een wedstrijd om het NOSBO-kampioenschap, is al min of meer buiten het bereik van Assen I, maar een tweede plaats achter het ongenaakbare SISSA I zou ook een mooi succes zijn. Om die te bereiken moet Assen I eerst nog twee directe concurrenten verslaan, te beginnen met Hoogeveen I, dat na 5 ronden slechts twee bordpunten achter stond. Afgelopen vrijdag (17 maart) vond deze wedstrijd plaats!
Verder lezen

Assen 1 verspeelt laatste kans op promotie, Assen 2 en 3 op rand van afgrond

Gistermiddag (11 maart) is het in de KNSB-competitie helaas niet helemaal gegaan zoals de bedoeling was… Assen 1 leed tegen SG Max Euwe 2 de tweede nederlaag van het seizoen, en met 3 matchpunten achterstand op Groninger Combinatie 2 is de kampioensrace nu wel gelopen. Assen 2 speelde stukken beter dan in de vorige twee wedstrijden, maar kon het desondanks niet bolwerken tegen Schaakwoude, en Assen 3 leed met gemiddeld bijna 300 ratingpunten achterstand een forse nederlaag tegen SG Max Euwe 4. Assen 2 en 3 zijn hierdoor zo goed als gedegradeerd; beide teams zullen moeten stunten in de slotronden om zich nog te redden, en zijn dan ook nog afhankelijk van wat de concurrenten doen.

Uitslagen: Assen 1Assen 2Assen 3
Verder lezen

Tweede prijs voor Wessel in Grand Prix Emmen!

Afgelopen zaterdag was ik van plan een bezoekje te brengen aan het Grand-Prix-toernooi in Emmen, maar ik moest daar uiteindelijk toch van af zien. Gelukkig zijn de jeugdtoernooien in het NOSBO-gebied tegenwoordig uitstekend live te volgen, en dus kon ik alsnog meekijken hoe onze toernooitijger Wessel het deed. En dat was wederom prima: een start van 3 uit 3, daarna helaas twee nederlagen op rij, maar sterk afgesloten met twee overwinningen. Dat telt op tot 5 uit 7, en dat bleek genoeg voor de tweede prijs in groep G!
Overigens was het maximale aantal deelnemers (70) al drie weken vantevoren bereikt, opnieuw bewijs dat het jeugdschaak leeft als nooit tevoren!

Verslag organisatieUitslagen en eindstanden

Ermelo, 16-19 februari

      1 reactie op Ermelo, 16-19 februari

Van 16 t/m 19 februari 2023 was het Open NSVG (Ned. Schaakver. van Visueel Gehandicapten) Kampioenschap 2023 in hotel Dennenheul in Ermelo. Er waren 29 deelnemers, onder wie 3 vrouwen en 4 buitenlanders; voor mij 13 nieuwe gezichten. De rating varieerde tussen 971 en 1942 (Fide), 855 (KNSB) en 0 (nog geen). Er is in één groep gespeeld, waar wel ietsjes voor te zeggen valt. De locatie was prima, zij het dat er op zaterdag geen ei op tafel kwam. Ik ging omdat m’n bb-fysio (met een tip van de therapeute) afgelopen was. Verder lezen

Assen I zet ook Roden I aan de kant in uitgestelde wedstrijd

Gisteravond (20 februari) mocht Assen I op bezoek bij Roden I, dat zoals eerder gemeld slechts één remise had gescoord in de laatste drie NOSBO-wedstrijden, en daarmee in de hoek zat waar de klappen vallen. De wedstrijd had eigenlijk een week eerder gespeeld moeten worden, maar die middag kregen we het bericht dat Roden-veteraan Richard Matulessy plotseling was overleden (nogmaals mijn condoléances overigens), en begrijpelijkerwijs werd de wedstrijd daarom een week uitgesteld.
Verder lezen

Jaël verovert NOSBO-titel en NK-plaats in kwalificatietoernooi Groningen!

Afgelopen weekeinde vond het allereerste kwalificatietoernooi voor het NK ABC op NOSBO-gebied plaats in het Dorpshuis Hoogkerk, dat inmiddels dé speellocatie voor jeugdtoernooien in Groningen is geworden. Met 104 deelnemers was het ook nog eens het grootste kwalificatietoernooi ooit, nogmaals een duidelijke bevestiging dat het schaken in de lift zit! Onze vereniging was met twee deelnemers in de A-groep en één in de B-groep vertegenwoordigd, en wat mij betreft hebben ze alle drie aan mijn verwachtingen voldaan!
Verder lezen

Met negen diagrammen, zonder foto

      Geen reacties op Met negen diagrammen, zonder foto

Valthermond – Assen ( Ronde 2 NOSBO beker tot 1650 6 febr.) a. is als eerste klaar, enz.
Bart Krol 1501 – Jan Boer 1625 0 – 1 (b. 1.e4 c5 2.b4 (vleugel-(of Siciliaans?)gambiet e6 3.Pf3 a6 (N) en in verwarring voelde Jan zich als een vis in het water. 25…e5 0-1)
Rens Sliedrecht 1616 – Cor van der Werff 1539 1 – 0 (a. Achterstand; de man van “goud in de ochtendstond”, in de vroege avond Toren als schroot in de afgrond)
Peter Kolthof 1462 – Jan Akkerman 1416 1 – 0 (d. Jan was chauffeur en laat – 23.00 uur? – de hekkensluiter, bezig met op het volgende blad te noteren. Hij vond het een mooie avond!)
Jan Hessel Kruit 1300 – Martinus Spriensma 1362 ½ – ½ (c.= volgorde van uitslag) Als een gemiste kans ook een fout is, dan in deze volgorde: ik in de opening* (= zie onder) (bijna een gewoonte), hij in het middenspel (19…Dg5+! (het dwingendst en de lange weg naar mat op zet 84)
Gemiddelde Rating: 1470 – 1486 Uitslag: 2½-1½ Verder lezen

Winst op de Spassky’s houdt Assen 1 op koers

Het eerste wat opviel in ons duel met de Spassky´s, was de koningszet van Gertjan in een Benoni-
structuur. Kd2 na circa 10 zetten in een half-open stelling is meestal riskant. Ik zou het echter als
dapper willen typeren. De activiteit op de koningsvleugel volgde snel. Helaas was het niet voldoende
voor een mataanval, waarna de open koning toch een nul opleverde. Wel de laatste nul aan de zijde
van Assen.
Verder lezen