NK ABC: toch nog 50% voor Lyne na wisselvallig toernooi

Voor de derde keer werd het NK ABC in Hotel Van der Valk gespeeld, en ook deze keer waren we vertegenwoordigd in het deelnemersveld! Lyne had zich begin januari geplaatst door tweede te worden in het kwalificatietoernooi in Spijkenisse, en van de 18 deelneemsters in Meisjes C was ze als 11e geplaatst. Op de eerste dag werd ze voor aanvang van de ronde geïnterviewd door RTV Drenthe, en sprak ze de wens uit zich een keer voor een EK te plaatsen. Helaas kwam het daar dit jaar niet van…

Lyne begon het toernooi wel uitstekend door in de eerste ronde de nummer twee op rating knap een halfje afhandig te maken, en in de tweede ronde kwam ze, met de zwarte stukken nog wel, met twee pionnen meer gewonnen te staan. Helaas verviel ze toen in een oude fout: te weinig aandacht voor de veiligheid van de koning… Ineens bleek haar tegenstandster een winnend torenoffer te hebben; dat werd ook gespeeld, Lyne moest de dame inleveren om niet mat te gaan en was daarna kansloos. Jammer!

In de derde ronde zat het gelukkig wel mee: Lyne kreeg namelijk op zet 15 zomaar een stuk in de schoot geworpen, en ondanks dat de partij daarna nog ruim 60 zetten duurde kwam de overwinning niet meer in gevaar.

In de vierde ronde besloot Lyne zich met zwart aan een openingsexperimentje te wagen. Misschien was het speelbaar, maar het zag er wel erg gevaarlijk uit… Toch pakte het goed uit, en Lyne kwam een pion voor en had de betere kansen. Helaas sloeg toen het noodlot toe in de vorm van een soort black-out: Lyne had gezien dat een bepaalde zet niet kon, maar ging toen nadenken, vergat helemaal dat die zet niet kon en speelde hem toch… Stuk kwijt, punt kwijt. (Gezegd moet overigens dat haar tegenstandster van deze ronde ook haar laatste drie partijen wist te winnen tegen niet de minsten, en daardoor zeer knap de tweede prijs veroverde!)

Dat experimentje was blijkbaar wel bevallen, want in de vijfde ronde bracht Lyne die opzet opnieuw op het bord. Helaas bleek haar tegenstandster zich goed te hebben voorbereid; al snel werden de zwakke plekken in de zwarte stelling blootgelegd, en op zet 20 was het mat…

Twee nederlagen op rij dus, maar in de zesde ronde had Lyne weer wit, en dat ligt haar toch een stuk beter. Helaas leek het ook nu niet goed te gaan, nadat op zet 10 door een dubbele aanval een pion de doos in ging… Gelukkig had al het onheil in de ronden ervoor Lyne niet van haar stuk gebracht, en ze wist de pion weer terug te winnen. Toen zat het eindelijk eens mee: de zwartspeelster gaf namelijk een tweede pion weg, en toen zij in het resterende dame-eindspel een paar keer niet de beste voortzetting vond kon Lyne een vrije a-pion creëren en die in nog geen 10 zetten aan de overkant krijgen!

De 50% was dus nog in zicht, maar daarvoor moest in de laatste ronde ook gewonnen worden. Die overwinning kwam er ook: Lyne mocht vlak na de opening twee pionnen incasseren, speelde het vervolg niet helemaal op zijn best, maar gaf het punt niet meer uit handen!

Daarmee eindigde het toernooi voor Lyne dus toch nog met een positieve noot, maar wat had er ingezeten als het in het begin van het toernooi niet zo tegen had gezeten? We zullen het nooit weten…

Ook in het nevenprogramma lieten de deelnemende Assenaren zich niet onbetuigd, en dat beperkte zich niet alleen tot het Grand-Prix-toernooi en de NOSBO-bekerfinale! Zo vond tegelijk met de bekerfinale een sterk bezet snelschaaktoernooi voor clubs (tweetallen) plaats, en daarin wist Léon een ratingprijs te veroveren met een meer dan uitstekende 4½ uit 9; evenveel als Gertjan, die hij in het onderlinge treffen verrassend wist te verslaan! Kenneth scoorde een half puntje minder, Noël haalde slechts één punt maar kreeg wel een aanmoedigingsprijs. Voor verdere verslagen en resultaten verwijs ik naar het overzicht op de toernooisite.

Daarmee komt er helaas een einde aan het tijdperk Assen; het toernooi wisselt namelijk iedere drie jaar van locatie… Waar het toernooi volgend jaar plaats vindt is nog niet bekend; Almelo werd in de wandelgangen genoemd als mogelijke opvolger, maar niets is nog zeker. Waar het ook gaat zijn, hopelijk zijn we volgend jaar er ‘gewoon’ weer bij met één of meerdere deelne(e)m(st)ers!

Toernooisite
Verslagen - Resultaten Meisjes C - Partijen Meisjes C

18-09-19: Assen wint Supercup en is beste club van het Noorden
15-09-19: Dag 1 landelijke jeugdcompetitie: C-team pakt gedeelde koppositie na stunt tegen favoriet!
01-09-19: Jasper Geurink winnaar van 6e Nazomertoernooi
04-08-19: Prachtig internationaal debuut Léon in Glorney Cup!
01-07-19: Seizoen 2018-2019: alle kampioenen op een rijtje
03-06-19: Ivo voor de tweede keer NOSBO-kampioen!
02-06-19: Topprestatie Léon bij NK-debuut: vierde!
19-05-19: Assen ook volgend seizoen in landelijke jeugdcompetitie!
14-05-19: Assen 1 sluit seizoen in stijl af
12-05-19: Assen 2 verliest van Schaakwoude maar degradeert niet
05-05-19: NK ABC: toch nog 50% voor Lyne na wisselvallig toernooi
01-05-19: Assen wint de NOSBO-beker!
28-04-19: Arjan de Vries winnaar Grand Prix Assen 2019
14-04-19: Op naar de 10!
08-04-19: Opnieuw prijzen voor Assenaren in Grand Prix Haren!
30-03-19: NOSBO-beker: Assen na zeer spannende wedstrijd nipt door naar de finale
24-03-19: NOSBO-competitie: kampioenschap praktisch beslist na onbeslist tegen Sissa 2
17-03-19: Drie teams, 4 matchpunten
11-03-19: NOSBO-BSK: Kloosterveen tweede, Léon topscorer!
11-03-19: NOSBO-beker: Assen met klinkende overwinning door naar halve finale
04-03-19: Dubbelslag voor Jaël en Léon in Grand Prix Emmen!
23-02-19: NOSBO-beker: Assen naar de kwartfinale!
22-02-19: KNSB-bekerteam uitgeschakeld na spannende strijd
22-02-19: Assen 1 schwindelt langs HSP/Veendam
10-02-19: Assen 1 keert met twee welverdiende punten terug uit Friesland
03-02-19: BSSK Assen 2019: Léon Niemeijer overtuigend kampioen, verrassende ontknoping in Groene groep
22-01-19: Topprestaties Assenaren in Grand Prix Ten Boer!
13-01-19: Léon verovert snelschaaktitel jeugd na barrage
09-01-19: Assen 1 NOSBO begint 2019 met overwinning
07-01-19: Lyne en Léon plaatsen zich voor NK!