Alweer voor het derde jaar op rij mogen we meedoen aan de landelijke jeugdcompetitie! Ditmaal spelen we in de C-categorie, waar we als achtste van de 20 deelnemende teams geplaatst zijn.
Ons team heeft één verandering ondergaan: na de uitstekende prestaties van Léon van de afgelopen maanden heb ik besloten hem naar bord 2 te promoveren, waardoor Lyne een bordje zakt. Verder speelt zoals altijd Jaël op bord 1 en Noël op bord 4.
De vertrouwde speellocatie in Den Bosch is dit seizoen ingeruild voor Rotterdam; nog een half uur verder rijden, en dus ook een half uur eerder vertrekken… Als onze prestaties van de rest van het seizoen net zo zijn als die van gisteren, heb ik daar geen enkel probleem mee!

Ronde 1: Botwinnik C1 - Assen C1

Net als vorig jaar troffen we in de eerste ronde één van de zwakkere teams, maar in tegenstelling tot toen wisten we niet het volle pond binnen te halen… Lyne bracht het eerste punt binnen: na een onhandige damezet van haar tegenstander won ze een stuk, en uiteindelijk mocht ze met haar paard matzetten. Noël had al snel een stuk cadeau gekregen; daar kwam later nog één bij, en ondanks dat zijn tegenstander lang doorspeelde kwam de overwinning geen moment in gevaar. Jaël had heel wat meer tegenstand op bord 1, maar wist uiteindelijk een pion buit te maken. Toen zijn tegenstander die in tijdnood terug dacht te winnen bleek er nog meer materiaal verloren te gaan, en dus drukte Jaël ook het punt. Léon speelde de langste partij van de ronde, maar kon die niet bekronen met de 4 - 0: na een prachtige strijd met wisselende kansen wist zijn tegenstander met een slim paardoffer remise te forceren. Hoe dan ook, net als vorig jaar een prima start!

Ronde 2: Assen C1 - Almere C1

Assen tegen Almere in de tweede ronde, waar heb ik dat eerder gezien? O ja, vorig jaar in de Meesterklasse D! Beide teams traden bovendien in exact dezelfde samenstelling aan als toen, waarbij bijzonder was dat Jaël en Lyne elkaars tegenstander van een jaar eerder kregen, en hetzelfde gold voor Léon en Noël.
Almere kroonde zich vorig jaar overtuigend tot kampioen in de D-categorie, en is dit jaar huizenhoog favoriet voor de titel in de Meesterklasse C. Hun gemiddelde rating is ongeveer 1750, 100 punten meer dan de nummer twee! Vorig jaar verloren we vrij kansloos, maar de onzen hebben in de tussentijd een mooie sprong gemaakt qua niveau. Zouden we nu wel kans hebben?

Helaas keken we al na een uur tegen een achterstand aan na een kansloze nederlaag van Noël. Geen schande tegen ruim 700 ratingpunten meer!
Lyne wist haar tegenstander te verrassen met een venijnige dameuitval naar g5, waarmee ze een loper op e5 aanviel. Om die te redden had wit Lh2 moeten spelen; na 1. Lg3?? sloeg Lyne die loper gewoon van het bord, omdat pion f2 gepend stond! Stuk in de tas dus; de witspeler dronk de gifbeker helemaal leeg en liet zich uiteindelijk op h5 mat zetten, met een pion nog wel! 2 uit 2 dus voor Lyne, haar wissel met Léon heeft haar in ieder geval duidelijk goed gedaan!
Over Léon gesproken: hij kreeg net als in de eerste ronde een spannende partij, waarin hij op de damevleugel in de problemen leek te komen. Daar trok Léon zich niets van aan: hij zag tegenkansen in het centrum en op de koningsvleugel, ging er vol voor en kreeg helemaal gelijk. Eerst mocht hij al een kwaliteit incasseren, en toen de zwartspeler niet veel later verlies van nog meer materiaal niet meer kon voorkomen streek hij de vlag. 2 - 1 dus, nog meer bewijs dat de wissel goed heeft uitgepakt, en de eerste verrassing was een feit!
Jaël kon het feest compleet maken, maar moest daarvoor een lastig uitziend eindspel overleven. Daar slaagde hij met vlag en wimpel in: in wederzijdse tijdnood zag zijn tegenstander niet beter dan af te wikkelen naar een toreneindspel met twee h-pionnen tegen één g-pion, en Jaël had daarna geen enkele moeite om het halfje binnen te halen. Daarmee was de superstunt een feit: een 2½ - 1½ overwinning op de titelfavoriet! What a difference a year makes!

Na ons nog even volgestopt te hebben bij een plaatselijke KFC konden we iets voor 8 de terugreis aanvaarden, moe maar voldaan! Over drie weken vinden de volgende twee ronden plaats; hopelijk kunnen we onze prestaties van gisteren dan minimaal evenaren!

Uitslagen (KNSB)

16-10-19: Assen wint eerste wedstrijd tegen Lewenborg
06-10-19: C-team terug op aarde na twee ruime nederlagen
06-10-19: Ivo snelschaakkampioen 2018-2019 na uitgestelde barrage
29-09-19: Assen 1 meteen aan kop door monsterzege in Almere
28-09-19: Assen 2 ondanks 8 - 0 nederlaag niet afgedroogd door LOS
18-09-19: Assen wint Supercup en is beste club van het Noorden
15-09-19: Dag 1 landelijke jeugdcompetitie: C-team pakt gedeelde koppositie na stunt tegen favoriet!
01-09-19: Jasper Geurink winnaar van 6e Nazomertoernooi
04-08-19: Prachtig internationaal debuut Léon in Glorney Cup!
01-07-19: Seizoen 2018-2019: alle kampioenen op een rijtje
03-06-19: Ivo voor de tweede keer NOSBO-kampioen!
02-06-19: Topprestatie Léon bij NK-debuut: vierde!