Nederlandse Jeugdkampioenschappen

De KNSB organiseert jaarlijks een viertal toernooien waarin wordt gespeeld om de Nederlandse jeugdkampioenschappen:

• Het NJSK (NK ABC), in de meivakantie (in 2020 25 april t/m 1 mei). Dit toernooi wisselt ongeveer iedere drie jaar van locatie; in 2020 wordt in Almelo gespeeld. De A- en de B-meisjes spelen een gesloten achtkamp, de overige groepen worden Zwitsers ingedeeld.
    Van 2017 t/m 2019 vond het NK ABC plaats in Assen; Hotel Van der Valk was de speellocatie.
  • Het NK D, in het pinksterweekeinde (in 2020 21 t/m 23 mei) in Rijswijk. Hier wordt in twee groepen gespeeld: een algemene groep van 50 deelnemers, en een meisjesgroep van 30 deelneemsters.
  • Het NK E, in het paasweekeinde (in 2020 10 en 11 april) in Waalwijk. Ook hier wordt in twee groepen gespeeld: een algemene groep van ongeveer 40 deelnemers, en een meisjesgroep van ongeveer 20 deelneemsters.
  • De nationale pupillendag (NK FGH), in juni (in 2020 20 juni). Tot 2015 vond dit toernooi plaats in Roosendaal, sindsdien wisselt het toernooi regelmatig van locatie; in 2020 wordt in Maastricht gespeeld. Per leeftijdscategorie wordt hier in één groep gespeeld.

Plaatsing

Voor de kampioenschappen in de categorieën A, B, en C-meisjes worden sinds het seizoen 2017-2018 vier kwalificatietoernooien georganiseerd. In het seizoen 2019-2020 vinden deze toernooien plaats op deze datums:

• 20 en 21 september 2019 (Arnhem)
  • 16 en 17 november 2019 (Amstelveen)
  • 8 en 9 februari 2020 (Eindhoven)
  • 28 en 29 februari 2020 (Delft)

Voor de overige kampioenschappen kun je je plaatsen via het Persoonlijk JeugdKampioenschap (PJK) van de NOSBO. In het seizoen 2019-2020 vindt dit kampioenschap plaats op 3 en 4 januari 2020.

Historische prestaties

Eén lid van Schaakclub Assen is erin geslaagd een Nederlands jeugdkampioenschap te veroveren: in 2014 werd Lyne Bruggink met de maximale score van 7 uit 7 Nederlands kampioen in de G-categorie, na een jaar eerder al derde meisje te zijn geworden bij de H-tjes.
Diverse (voormalige) leden van Schaakclub Assen wisten daarnaast top-vijf-klasseringen te behalen op de verschillende NK’s:

• Silvia van der Werff eindigde in 2008 als tweede bij de E-meisjes, en plaatste zich daarmee ook voor het Europees Kampioenschap in deze categorie.
  • Tycho Bruggink eindigde in 2012 als gedeeld derde in de F-categorie; op weerstandspunten kreeg hij de vijfde prijs. Een jaar later wist hij zich als tweede Assenaar voor het EK te plaatsen; hij eindigde zelfs op de gedeelde eerste plaats, maar verloor de barrage. In 2017 behaalde Tycho nogmaals een podiumplaats, door derde te worden in de C-categorie.
  • Ivo Maris kwam ook twee keer op het podium: in 2014 werd hij derde in de A-categorie, een jaar later eindigde hij zelfs nog een plaats hoger.
  • Léon Niemeijer wist in 2019 in de D-categorie als 18e geplaatst een vierde plaats te behalen, wat hem een uitnodiging voor de Glorney Cup opleverde.

Zie hier voor een overzicht van deelnemers van Schaakclub Assen aan de verschillende NK’s.