Assen eervol uitgeschakeld in halve finale NOSBO-beker

Het Asser bekerteam speelde in haar sterkste opstelling op donderdag 21 februari tegen favoriet Unitas. De Unitas-spelers kwamen vorig jaar allen uit in de KNSB-competitie, maar maken dit jaar plaats voor het Noordelijk talententeam.

Het was een avond met op alle borden hevige strijd, waarbij er na drie uur spelen op geen enkel bord een beslissing gevallen was. Op dat moment kon de einduitslag ook nog alle kanten op en met iets meer geluk, hadden we wellicht het huzerenstukje van vorig jaar kunnen herhalen, door de finale te bereiken. Uiteindelijk won Unitas verdiend met 3,5 – 0,5. Per partij volgt hieronder een korte beschouwing.

 1. Micha Jans – Pieter Tromp ½ – ½
  Op het eerste bord kwam de voor Pieter bekende Scandinavier op het bord. In het positionele spel, kon geen van beide een echte doorbraak forceren. De afwikkeling mondde uit in een eindspel van loper tegen paard, met elk twee pionnen. Dit eindspel werd door beiden tot op het bot uitgemolken. Uiteindelijk offerde Pieter zijn paard tegen een vrijpion van wit en gaf hij zijn eigen pionnen op, waarna er voor wit een loper en een randpion van de verkeerde kleur overbleef. Met elk nog minder dan één minuut op de klok, restte Micha niets anders dan Pieter pat te zetten.
 2. Elmar Hommes – Piet Hondema 0 – 1
  Elmar kreeg een Siciliaan tegen zich met e6. Een onnauwkeurigheid binnen de eerste tien zetten kostte hem ongelukkigerwijs een pion. Bij de afwikkeling in het middenspel greep Elmar het initiatief en bouwde druk op. Wat resteerde was een complex dubbel toren-eindspel met wederzijdse mat-mogelijkheden. Met nog twee minuten op de klok, beiden twee torens en één pion voor Piet Hondema claimde Elmar remise. In de resterende tijd werd Elmar zijn koning naar de verkeerde kant van het bord gedreven en stond de koning van zijn tegenstander bij zijn eigen oprukkende pion. Bij het overschrijden van de tijd kende wedstrijdleider Dick Warmelink terecht het punt toe aan Unitas.
 3. Evert Janse – René den Dekker 1 – 0
  René zette na de opening zijn tegenstander behoorlijk onder druk. Dit resulteerde in een verbonden vrijpion op c3 en een batterij van twee torens en een dame op de half open a-lijn. Zijn tegenstander verdedigde echter nauwkeurig. Het winstplan voor René was erg moeilijk te vinden en dat kostte hem erg veel tijd. Om een doorbraak te forceren offerde René een pion. Op de veertigste zet met nog 10 seconden op zijn klok gaf René een tweede pion weg, waarna hij op kon geven.
 4. Maarten Dijkstra – Taco van de Poel 0 – 1
  Maarten kwam redelijk uit de opening. Een geofferde pion leverde hem tegenspel op waarbij hij de zwarte dame via een aantal omzwervingen weer terug wist te dringen op d8. Uiteindelijk wist zwart zich uit zijn benarde positie te bevrijden en ontstond er een middenspel met tegengestelde rochades. In het verre middenspel ging zwart vol ten aanval, waarbij het er even op leek dat hij zijn hand overspeelde. Na een slag met wederzijdse offers ontstond een stelling, waarbij Maarten een damevleugel vol pionnen achterstond en op moest geven.

Sjoerd Homminga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.