Assen ten onder in Roden

      Geen reacties op Assen ten onder in Roden

De eerste ronde van de NOSBO-competitie liep minder voorspoedig dan gehoopt voor de Drentse hoofdstad. Assen leed een terechte nederlaag tegen het prima spelende Roden. Nadat René binnen het uur een vlotte overwinning had behaald en Martin, Rienk en Maarten veelbelovende stellingen hadden, ging het snel bergafwaarts. Overal werden kleine foutjes gemaakt, waarna een nederlaag onafwendbaar bleek. Hieronder volgt per partij een impressie.

 1. Ger Battjes – Pieter Tromp
  Pieter kreeg een Siciliaan tegen zich die hij op zijn eigen bekende wijze behandelde. In het middelspel werd afgewikkeld naar een stelling met een pion minder voor Pieter. Een sterk paard betekende voldoende compensatie en nadat Ger Battjes remise aanbood kon Pieter dat niet weigeren.
 2. Tom Visser – Elmar Hommes
  Bij deze partij kwam een Leeuw op het bord. Zowel wit als zwart manoeuvreerden behoedzaam, totdat Elmar een pion offerde voor vage compensatie. De compensatie echter bleek uit niets te bestaat en Tom Visser bouwde zijn stelling langzaam maar degelijk uit. Er restte niets anders dan een terechte nederlaag voor onze topscoorder van het vorig seizoen.
 3. Ward Romeijnders – Ivo Maris

 4. Richard Matulessy – Rienk Hoogeveen
  In een Franse ruilvariant waar wit lang en zwart kort rocheerde kon Rienk langzaam maar zeker druk opbouwen tegen de witte koningstelling. De teamleider van Assen rekende hier al een punt, maar door een onnauwkeurigheid van Rienk en een secuur spelende Richard Matulessy keerden de kansen. De partij mondde uit in een enerverend duel dat tot op het bot uitgevochten werd. Na wisselende kansen eindigde de partij uiteindelijk in een gelijkspel.
 5. Lieuwe Boskma – Maarten Dijkstra
  Maarten leek voortvarend van start te gaan nadat Lieuwe Boskma binnen een achttal zetten zijn koning op f8 moest posteren. Schijn bedroog, want na een voor de hand liggende combinatie moest Maarten twee pionnen inleveren. Maarten speelde echter geconcentreerd door en wist in de loop van de partij de twee pionnen terug te winnen. Het eindspel dat resteerde bleek remise. De ernstige tijdnood van zijn tegenstander deed daar niets aan af.
 6. Peter van der Velde – René den Dekker

 7. Dick Dalmolen – Martin van Velzen
  Martin speelde tegen Dick Dalmolen, die afgelopen zomer een mooi resultaat behaalde op het Atlantis toernooi. Het werd een Russische partij, waarin Martin lang rocheerde en zijn torens verdubbelde op de open g-lijn tegen de zwarte koningsstelling. Zwart kon de aanval netjes pareren en een paardvork leverde hem een kwaliteit op. Martin probeerde druk te houden, maar toen zijn dame ‘matgezet’ werd was het afgelopen voor Martin.
 8. Frans Jager – Frank van der Werff
  Frank van der Werff debuteerde verdienstelijk in het eerste van Assen. Hij bouwde zijn stelling zorgvuldig op. Na een venijnige combinatie verloor Frank een pion en moest hij alle zeilen bijzetten. Hij koos voor de strategie om het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken. In een complexe stelling ging hij in het laatste speeluur strijdend ten onder.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Roden        1844 - Assen        1842 5 - 3
1. Ger Battjes     1970 - Pieter Tromp    1918 ½ - ½
2. Tom Visser     1890 - Elmar Hommes    1941 1 - 0
3. Ward Romeijnders  1824 - Ivo Maris      1827 ½ - ½
4. Richard Matulessy  1820 - Rienk Hoogeveen   1918 ½ - ½
5. Lieuwe Boskma    1809 - Maarten Dijkstra  1877 ½ - ½
6. Peter van der Velde 1881 - René den Dekker   1867 0 - 1
7. Dick Dalmolen    1847 - Martin van Velzen  1809 1 - 0
8. Frans Jager     1712 - Frank van der Werff 1584 1 - 0

teamleider Sjoerd Homminga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.