Assen 1 meteen aan kop in de promotieklasse

Op vrijdag 25 september was het eindelijk zover: de eerste wedstrijd van Assen 1, vorig jaar (net) niet gepromoveerd, tegen Het Kasteel (met 2 hoofdletters, zoals Sybrand mij nog uitlegde), dat vorig jaar wel gepromoveerd was. Nadat Assen in de transferperiode goede zaken had gedaan door Renze Rietveld aan te trekken van Dr. Max Euwe en Henk Kuperus van Grijpskerk, waren we erop gebrand om het seizoen goed te beginnen. Helaas konden Maarten Dijkstra en Henk er deze keer niet bij zijn, zij werden vervangen door Martin en Sybrand.

19.45 uur:

De opstellingen der beide achttallen:

  Assen       1915 - Het Kasteel    1760
1. Renze Rietveld(z) 2225 - Maarten Vinke   1950
2. Pieter Tromp   2077 - Paul Assen    1909
3. Elmar Hommes   1921 - Stephan Broertjes 1791
4. Ivo Maris     1884 - Gerjan ter Wal  1689
5. Sjoerd Homminga  1884 - Frans Lagerwaard 1711
6. René den Dekker  1849 - Jeffrey ten Velde 1662
7. Martin van Velzen 1777 - Ids Breimer    1668
8. Sybrand Houtsma  1705 - Frank Halfwerk  1704

Op elk bord dus een ratingoverwicht, van tussen de 1 en 250 punten. Dit is altijd fijn om te hebben, maar het moet er in de praktijk maar uitkomen.

21.00 uur

Elke partij was een eind gevorderd, overal was de opening redelijk tot goed verlopen.

Op bord 1 leek Renze redelijk gelijk te staan tegen Maarten Vinke, die in het Siciliaans vervolgde met 2.a3, een minder agressieve vorm van het Vleugelgambiet. Beide partijen hadden een dubbelpion op de d-lijn, Renze had de open c-lijn en Maarten had een iets betere loper naar mijn idee.

Op bord 2 speelde ikzelf een Spaanse opening met 3…g6, waar ik niet helemaal lekker uit de opening kwam, maar na een positioneel foutje van mijn tegenstander kom ik een paard op d5 posteren, ik dacht zelf dat ik een klein beetje beter stond.

Op bord 3 kreeg Elmar een scherpe c3-Siciliaan tegen zich, waarna hij een pion leek te winnen, maar zijn tegenstander zou behoorlijke compensatie krijgen in de vorm van een koningsaanval.

Op bord 4 offerde Ivo 1 à 2 pionnen voor een ogenschijnlijk mooie aanval, alleen bleek zijn tegenstander een stuk te kunnen winnen, maar Ivo probeerde nog door te spelen.

Op bord 5 speelde Sjoerd een solide opening, en na 20 zetten won hij een stuk tegen 2 pionnen, een mooie voorsprong dus.

Op bord 6 kwam René prachtig uit de opening en zijn tegenstander leek een zware avond tegemoet te gaan, want er dreeg een behoorlijke koningsaanval uit te komen.

Op bord 7 speelde Martin zijn eigen systeem weer eens, waar hij ook deze keer behoorlijk succes mee leek te hebben. Een loper van de tegenstander werd in het nauw gedreven, en Martin had een mooi overwicht.

Op bord 8 leek Sybrand net zo’n mooie partij te hebben als René, alleen had zijn tegenstander behoorlijk meer activiteit dan René’s tegenstander.

22.00 uur

De partij op bord 6 was inmiddels afgelopen. René had met een mooi paardoffer de verdediging van zijn tegenstander volledig opgeblazen, en maakte het mooi af. Ook Ivo op bord 4 was inmiddels klaar. Tegen alle verwachtingen in kreeg hij een paar pionnen voor zijn stuk,won zijn stuk nog terug en later ook nog een kwaliteit, waarna zijn tegenstander opgaf. Een mooie terugkomst.

Renze op bord 1 en Sybrand op bord 8 leken allebei redelijk gelijk te staan, Sjoerd en Martin op bord 5 en 7 stonden allebei ruim gewonnen, Sjoerd had nog steeds zijn stuk en Martin had ergens een kwaliteit weten te winnen. Daarom besloot ik op bord 2 maar remise aan te bieden in een volledig gelijkstaand dubbel toreneindspel, mede omdat ik (totaal verkeerd, zo bleek) dacht dat Elmar op bord 3, in een ontzettend scherpe stelling verloren stond. Nadat mijn remise werd aangenomen, bleek Elmars tegenstander ook op te geven omdat Elmar gewonnen bleek te staan. Stand: 3½-½

23.00 uur

Alle partijen eindigden hierna redelijk snel. Sybrand, bord 8 gaf in hevige tijdnood van zijn tegenstander helaas een kwaliteit weg en baalde hier stevig van. Op bord 5 had Sjoerd inmiddels gewonnen nadat zijn tegenstander na 38 zetten door de vlag ging, en dit weigerde te geloven, want de digitale klok gaf immers nog een kwartier aan. Het minnetje naast de 15 minuten deed hierbij niet ter zake. Sjoerd stond overigens nog steeds gewonnen, maar dit ging wat sneller. De overwinning was nu dus binnen. Op bord 1 maakte Renzes tegenstander eindelijk een fout, waarvan Renze profiteerde en het puntje binnenhaalde. Ook Martin op bord 7 won, nadat zijn tegenstander lang doorspeelde. Eindstand: een mooie 6½-1½

De volledige uitslagen:

  Assen       1915 - Het Kasteel    1760 6½ - 1½
1. Renze Rietveld  2225 - Maarten Vinke   1950 1 - 0
2. Pieter Tromp   2077 - Paul Assen    1909 ½ - ½
3. Elmar Hommes   1921 - Stephan Broertjes 1791 1 - 0
4. Ivo Maris     1884 - Gerjan ter Wal  1689 1 - 0
5. Sjoerd Homminga  1884 - Frans Lagerwaard 1711 1 - 0
6. René den Dekker  1849 - Jeffrey ten Velde 1662 1 - 0
7. Martin van Velzen 1777 - Ids Breimer    1668 1 - 0
8. Sybrand Houtsma  1705 - Frank Halfwerk  1704 0 - 1

Pieter Tromp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.