Roden 1 – Assen 1

      Geen reacties op Roden 1 – Assen 1

Verslag: Pieter

Op maandag 11 januari stond de eerste wedstrijd van Assen 1 weer op het programma, een uitwedstrijd tegen Roden. Vol goede moed was vrijwel iedereen op tijd aanwezig, op één persoon na, maar die had het wel in zijn agenda geschreven. Zijn naam zal niet bekend gemaakt worden, maar misschien weet de jeugdleider er iets van…

Eindelijk in Roden aangekomen bleken zij een tactische opstelling te hanteren, door hun twee laagst gerate spelers op de borden 1 en 2 te laten aantreden. Nadat eerder dit seizoen SISSA al van Het Kasteel had verloren door een tactische opstelling van laatst genoemde, waren we gewaarschuwd, ook omdat we vorig jaar nog met 5-3 verloren hadden. De opstellingen:

  Roden      - Assen      
1. Frans Jager   - Renze Rietveld
2. Jeppe Teensma  - Ivo Maris
3. Lieuwe Boskma  - Maarten Dijkstra
4. Ward Romeijnders - Pieter Tromp
5. Ger Battjes   - Elmar Hommes
6. Tom Visser    - Sjoerd Homminga
7. Henk van Bemmel - René den Dekker
8. Dick Dalmolen  - Henk Kuperus

Op bord 1 speelde Renze een spannende partij. Na de opening leek hij wat beter te staan, maar in het loper/paard eindspel dat resteerde wist hij het paard van zijn tegenstander te vangen, de vrijpionnen tegen te houden en uiteindelijk te winnen. 1-0

Ivo op bord 2 won na een half uurtje een stuk en wist dit even later uit te buiten, verder is er over deze partij niet veel te melden. 2-0

Maarten op bord 3 had een ingewikkelde partij. Na de opening stond ook hij beter en wist op een gegeven moment de loper van zijn tegenstander in te sluiten, wat leidde tot pionwinst. In het eindspel verhinderde Maarten het binnenkomen van de vijandelijke toren op c2 door Le4+ te dreigen, maar zijn tegenstander besloot zijn toren toch op c2 te plaatsen en gaf een zet later op. 3-0

Ikzelf op 4 speelde een matige partij, ik won een pion in de opening, miste daarna behoorlijk wat zetten, verloor de pion weer, kwam slechter te staan en na een remiseaanbod besloot ik het aan te nemen, mede door de 2-0 tussenstand op dat moment. 3.5-0.5

Op 5 kende Elmar de theorie beter dan zijn tegenstander, wat leidde tot een pion voorsprong. In een ingewikkelde stelling zag zijn tegenstander kwaliteitsverlies over het hoofd (koning op h7, en na Te4 speelde Elmar Ld3, waarna de toren verloren ging). Dit gebeurde vlak nadat Maarten op vrijwel dezelfde manier gewonnen had. 4.5-0.5

Sjoerd speelde op 6 tegen een (ex?)-collega, kwam na de opening goed te staan en won op een gegeven moment een kwaliteit. Zijn tegenstander speelde nog een tijdje door maar besloot uiteindelijk dat het genoeg was. 5.5-0.5

René op 7 won in de opening een pion, maar het bleek uiteindelijk niet genoeg voor de winst, en met een 2.5-0.5 tussenstand besloot hij tot remise. 6-1

Op 8 speelde Henk de partij van de avond. In tijdnood van zijn tegenstander werd er afgewikkeld naar een eindspel met een dame en ongelijke lopers, waarbij de koning van zijn tegenstander erg in het nauw zat. Iedereen vroeg zich af waarom beide spelers nog doorspelen, maar uiteindelijk kwamen beide in behoorlijke tijdnood, misten wat zetten, de dames werden geruild, Henk won de loper tegen 2 pionnen, kwam in een goed eindspel terecht, offerde zijn loper tegen de 3 pionnen van zijn tegenstander, maar bleek uiteindelijk een randpion over te houden, waarna tot remise besloten werd met beiden minder dan 2 min op de klok. Eindstand 6.5-1.5

De uitslagen:

  Roden      1791 - Assen      1954 1½ - 6½
1. Frans Jager   1685 - Renze Rietveld  2225 0 - 1
2. Jeppe Teensma  1670 - Ivo Maris    2015 0 - 1
3. Lieuwe Boskma  1852 - Maarten Dijkstra 1950 0 - 1
4. Ward Romeijnders 1846 - Pieter Tromp   1982 ½ - ½
5. Ger Battjes   1969 - Elmar Hommes   1911 0 - 1
6. Tom Visser    1792 - Sjoerd Homminga 1884 0 - 1
7. Henk van Bemmel 1794 - René den Dekker 1849 ½ - ½
8. Dick Dalmolen  1722 - Henk Kuperus   1818 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.