Assen 3 houdt titelkansen intact

      Geen reacties op Assen 3 houdt titelkansen intact

Verslag: Rieks

Assen 3 kampt natuurlijk nog met wat personele problemen, maar dank aan Jannes en Hennie die gelukkig wel konden schaken en rijden.

Mijn eigen partij ging erg voorspoedig, na een snelle opzet met de Siciliaanse Levenfish opening met korte rokades, je kent het wel, werd wit iets te enthousiast en greep een pion teveel. Daardoor konden mijn stukken meteen soepel samenwerken. Twee gewonnen pionnen later zag ik een onontgonnnen land van mogelijkheden voor me door veel activeit. Peter dacht een kwaliteit te winnen en bood remise aan, maar mijn dame en de twee lopers sloten een triumvaat en waren, de geschiedenis herhaalt zich, niet te stoppen. Na voortschrijdend inzicht gaf wit in 23 zetten op.

Om kwart voor negen dacht ik dus de eerste te zijn die het punt kon bijschrijven, maar Freek bleek niet aan het spelen, maar aan het analyseren te zijn. Hij rokeerde relatief laat, maar rokeerde dan uiteindelijk wel lang, waar zijn tegenstander weinig ervaring mee leek te hebben. Met al een wat verzwakte koningsstelling door een al vooruit geschoven F pion, kon Freek naar eigen gevoel wat te snel en makkelijk zijn aanval voltooien. Maar het moet toch maar gebeuren, de laatse wedstrijd tegen Haren 5 gaat wel zeker lastiger worden.

Ik had dus nog tijd over, en besloot mijn schrift te pakken en wat bij de andere borden te kijken. Jan had een pionnetje meer, met twee paarden en een dame eruit, maar zijn witte loper stond nog passief en zijn koning bevond zich op de troon van de koningin. Zwart had volgens mij goede mogelijkheden zijn stukken soepel te gaan ontwikkelen.

Hennie speelde rustig spaans en ging met een onbelangrijke dubbelpion het middenspel in.

Jannes leek wat meer activiteit te hebben in een verder gelijk middenspel.

Nico stond volgens mij ook vrij gelijk, al zag ik door mijn s.c. Assen-bril wel potentie voor zijn stelling.

Toen ik dat een beetje had gezien ging ik maar lezen, behalve mijn schrift zat in mijn tas ook een boek, want dacht ik, stel ik ben vroeg klaar dan, moet ik wel wat te doen hebben natuurlijk. Het natuurkundeboek was het geworden, want daar staan wel interessante dingen in soms. Wisten jullie dat als er over een elektronenkanon een spanning van 30 kV staat, de elektronen de anode met een snelheid van 1.0 x 10ˆ8 m/s passeren? Fascinerend.

Minder spannende dingen gebeurden er ondertussen op bord 1; Jan nam remise aan in een toch interessante stelling. Na de ambitieuze opening met de gewonnen pion, moest Jan dus wel wat in activiteit inleveren. Het remise aanbod van de tegenstander was zeker niet uit team tactische overwegingen, en Jan besloot dus het aan te nemen.
2.5 tegen 0.5 voor ons dus, mooi.

Nico stond een pion achter en had een dubbelpion. Toch lastig met verder geen andere stukken op het bord, Nico probeerde het nog te keepen, maar zijn tegenstander schoof de partij keurig uit.

Hennie kreeg zomaar een pion cadeau waarbij haar eigen pion ook nog vrijpion werd. Ze hield dus druk op de zwarte stelling, en na het rustige begin waren er veel mogelijkheden. Eén er van was twee torens tegen een dame, met al dan niet een paard erbij, en een een geweldige vrijpion. Na lang denken koos de tegenstander niet voor deze variant, maar hij kwam daardoor wel passief te staan. Ik moest op mijn cornetto bijten (die was lekker, maar een beetje oud, alsof ze niet iedere week een verse lading krijgen…) om me in te houden toen ik zag dat Hennie een kwaliteit kon winnen, maar ze bouwde haar voorsprong goed uit en won een paar zetten later alsnog geforceerd de kwaliteit. De nog betrekkelijk jonge tegenstander, vond de stelling ook ingewikkeld en had al heel veel tijd gebruikt. Hij had nog 23 seconden voor tien zetten, en stond dus al slechter. Onder deze druk maakte hij nog een grote fout waardoor Hennie mat kon zetten. De overwinnig was dus binnen!

Jannes stond naar mijn mening beter in een eindspel, waarbij, in mijn ogen, zijn paard en torens veel meer mogelijkheden hadden dan die van zijn tegenstander, die ook nog een dubbelpion had. Jannes probeerde het nog even, maar zag geen doorbraak en de 4-2 was een feit.

Als we in de laatste ronde de vloer aan vegen met Haren 5, worden we nog kampioen ook. Spanning en sensatie dus, ik hoop dat het vervoer voor de fans naar de laatste speellocatie op tijd geregeld zal zijn.

  Oostermoer 3    1439 - Assen 3       1551 2 - 4
1. Robert van Straten 1505 - Jan Boer      1595 ½ - ½
2. Peter Weites    1496 - Rieks Taal     1632 0 - 1
3. Vincent Paas    1635 - Hennie Maris    1582 0 - 1
4. Ko Noordhoek    1318 - Freek van der Werff 1449 0 - 1
5. Stefan Oosting   1385 - Jannes Jansema   1498 ½ - ½
6. Jan Nijveen    1293 - Nico Ringenaldus     1 - 0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.