Assen 1 beëindigt KNSB-debuutseizoen als zesde

Zaterdag 14 mei was de dag van de laatste wedstrijd van Assen 1 in het allereerste seizoen in de KNSB-competitie. De laatste ronde werd gezamenlijk in Almere gespeeld, en de tegenstander was het tweede team van Philidor 1847 uit Leeuwarden. Promotie of degradatie stond niet meer op het spel, wel een eventuele extra promotieplek voor de NOSBO voor komend seizoen…

Het duurde tot na half 5 voor er een beslissing viel, namelijk in mijn eigen partij op bord 7. Mijn tegenstander Franke van Netten was zo’n 20 minuten te laat gearriveerd in verband met familieomstandigheden, en dacht na 8 zetten een leuk trucje te hebben:

Wat later wist ik, na opnieuw een te optimistische inschatting van mijn tegenstander, een stuk te winnen, en ondanks lang doorspelen liet ik hem niet meer los. 1 – 0 voor dus!
Voor de liefhebbers de hele partij:
Niet veel later was Elmar klaar. Hij zou oorspronkelijk niet meespelen, maar ging toch mee omdat René afzegde. Helaas werd het geen succes voor Elmar, niet echt onverwacht omdat hij op bord 5 gekoppeld was aan Nick Maatman, het Friese talent dat een dikke week ervoor nog Ivo verslagen had op het NK. Volgens mij kwam hij lang niet slecht uit de opening (Wolga-gambiet, dat heb ik Elmar nog niet eerder zien spelen), maar de witte druk op de koningsvleugel bleek zwaarder dan de zwarte op de damevleugel. Helaas een nulletje dus.

In de tijdnoodfase ging het helaas mis voor Maarten D. op bord 4 en Sjoerd op bord 8. Beiden stonden volgens mij prima, maar ergens moet iets misgegaan zijn, want uiteindelijk konden ze hun tegenstanders Wessel van der Berg en Siegbert de Jong feliciteren. 3 – 1 achter…
Sjoerd meldde later op het forum:

Waar ging het fout? Dat is de vraag die je na een verliespartij bezighoudt. Vanochtend heb ik mijn partij geanalyseerd met Fritz en tot zet 20 had ik een klein voordeeltje. In de volgende stelling na 24. … Dc6 greep ik afgrijselijk mis:

Pieter bracht de spanning weer terug met een knappe overwinning op bord 3. Er kwam een originele opening op het bord waarin tegenstander Jan Boersma een pion offerde, maar wel een sterke d-pion kreeg. Pieter moest een kwaliteit geven om die af te stoppen, maar hij kreeg er wel drie pionnen en het altijd sterke koppel dame+paard voor. Vanwege de matdreigingen moest de witspeler de kwal weer teruggeven, waarna het dame-eindspel simpel gewonnen was voor Pieter. Mooi punt, en het stond 3 – 2.

Helaas volgde opnieuw een kleine tegenvaller: Ivo verloor. Geen schande, want hij speelde op bord 1 tegen Auke van der Heide, rating 2159! Ik moet de stelling verkeerd hebben ingeschat, want ik dacht dat Ivo een kansrijke stelling had met een binnengedrongen toren en een witte koning vrijwel zonder bescherming. Blijkbaar niet, want opeens ging Ivo zelf mat. Daar zal het witte paard, dat kort daarvoor op d6 was verschenen, wel aan hebben bijgedragen… 4 – 2 achter dus, het eerste matchpunt verdampt.

Het tweede verdween niet lang daarna ook, want Paul wist zijn materiële voorsprong op bord 6 tegen Erik Kruit niet tot winst te voeren. In de post-mortem kwam daarna wel een mogelijke winstvariant op het bord, maar vind zoiets maar eens met slechts 2 minuten op de klok. Remise dus, en de nederlaag was een feit.
Paul had op het forum ook nog wat opmerkingen:

Enkele spelers (van Philidor) dachten dat mijn slotstelling gewonnen is voor wit. Maar deze stelling (na 59 zetten en inderdaad voor mij nog 2 minuten op de klok) was toch echt remise; zwart heeft eeuwig schaak of wint de kwaliteit terug en verovert de vrije b-pion. De combinatie Dame+Paard is misschien wel even sterk als Dame+Toren.

Toen was Renze nog bezig, in de allerlaatste partij van de klasse van dit seizoen. Hij mocht het op bord 2 opnemen tegen een oude rot: Maarten Etmans, voormalig NK-deelnemer (zo’n 40 jaar terug, maar toch…). Volgens mij was het evenwicht nergens serieus verbroken, al probeerde Renze het met wit uiteraard wel. Uiteindelijk, ergens rond half 7, bood hij toch maar remise aan, waarop Etmans reageerde met “nog even goed kijken”, voor hij het aanbod aannam.

3 – 5 verlies, en geen extra promotieplek voor de NOSBO. Erger nog: er is versterkte degradatie, omdat naast Unitas 3 ook Staunton degradeert. De onderlinge wedstrijd leverde een flinke verrassing op: Unitas 3 won! Had Staunton gewonnen, dan waren zij veilig geweest en Schaakwoude, dat met 7 – 1 van Almere verloor, was gedegradeerd. Dan gaan we volgend maar als wraak twee Friese teams eruit schoppen…

  Assen       2000 - Philidor 1847 2   1993 3 - 5
1. Ivo Maris     2009 - Auke van der Heide 2159 0 - 1
2. Renze Rietveld  2266 - FM Maarten Etmans  2037 ½ - ½
3. Pieter Tromp   2099 - Jan Boersma     2072 1 - 0
4. Maarten Dijkstra 2016 - Wessel van der Berg 1953 0 - 1
5. Elmar Hommes   1997 - Nick Maatman    1993 0 - 1
6. Paul den Boer   1866 - Erik Kruit     1914 ½ - ½
7. Martin van Velzen 1885 - Franke van Netten  1971 1 - 0
8. Sjoerd Homminga  1865 - Siegbert de Jong  1847 0 - 1

P.S. Nu vergeet ik helemaal de bijdrage van Rieks te vermelden! Hij was mee als wedstrijdleider, omdat de thuisspelende teams voor ondersteunende WL’s moesten zorgen. Hij heeft dus in feite een hele dag aan het eerste opgeofferd (want veel was er niet te doen voor hem), en dat is best een compliment waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.