AB jeugd laat unieke kans liggen

      Geen reacties op AB jeugd laat unieke kans liggen

Verslag: Sjoerd

Vrijdag 23 september speelde het AB-team in de eerste ronde van competitie Promotieklasse A Midden Oost tegen rating favoriet Dr. Max Euwe uit Enschede. Omdat dit team de eerste twee borden met Paul ten Vergert (2269) en Evert Rademakers (2218) thuisgelaten had, ontstond een unieke kans om punten te snoepen. Bij ons ontbraken Rieks Taal en Arjen Dwarshuis, maar Frank van der Werff – die normaal gesproken i.v.m. voetbal op zaterdag niet mee kan doen – was bereid om op de vrijdag in te vallen.

De avond begon met een dompertje. Ivo Maris snoepte met zwart in een ben-oni achtige opening een pionnetje op c4, dat hij later ondersteunde met b5. Op de koningsvleugel kreeg hij echter te maken met een vervelend paardoffer op f7 en alras stortte zijn stelling in ( 0-1 achter).

Op bord twee kreeg Gertjan Haan een Svesnikov tegen zich. Ondanks een slordigheidje door eerst Df3 en geen c3 te spelen, wist Gertjan het initiatief naar zich toe te trekken en kreeg kansrijk spel. Het begrijpelijke besluit om ergens in het middenspel toch maar kort te rocheren, werd Gertjan echter fataal ( 0-2 achter).

Beter ging het bij Kenneth Muller, die met zwart een voor hem gebruikelijke Philidor op het bord zette. Kenneth richtte zich met zijn stukken op de koningsvleugel waar wit de verdediging op orde leek te hebben. Toen zijn tegenstandster het – met Da4 – eens op de damevleugel ging proberen, aarzelde Kenneth geen moment en wist hij met krachtige en logische zetten het initiatief naar zich toe te trekken. Na de fraaie torenzet Td3-d5 ontstond de volgende slotstelling:

Op bord 4 was het aan Frank om gelijk te maken. Met Dg4 kreeg hij een prachtige stelling en na de krampachtige reactie Tg8 koos Frank ervoor om een pion op h7 te winnen. Dit bood zijn tegenstander de kans om lang te rocheren, waarna het witte initiatief opdroogde. Het vervolg werd evenwel wild en resulteerde in een eindspel met voor Frank twee torens, een loper en een paar pionnen tegen een dame en een aantal pionnen dat op doorbreken stond. De tijd ontbrak voor Frank om het juiste winstplan te bedenken. Vanwege de wisselende kansen was de uiteindelijke remise een terechte uitslag.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Assen        1743 - Dr Max Euwe     1838 1½ - 2½
1. Ivo Maris      1980 - Kristianne Tempelman 1980 0 - 1
2. Gertjan Haan    1570 - Robin Bos      1840 0 - 1
3. Kenneth Muller   1583 - Nadia Bloemendaal  1699 1 - 0
4. Frank van der Werff 1840 - Jamie Duburg     1833 ½ - ½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.