Even rechtzetten

      Geen reacties op Even rechtzetten

Verslag: Sjoerd

Na de smadelijke nederlaag van 7-1 tegen Haren begin dit jaar kreeg Assen 1 zaterdag 29 oktober de kans om revanche te nemen. Aangezien het eerste team van Haren dit seizoen ernstig verzwakt is moest dit tot de mogelijkheden behoren.

Op bord 1 had Ab Faber tegen Ivo Maris Scandinavisch voorbereid. Omdat Ivo op de tweede zet reageerde met Pc3 kwamen ze al snel op voor hen onbekend terrein. Nadat wit lang gerocheerd had en zwart kort, kreeg zwart een koningsaanval over zich heen. Met veel originele zetten wist Ivo zijn tegenstander te imponeren en in het nauw te drijven. In een razend ingewikkelde stelling koos Ivo voor de verkeerde winstvoortzetting en kon ternauwernood remise afdwingen middels eeuwig schaak. Een geweldige partij overigens om na te spelen.

Renze Rietveld speelde op bord 2 tegen Anne Haitsma, onlangs winnaar van de amateurgroep op het Univé toernooi in Hoogeveen. Na de Engelse opening – waarbij Renze positioneel beter stond – probeerde Haitsma met een remiseaanbod een halfje in de wacht te slepen. Met stevige zetten wist Renze de partij echter te domineren en na 30 zetten won hij een kwaliteit en daarmee de partij.
Aan het derde bord kreeg Pieter Tromp tegen Paulo Valiente Frans tegen zich. Ook Pieter kwam prima uit de opening en wist met een prachtig kwaliteitsoffer de verdediging van Paulo te breken. Op de damevleugel snoepte Pieter de ene pion na de andere, waarna hij met nauwkeurig spel zijn eigen damevleugel pionnen liet oprukken. Daar was geen houden meer aan en ook dit werd winst.
Maarten Dijkstra speelde tegen Conrad Mostertman zijn vertrouwde Pirc. In een partij met wisselende kansen werd hard gestreden om de overwinning. Het pionneneindspel dat resteerde was objectief gezien remise, maar daar nam Maarten geen genoegen mee, omdat wit het op een aantal punten nog fout kon doen. Na een ultieme winstpoging verschenen opeens weer dames op het bord. Kort daarop hielden de kemphanen het voor gezien en werd de vrede gesloten.
Elmar Hommes kreeg op bord 5 tegen Johan Mostertman evenals Renze Scandinavisch voorgeschoteld. Elmar wist te voorkomen dat zwart zijn ontwikkeling kon afronden. De zwarte rochade bleef achterwege, omdat Elmar met de pionzet d6 de zwarte loper terug dwong naar f8. Elmar hield druk en wist met een leuke combinatie een dame te en dus de partij winnen.
Op bord 6 speelde Frank van der Werff een Najdorf tegen Peter Smits. De opening zag er veelbelevend uit voor Frank, maar na dame-ruil leek de stelling in evenwicht. Frank behield echter het initiatief en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel, waarin zijn tegenstander het vrij snel voor gezien hield.
Paul den Boer kreeg net als Pieter Frans tegen zich. Zijn tegenstander Gerard de Wit speelde redelijk passief, waardoor Paul veel tijd moest investeren. Paul speelde degelijk op de aanval en wist met een mooie combinatie de partij in zijn voordeel af te ronden.
Martin van Velzen kwam met zwart goed uit de opening tegen Kees Romijn. Middels gezonde zetten wist Martin het initiatief naar zich toe te trekken en een pion te winnen. In het vervolg kwamen de zwarte stukken de witte koningsstelling binnenvallen en was er tegen het geweld van Martin geen kruit gewassen, kortom een mooie overwinning voor Martin.
Met de 7-1 overwinning is de blamage van januari volledig uitgewist.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Haren       1845 - Assen        1996 1 - 7
1. Ab Faber     2060 - Ivo Maris      1980 ½ - ½
2. Anne Haitsma   1874 - Renze Rietveld   2237 0 - 1
3. Paulo Valiente  1891 - Pieter Tromp    2122 0 - 1
4. Conrad Mostertman 1854 - Maarten Dijkstra  2007 ½ - ½
5. Johan Mostertman 1810 - Elmar Hommes    1990 0 - 1
6. Peter Smits    1771 - Frank van der Werff 1840 0 - 1
7. Gerard de Wit   1746 - Paul den Boer    1891 0 - 1
8. Kees Romijn    1751 - Martin van Velzen  1899 0 - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.