Nipt verlies Assen 2

      Geen reacties op Nipt verlies Assen 2

Verslag: Ben

van speler-met-een-uurtje-over Ben

Vol goede moed speelden wij afgelopen maandag 31 oktober in de duisterste uithoek van Helpman onze competitiewedstrijd tegen Staunton…

De avond begon met een meevaller: Rieks was al om half 9 klaar. Ik heb niet helemaal meegekregen hoe, volgens mij kreeg hij zeer snel een stuk cadeau waarna zijn tegenstander het maar meteen voor gezien hield. Rieks kon meteen door naar de debatavond en wij konden onze voorsprong naar matchpunten proberen te converteren.

Dat ging in eerste instantie vrij voorspoedig: ikzelf, Ben dus, had op bord 6 een Siciliaan op het bord gekregen waarin ik alleen voor mijn tegenstander plannen kon bedenken en besloot daarom zijn koningsaanval niet af te wachten maar af te wikkelen naar een behoorlijk minder eindspel met aan beide zijden pionnen, een toren en gelijke lopers. Dit heb ik netjes remise gekeept.

Ergens rond die tijd had ook Gerard zijn halfje binnen. Ik heb niet meegekregen hoe, sorry!

2-1 voor dus, en er leek meer op stapel te staan: Jan had namelijk zijn tegenstander door de vlag gejaagd – al na 32 zetten begon deze aan zijn extra kwartiertje… Er kwam echter geen claim van Jan dus de partij ging door…

Toen begon het jammer genoeg om te slaan:

Sybrand werd in een mooie partij gedwongen om zowel een kwaliteit in te leveren als een gedekte vrijpion toe te staan. Dit bleek niet meer te houden.

Teamleider Maarten, vanuit Amersfoort op en neer gekomen voor deze wedstrijd, had een leuke aanvalspartij. Hij kon vele zetten lang diverse stukken in laten staan en het zag er wat benauwd uit voor de koning van zijn tegenstander. Deze bleef echter solide verdedigingszetten vinden en dreigde opeens WEL alle hangende stukken te slaan… Maarten kon ze niet allemaal tegelijk wegzetten en moest in een 0 berusten.

Gertjan kwam met zwart in een gesloten Siciliaan. Toen hij hierin voor een wat traag plan koos besloot zijn tegenstander alsnog de stelling open te gooien en op scherp te zetten. Wit had alle stukken al wel op goede velden weten te kregen en won in de aanval.

Jan besloot toen zijn tegenstander ook zijn extra kwartiertje volledig verbruikt had toch maar op tijd te claimen – na de partij vertelde hij dat hij ook in eerste instantie had proberen te claimen maar dit is blijkbaar niet goed bij de wedstrijdleider en tegenstander overgekomen… Nou ja, een punt is een punt en nu heeft hij langer kunnen spelen.

Wout probeerde nog een matchpunt voor ons binnen te halen maar kon geen potten breken met een pion minder in een gelijkwaardige stelling.

Al met al weer nipt verloren dus. Met gemiddeld 130 ratingpunten minder geen schande maar het had zomaar de andere kant op kunnen slaan. Volgende keer beter 🙂

  Staunton 2   1828 - Assen 2      1699 4½ - 3½
1. Albert Hebels 2071 - Sybrand Houtsma  1788 1 - 0
2. Rob Popken   1876 - Wout Knol     1801 ½ - ½
3. Henk van Dijk 1880 - Maarten Hoolsema  1734 1 - 0
4. Henk Seijen  1805 - Rieks Taal     1726 0 - 1
5. Jeroen Groot  1762 - Gerard Voorintholt 1690 ½ - ½
6. Poppe Dijkhuis 1748 - Ben van Os     1675 ½ - ½
7. Bram Kruisinga 1763 - Jan Boer      1606 0 - 1
8. Jan Colly   1722 - Gertjan Haan    1570 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.