Assen 2 stunt tegen Veendam

      Geen reacties op Assen 2 stunt tegen Veendam

Verslag: Sybrand

Vrijdag 9 november ging Assen 2 naar Veendam. Afgesproken om kwart voor 7 bij de Steiger, want de wedstrijd zou beginnen om half 8 volgens de site van de Nosbo en de competitiegids, maar toch maar even met de teamleider van Veendam gebeld. Kwart voor 8 dus. Hadden we een kwartiertje extra. Met 3 auto’s naar Veendam, om schakers die eerder klaar zijn toch een grotere kans te geven dat ze eerder naar huis kunnen.

Aangekomen in de Dukdalf in Veendam bleek bijna de hele ruimte te zijn afgehuurd voor een spetterend feest van allerlei Halloween griezels en met wel 100 kinderen met lekkere muziek, inclusief stevige bas. Gelukkig zou dit maar tot half 10 duren.

Na ongeveer anderhalf uur valt de eerste beslissing aan bord 3 bij Sybrand (wit). Licht overwicht in de opening die tegenstander Theo Mooyman niet goed kende, maar toch knap het smalle pad vond. Na ongeveer 20 zetten had hij zelfs de problemen meer dan opgelost en stond hij iets beter en kwam met een remise-aanbod, overigens voordat zwart een zet had gedaan. Op de scheidsrechtercursus hebben we geleerd van Jan van Os, dat je dan gewoon moet zeggen: ‘ doe eerst maar een zet’, maar dat was hij al van plan. Na enig nadenken toch geaccepteerd, ook al was de avond nog jong en konden we later misschien wel meer gebruiken (0.5-0.5)

Na de analyse was er dus ruim tijd voor een rondje langs de velden. Na 2 uur spelen ging er bij Gertjan met wit op 5 net een kwaliteit af. Helaas had Gertjan een dameuitval naar f5 gepland, maar zag bijtijds dat dat niet ging, en was gedwongen een toren te ruilen voor een binnenvallend paard. De open ruimte voor zijn koning was net iets zwakker dan de open ruimte voor die van zijn tegenstander, en toen zwart dame en twee torens op de g-lijn wist te plaatsen, was het finale uur geslagen (1.5-0.5).

Kenneth speelde met zwart op bord 8 tegen Sjoerd Jan Burgsma, en had na 2 uur spelen de koningstelling van Sjoerd Jan opengelegd.

Stand na 21 Pf2.

Gerard staat op bord 6 met zwart lekker. Zie hier de stelling na 16…..b4:

Gerbert had op bord 7 met wit de sterke Bart Romijn tegenover zich, invaller vanuit Veendam 2. Bart kwam goed uit de opening, en het leek erop dat Gerbert het na een uur of 2 niet zou houden.

Optisch gezien staat Bart hier beter (witte torens niet verbonden, zwarte toren op de 1e rij), al schat de computer de stelling gelijkwaardig in.
Maar Gerbert werkt zich los en kwam prachtig te staan met een ijzersterk paard, de witte dame op f6 en oprukkende g en h pionnen. Een remiseaanbod werd genegeerd (even ter lering: bij een remiseaanbod van de tegenstander altijd overleggen met de teamleider voordat je die accepteert of weigert, al had die teamleider hier ‘doorspelen’ gezegd)

Arjan speelde op bord 2 met zwart tegen Olaf Cliteur. Hij kreeg een koningsaanval van paard en dame tegen, waardoor zijn loper op f8 heel belangrijk was voor de verdediging. De strijd ging vervolgens om de uitschakeling van deze loper.

Op bord 1 had Rieks een prachtige partij tegen de supersterke Peter Riksten. Rieks ging uiteindelijk na een kwaliteitsverlies ten onder, maar in de analyse achteraf liet Rieks zien dat hij belangrijke winstkansen had. Hierbij de stelling:

Maar uiteindelijk bleek Peter Riksten net een maatje te groot. Jammer Rieks, je was dichtbij! (3-4)

Van de laatste partij van Jan Posthoorn met zwart heb ik helaas geen notatie. Zoals bij Jan gebruikelijk wist hij zijn partij rustig uit te bouwen om tenslotte voordeel te hebben (pion voor) en nog 10 minuten op de klok tegen zijn tegenstander 3. In tijdnood gaf zijn opponent een toren weg, en dat was einde partij. Een prachtige overwinning op het sterke Veendam (3-5)!

  Veendam      1788 - Assen 2      1720 3 - 5
1. Peter Riksten   2078 - Rieks Taal     1805 1 - 0
2. Olaf Cliteur    1928 - Arjan Dwarshuis  1699 ½ - ½
3. Theo Mooijman   1874 - Sybrand Houtsma  1791 ½ - ½
4. Harm Pals     1821 - Jan Posthoorn   1794 0 - 1
5. Jos Boers     1741 - Gertjan Haan    1722 1 - 0
6. Evert Jan Kamphuis 1501 - Gerard Voorintholt 1687 0 - 1
7. Bart Romijn    1822 - Gerbert Leeftink  1637 0 - 1
8. Sjoerd Jan Burgsma 1541 - Kenneth Muller   1624 0 - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.