Kleine nederlaag Assen 3 tegen Staunton 4

Verslag: Maarten B.

Vanavond mocht het keurkorps van Assen 3 aantreden tegen Staunton 4.
Mentaal begonnen we al met een fikse achterstand omdat Tycho en Jiske jammergenoeg hun vooruitgespeelde partijen niet om konden zetten in klinkende munt. Omdat het de bovenste twee borden betrof waren we toch vol goede moed dat er een remise en stiekem ook nog wel een overwinning uit het vuur te slepen was.

Het was een korte maar spannende avond. Alle 4 de partijen waren ook binnen 10 minuten na elkaar afgelopen en zo konden we voor de klok van 21.30 weer huiswaarts keren. Het team bestond deze keer uit:

 1. Tycho Bruggink
 2. Jiske de Vries
 3. Ben van Os
 4. Cor van der Werff
 5. Rob Dijks
 6. Maarten Bosma

Bord 3
Ben speelde met de witte stukken aan bord drie. Ben is erg aanvallend ingesteld en dat kan met je mee werken, maar soms ook tegen. De opzet van de aanval zag er veelbelovend uit en bij het passeren van het bord ging bij mij de gedachten, de tegenstander kan beter inpakken, want dit wordt een doorslaand succes. Jammergenoeg was Ben toch iets te vroeg van huis vertrokken zonder de het huishouden helemaal op orde te hebben en werd er jammer genoeg een stuk gewonnen door de tegenstander die daarna snel de hand van Ben kon schudden. 3-0 voor Staunton

Bord 4
Cor speelde aan bord 4 met de zwarte stukken. De tegenstander was duidelijk geinspireerd door Ben zijn aanvalsdrift en ging ook voortvarend aan de slag. Waar het niet dat er bij het opzetten van de aanval twee pionnen werden weggegeven door de tegenstander bleef het toch een verhitte situatie op het bord. Cor wist gedecideerd nog een pion erbij te winnen, de dames te ruilen en af te wikkelen naar een ongelijk loper eindspel met allebei nog een toren en 3 pionnen meer waarvan 2 vrijpionnen. U begrijpt, hier konden de stukken ook rap in de doos. 3-1

Bord 6
Ik zelf mocht aan bord 6 aantreden. Het was geen echt spannende partij. Alles werd afgewikkeld en de tegenstander durfde eerst niet echt aan te vallen met de witte stukken. Ervan overtuigd zijnde dat er nog genoeg in het vat zat werd door mijn tegenstander gekozen voor een niet doorslaande aanval die in eerste instantie een pion koste en na een afwikkelende combinatie een vol stuk. Toen 3 zetten daarna nog een vol stuk van het bord af ging kon ik aan de mompelende reactie merken dat het gewoon even niet de dag van mijn tegenstander was. Wat wel jammer was, want het kon wel een leuke, evenwichtige partij worden. Met uiteindelijk twee stukken meer en 4 pionnen voor weigerde mijn tegenstander op te geven en bleef doorgaan totdat er ook daadwerkelijk mat op het bord verscheen. 3-2

Bord 5
Of we nog remise konden maken lag in de handen van Rob. Die zijn tegenstander een verschrikkelijke tripplepion wist te bezorgen en ook nog eens een passief paard tegen kreeg. Na veel gemanouvreer met het paard en de enige overgebleven toren van de tegenstander kwam Rob toch iets minder te staan. Op het moment dat Rob een stuk zou gaan verliezen bood de tegenstander remise. Ondanks dat het niet in het teambelang was om hier remise te spelen is het wel een volkomen verantwoorde beslissing geweest om deze wel aan te nemen. Beter een half bordpunt extra aan het einde van de competitie dan helemaal geen punt. De tegenstander kwam ook wel al de hele partij zo over ‘ik kan dan wel niet beter staan, maar ik ga zeker voor mijn kansen.’ toen het tij dan ook zo gekeerd was konden we ook niet anders dan berusten in remise. 3,5 – 2,5

De einduitslag is dus 3,5 – 2,5 voor Staunton 4 geworden.
Ondanks dat was het een leuke avond schaken met zijn allen en waren we toch nog dichtbij een stuntje van een gelijk spel en zelfs de overwinning.
Volgende keer beter!

De volgende wedstrijd is thuis op 1 maart in de Steiger. We gaan dan proberen wel de overwinning uit het vuur te slepen. Dat moet zeker mogelijk zijn tegen het jeugdteam van Unitas 4.

  Staunton 4     1406 - Assen 3      1525 3½ - 2½
1. Bauke Koole    1818 - Tycho Bruggink  1296 1 - 0
2. Mark Petrelli      - Jiske de Vries     1 - 0
3. Jaap van der Graaf 1632 - Ben van Os    1645 1 - 0
4. Tom van der Velde 1503 - Cor van der Werff 1637 0 - 1
5. Thomas de Jong   1133 - Robert Dijks   1430 ½ - ½
6. Igor Damming    943 - Maarten Bosma   1615 0 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.