OostenToren – Assen

      Geen reacties op OostenToren – Assen

Verslag: Pieter

De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar vond plaats in Amsterdam, tegen de Oosten-Toren. Wij stonden voor deze wedstrijd op een 7e plaats met slechts 4 matchpunten uit 5 wedstrijden, en dus moest er nodig gewonnen worden. Bij winst zouden we onder andere onze tegenstander voorbijgaan, en met wat geluk nog een aantal andere teams.

Omdat er overal in de stad Amsterdam betaald moet worden voor een parkeerplek, besloten we met de trein af te reizen. Vanwege drukte in de trein en verschillende woonplaatsen waren we compleet op Utrecht Centraal, en na een lekker kopje koffie werd het laatste gedeelte van de treinreis afgelegd naar Amsterdam. Een zeer ontspannen en rustige heenreis, in tegenstelling tot de terugreis. Maar daarover later meer.

Na even zoeken in Amsterdam vonden we de speelzaal, en nadat we op de nooduitgang gewezen waren konden we beginnen. Een mooie speellocatie, met slechts 1 nadeel: de toiletten waren niet al te schoon, en de handendroger maakte zoveel lawaai dat het goed in de speelzaal te horen was wanneer iemand een bezoek aan het toilet had gebracht. Aangezien we bij Assen ook wel wat geluid gewend zijn, was de schade hiervan minimaal, zoals te lezen valt in de bordverslagen

Op bord 1 speelde Ivo (wit) een partij, waarover hij het volgende zei: “Mijn tegenstander offerde in de opening een pion voor activiteit, maar kon vervolgens niet zo heel veel doen met die activiteit.
Nadat ik rustig had ontwikkeld, een paar pionnetjes had meegesnoept en alle zwarte dreigingen had gepareerd, won ik uiteindelijk”.
De partij:

Frank speelde op bord 2 met zwart, en wist een stukoffer van zijn tegenstander met vaste hand te weerleggen; hieronder de partij, met uitgebreid commentaar van Frank zelf.
Op bord 3 speelde Pieter (wit), en in een leuk partijtje stond hij de hele tijd iets beter. In de volgende stelling gaat zwart in de fout:

Op bord 4 speelde Paul(zwart) een mooie partij, kwam met voordeel uit de opening en kreeg uiteindelijk de volgende stelling:

KNSB competitie, ronde 6, Iwan Bonoo (Oosten Toren) – Paul den Boer (Assen)
Stelling na 33…g5

Op bord 5 speelde Maarten (wit) de volgende partij, met het volgende commentaar:
“Ik speelde met wit tegen Redmar Damsma. In een Trompowsky met tegengestelde rokades dacht ik op de damevleugel een pion te kunnen winnen. Helaas (of gelukkig!) zag ik net op tijd dat dit niet mogelijk was wegens een schijnoffer met een dodelijke koningsaanval als gevolg voor zwart. Ik moest berusten in het terugtrekken van mijn paard, waarna de partij verder modderde. Ondanks de tegengestelde rokades kwam een koningsaanval voor beide partijen niet van de grond. Uiteindelijk won ik een pion toen de tijdnood mijn tegenstander parten ging spelen, maar verloor ik deze na de tijdscontrole weer. In een toreneindspel met alleen kleine praktische winstkansen voor zwart bood mijn tegenstander remise aan, wat ik uiteraard aannam. De remisemarges waren nooit ruimschoots overschreden en derhalve was het gelijkspel een terechte uitslag.”
De partij:
Elmar (zwart) op bord 6 had het volgende over zijn partij te melden:
“Mijn tegenstander was te optimistisch door een pionnenstorm te lanceren in een passieve stonewall opstelling (pionnen op c3, d4, e3 en f4). Ik kreeg de controle over de zwarte velden en joeg de witte koning naar e2. In het middenspel was ik echter onnauwkeurig en kwam mijn tegenstander toch weer terug in het spel. Gelukkig kon ik de winst alsnog afdwingen met een kwaliteitsoffer waardoor mijn vrijpionnen beslissend werden”
De partij:, met commentaar van Elmar zelf:
Op bord 7 speelde Sjoerd (wit) “een spannende partij waarin ik op de zevende zet verzuimde om een stuk of kwaliteit plus pion te winnen. Nadat ik in de verdediging werd gedwongen, wist ik te ontsnappen en in tijdnood van mijn tegenstander met een paar vileine zetten te winnen:”
Slotstelling:

Op bord 8 speelde Martin (zwart). Helaas liep het niet zo goed af. Zijn commentaar:
“Mijn tegenstander vond dat ik na 13. h4 al moeilijk stond, maar ik vond dat wel meevallen, zeker toen hij een paar keer niet de beste speelde. Helaas speelde ik in inmiddels ongeveer gelijke stelling het gruwelijke 22… Tf8?? en kon na 23. Dg7+ eigenlijk meteen opgeven, toen ik door kreeg dat ik geen 23… Tf7 kon spelen wegens 24. Lxg4. Ik speelde nog even door om 2 redenen: 1. er waren nog wat kansen met dame en paard; en 2. met verder nog alles bezig wilde ik het team geen psychologische schade toebrengen… Helaas kwam hij uiteindelijk toch een stuk voor, en omdat we toen al 2 – 0 voor stonden, gaf ik toch maar op. Overigens blijkt mijn tegenstander de topscorer van de klasse te zijn met 5,5 uit 6!”
In cijfers

  Oosten-Toren    1992 - Assen        2013 1½ - 6½
1. Theo Gosman    1945 - Ivo Maris      2266 0 - 1
2. Don van den Bergh 2057 - Frank van der Werff 2012 0 - 1
3. Willem Moene    2181 - Pieter Tromp    2095 0 - 1
4. Iwan Bonoo     1923 - Paul den Boer    2020 0 - 1
5. Redmar Damsma   2111 - Maarten Dijkstra  1973 ½ - ½
6. Wim Leene     1865 - Elmar Hommes    1965 0 - 1
7. Hank Hoving    1929 - Sjoerd Homminga   1859 0 - 1
8. Huub van den Bergh 1922 - Martin van Velzen  1912 1 - 0

Na bij de Burgerking wat te hebben gegeten, werd de terugreis aangevangen. In Utrecht stapte Paul uit. Met de resterende 7 man konden we met z’n allen bij elkaar zitten met nog een medepassagier: een slim Veenendaals meisje uit Havo-5 met een 9 voor wiskunde en economie. Hieronder volgen wat flarden uit een leuk gesprek (met haar opmerkingen vetgedrukt):

“Leeuwarden, is dat echt nog 3 uur reizen voor jullie?”
“Nee, wij komen uit Assen”
“O, nog nooit van gehoord”
“Ja, dat is een klein boerendorpje in het noorden”
“O ja, dat ligt toch in Friesland?”

“Duurt een schaakpartij echt zo lang? Dat zou ik niet kunnen. Het klinkt als een vrijwillig concentratiekamp.”

“Die schaakstukken zijn maar saai, zo zwart-wit. Misschien zou er wat kleur op moeten, rood, paars ofzo.”

Op deze manier ging het zo’n 3 kwartier door tot aan Zwolle. Daar sprintte zij weg om haar overstap te halen die zo’n 10 minuten later zou vertrekken.

Al met al een zeer geslaagde zaterdag, en inmiddels een 4e plaats in de competitie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.