Nederlaag van vorig jaar tegen de Spassky’s rechtgezet.

Verslag: Sjoerd

Vorig seizoen hadden we een spetterende start. Na vier rondes alles gewonnen en in ronde 5 een gelijkspel tegen Sissa. In ronde 6 werd onze ongeslagen positie ondermijnd door een nederlaag tegen de Spassky’s, die daar erg blij mee waren.

Zaterdag 20 april stonden we wederom tegenover elkaar en nu in de laatste ronde. Beide waren we buiten bereik van het degradatiemonster en kampioen worden zat er ook niet meer in. Het werd dus een prestigeduel.

Tinus zijn openingsspeech werd bijzonder gewaardeerd door onze gasten en even na enen werden in gemoedelijke sfeer de eerste zetten gespeeld.

Pieter heeft volgens mij deze competitie de minste speelminuten op zijn naam staan en ditmaal was hij weer als eerste klaar. Een vlotte overwinning tegen Alidston Henries zorgde ervoor dat Pieter dit seizoen op 50% kon eindigen. De winnende manoeuvre van staat hieronder.

Alidston Henries – Pieter Tromp na 14. Le2 Pd4

Tegen zijn gewoonte in was Paul snel klaar. Paul zijn commentaar:

Dries Koster – Paul den Boer na 6. De2+

Zelf eindig ik dit seizoen op een 4 uit 7 na een remise tegen Henk Jansen. Door een verwisseling van zetten bedierf ik een kans op een aardige combinatie.

Sjoerd Homminga – Henk Jansen na 18. De1 b6

Frank speelde tegen Henk van Putten, een kanon met ruim 100 ratingpunten meer. Na een knappe remise eindigt Frank dit seizoen met 7,5 uit 9 en is daarmee onbetwist topscoorder.
Een boeiend partijfragment volgt hieronder.

Frank van der Werff – Henk van Putten na 20. Lxg5

De partij die Martin tegen Maurits Logtmeijer speelde is te karakteriseren als een geslaagde pionnenstrooptocht van Martin. Deze werd ingezet na een mooie breekzet.

Maurits Logtmeijer – Martin van Velzen na 10. Dd3

Maarten won in de aanval van Peter Bodewes. Maarten zijn commentaar: “Ik kwam ongelukkig uit de opening waarbij ik een pion offerde. In het vroege middenspel kon ik de pion terugwinnen toen er twee pionnen van mijn tegenstander instonden. Bodewes koos ervoor de verkeerde te behouden en vanaf dat moment stond het ongeveer gelijk. Ik kon niet veel later na een afwikkeling een koningsaanval opbouwen die mijn tegenstander fataal werd. Een zwaar bevochten overwinning met wat mazzel.” Het keerpunt in de partij volgt hieronder:

Maarten Dijkstra – Peter Bodewes na 24. Dh3 De5

Elmar kreeg met wit tegen Jan Postma de mogelijkheid om met een paardvorkje op c7 een toren te winnen, maar daar stond behoorlijke compensatie tegenover. Na lang nadenken besloot Elmar de toren te verorberen en de tegenkansen die dit zwart gaf bleken bijzonder vruchtbaar. Er verdween een stuk van Elmar en het paard op a8 deed niet meer mee. De door Jan meegepakte pionnen resulteerden in een plus die hij niet mee uit handen gaf. Jammer voor Elmar die een enerzijds een uitstekend seizoen doormaakt, maar in deze competitie minder tot zijn recht komt.

Ivo had op bord één met zwart een boeiende Siciliaan tegen Roelof Kroon. De zwarte aanval sloeg niet door en na het middenspel was het wit die dacht met een loperoffer een mataanval te krijgen. Deze poging strandde eveneens en er restte een eindspel met een uitgedunde pionnenstructuur en alleen zware stukken met een loper meer voor Ivo. Dit soort stellingen is razend ingewikkeld vanwege voortdurende wederzijdse matdreigingen. Na een aantal afwikkelingen had Ivo een dame tegen Roelof twee pionnen en een toren, voldoende om een vesting te bouwen. Dat geschiedde dus moest Ivo na zes uur spelen in remise berusten.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Assen        2013 - Spassky's     1983 5 - 3
1. Ivo Maris      2266 - Roelof Kroon    2171 ½ - ½
2. Frank van der Werff 2012 - Henk van Putten  2121 ½ - ½
3. Pieter Tromp    2095 - Alidston Henries  2012 1 - 0
4. Elmar Hommes    1965 - Jan Postma     1966 0 - 1
5. Paul den Boer    2020 - Dries Koster    1982 ½ - ½
6. Maarten Dijkstra  1973 - Peter Bodewes   1842 1 - 0
7. Martin van Velzen  1912 - Maurits Logtmeijer 1912 1 - 0
8. Sjoerd Homminga   1859 - Henk Jansen    1860 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.