Kloostertuin naar halve finale NK basisscholen

Verslag: Richard Hakvoort

Op zaterdag 18 mei is in Leiderdorp het NK basisscholen gehouden. Vanuit de NOSBO zijn drie scholen afgevaardigd, waaronder twee scholen uit Assen: De Kloostertuin en De Veldkei.

De Kloostertuin moest de afwezigheid van eerste bordspeler Thijmen Bourgonjen opvangen. Dit gebeurde met een aantal spelers van schaakclub Assen: Abedin Hey op bord 1, Jiske de Vries op bord 2, Timo Hakvoort op bord 3 en afwisselend Rob Hobbel en Quinn Stowers op bord 4.

De Kloostertuin moest in de eerste ronde van poule B duidelijk op gang komen, want alle spelers verloren tegen latere poulewinnaar De Spits (SGS 2): 0-4.

Hierna kwam De Kloostertuin goed op stoom, want achtereenvolgens werden Rehobothschool (OSBO 5), De Librije (FSB 1) en OJBS De Toermalijn (LiSB 1) met liefst 4-0 opgerold.

Dit betekende dat na vier ronden De Kloostertuin reeds zeker was van plaatsing voor de halve finale. Als in de laatste ronde gewonnen zou worden, zou De Kloostertuin tweede van de poule worden, en bij een kleine misstap van De Spits zelfs eerste. Deze misstap gebeurde niet, maar De Kloostertuin versloeg De Hobbitburcht (LeiSB 2) op overtuigende wijze: op de borden 1, 2 en 4 waren de overwinningen spoedig beklonken door Abedin, Jiske en Quinn. Op bord 3 speelde Timo de langste partij van het toernooi. Door goed openingsspel en uitstekende middenspelbehandeling wist Timo een winnende aanvalsstelling op te bouwen. In de afwikkeling ging iets fout en Timo kwam twee lopers tegen een paard en twee pionnen achter te staan. Na verdere afwikkeling kwam een eindspel op het bord van loper plus twee pionnen tegen vier pionnen (van Timo). Door actief koningsspel en gelijktijdige promotie wist Timo dit verder af te wikkelen naar een eindspel van Dame plus Loper tegen Dame. Timo forceerde dameruil en daarmee was de remise bereikt. Op dat moment was de zaal volgestroomd met toeschouwers (alle andere partijen waren afgelopen, het was de allerlaatste partij van het toernooi) en deze menigte gaf de twee schakers spontaan een staande ovatie. Dit betekende dat De Hobbitburcht met 3.5 – 0.5 verslagen was en De Kloostertuin was tweede geworden in de poule en gaat daarmee door naar de halve finale op 1 juni a.s.

De persoonlijke scores van alle spelers zijn indrukwekkend: Abedin 4 uit 5, Jiske 4 uit 5, Timo 3.5 uit 5, Rob 1 uit 2 en Quinn 3 uit 3. Qua totale aantal bordpunten (15.5) staat De Kloostertuin tweede in de bordpunten ranglijst van alle basisscholen die meededen aan de kwartfinale! Belangrijke bijdrage aan het succes was ongetwijfeld dat alle spelers van De Kloostertuin hun beschikbare tijd (20 minuten plus 5 sec/zet) zeer goed hebben gebruikt: aan het eind van vier van de vijf ronden was het een speler van De Kloostertuin die als laatste in poule B nog aan het schaken was.

De Veldkei heeft zich ook zeer goed verweerd maar de tegenstand was te groot en De Veldkei is helaas vierde geworden en daarmee uitgeschakeld.

Alles over het NK is hier te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.