Grand-Prix-succes SC Assen blijft aanhouden

Afgelopen zaterdag (30 november) stond het één na laatste jeugdtoernooi van het kalenderjaar op het programma: SC Haren organiseerde de “Grand Prix Bob Romijn”, vernoemd naar de vroegere katalysator van het Harense jeugdschaak. Acht Assenaren stonden er aan de start, en er werd wederom een mooie greep in de prijzenpot gedaan!

In de A-groep ditmaal maar liefst drie Assenaren: Tycho, Abedin en Jesper. Tycho zou eigenlijk aan het Waling Dijkstra Rapidtoernooi in Leeuwarden meedoen, maar zag daar op het laatste moment toch vanaf, kwam op de reservelijst (de beschikbare 76 plaatsen waren al volgeboekt), en kon uiteindelijk toch meedoen omdat de organisatie besloot de B-groep uit 8 i.p.v. de geplande 6 spelers te laten bestaan. Een prima geste, en Tycho benutte de uitgelezen kans om eindelijk zijn eerste Grand Prix op zijn naam te schrijven optimaal: hij stond twee remises af (helaas niet tegen zijn clubgenoten…) en won zijn overige drie partijen, en bleek aan het einde een vol punt meer te hebben verzameld dan de concurrentie. Klasse Tycho, nogmaals van harte!
De overige Assenaren verging het helaas een stuk minder: Jesper won in de eerste ronde van Abedin, maar verloor daarna alles en eindigde daardoor als laatste, Abedin eindigde één plekje hoger met een halfje meer, maar smaakte wel nog in de laatste ronde het genoegen de verrassende nummer twee Joris Spanjer (die als laatste geplaatst was!) te verslaan. Volgende keer beter heren!
(Overigens liet Tycho zich na afloop ontvallen dat dit wel eens zijn laatste Grand Prix geweest zou kunnen zijn, en eerlijk gezegd kan ik me daar wel wat bij voorstellen: hij heeft uitdaging nodig, en kan die blijkbaar niet meer op dit niveau vinden, en met het winnen van deze sterke A-groep heeft hij wat mij betreft ook wel bewezen het Grand-Prix-circuit ontgroeid te zijn!)

Vincent speelde in dezelfde zaal in de B-groep. Nu is het zo dat het bij Vincent vaak alles of niets is: gaat het goed, dan lukt ook echt alles, gaat het minder, dan raakt hij geen pepernoot. Ditmaal was het helaas van het slechte: één overwinning in ronde 2 en een gelukkige remise (pat) was de oogst. Jammer!

Brian mocht het opnieuw in de C-groep proberen, en dat leek op voorhand een zware klus te worden. Niets bleek minder waar: Brian trok met uitstekend spel een spoor van vernieling door de groep en mocht in de laatste ronde om de groepswinst spelen tegen Gerbrich Kroon, die ook al haar partijen had gewonnen. In de vorige twee Grand-Prix-ontmoetingen was zij nog een maatje te groot voor Brian, maar nu waren op het best denkbare moment de verhoudingen andersom: 7 uit 7, een geweldige prestatie! Nogmaals van harte gefeliciteerd Brian!

In de E-groep waren Tristan en Lyne als tweede en derde geplaatst, maar daar leek het in het begin niet op: Tristan begon met twee nederlagen en Lyne verloor zelfs haar eerste drie partijen… Gelukkig won Tristan zijn derde partij wel, in de vierde ronde speelden ze onderling remise, en daarna haalden ze allebei alleen nog hele en halve punten binnen. Helaas net niet voldoende voor een prijs: Tristan viel met 4 uit 7 net naast het podium, Lyne eindigde een plaatsje lager. Volgende keer beter!

Tenslotte was onze toekomstige topper Frank N. weer van de partij, maar hij moest helaas voor het eerst ondervinden wat het is om niet voor de prijzen te spelen: slechts één overwinning en een remise, meer zat er niet in. Hoort allemaal bij het groeiproces; iedereen loopt vroeger of later tegen een muur aan, en om je grenzen te verleggen, moet je eerst weten waar ze liggen!

Slechts twee prijzen ditmaal dus, maar wel twee hele mooie! De uitslagen zijn inmiddels ook verschenen op de NOSBO-site, en er zijn ook weer foto’s te bewonderen op Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.