Assen 1 zet zegetocht voort

      Geen reacties op Assen 1 zet zegetocht voort

Verslag: Sjoerd

In de zevende ronde afgelopen zaterdag 29 maart thuis in De Steiger ontvingen we Groninger Combinatie 4. Door de teamfusie van Unitas met Groningen is dit een homogeen team met spelers rond de 1900-2000. Helaas had GC4 eerste bordspeler Mark Kruit moeten afstaan aan het eerste team, dat in de Meesterklasse speelt. Om die reden had non-playing captain Wim van Beersum plaatsgenomen op het eerste bord.

Na twee uur was voor ons het eerste punt binnen. Pieter Tromp speelde met zwart tegen Henk Bosveld een complexe aanvalspartij, die na een elegante combinatie plotseling in mat eindigde.
Commentaar Pieter: “Mijn tegenstander koos een opzet die ik nog niet eerder tegen had gehad, met pionnen op c4, d3 en e4. Ik koos ervoor om snel e5 te spelen, en door proberen te breken met f5. Wit speelde een paar minder handige zetten, en uiteindelijk kwamen we in de volgende stelling terecht:

Henk Bosveld – Pieter Tromp

Even later ontstaat de volgende stelling, met wit aan zet.

Kort daarna meldde Maarten Dijkstra zich bij de teamleider met een remiseaanbod op zak. Gezien de standen op alle borden was het zinvol om dat te accepteren.
Commentaar van Maarten: “Tegen Edwin Zuiderweg kwam er vanuit de opening een soort Franse opstelling op het bord. Nadat Edwin mijn goede witte loper wist te ruilen bleef hij wel met een slecht paard op a6 achter. Dit werd gecompenseerd door Edwins dominantie over de c-lijn. Ik had daarentegen een beginnende koningsaanval. Toen Edwin op zet 18 remise aanbood nam ik dit aan. Het team stond er immers goed voor en de stelling was gelijk. Opmerkelijk (voor het niveau waar ik op speel) is dat Rybka in de hele partij van beide zijden geen fouten kon ontdekken: het evenwicht was nooit doorbroken.”

Bij Gertjan Haan tegen Taco van de Poel stond binnen een kwartier het bord in de hens na het Traxler tegengambiet:

Martin van Velzen wist ons weer op voorsprong te brengen, nadat hij stevig in de denktank moest tegen Mario van der Raad. Na een aardige combinatie won Martin twee stukken tegen een toren. De stukken van Martin werkten fantastisch samen in de aanval hetgeen leidde tot een verdiend punt. Martin geeft zelf commentaar:
Ivo Maris speelde een degelijke partij tegen Wim van Beersum, die in een Siciliaan op safe speelde door snel het paard op c6 te ruilen en kort te rocheren. Ivo reageerde beheerst, ontwikkelde zijn stukken en ging op solide wijze over op de aanval. Dat leverde in het late middenspel een pion op waarna de witte stelling langzaam maar zeker opgerold werd.
Commentaar Ivo: “In mijn partij kon ik vrij makkelijk al mijn stukken ontwikkelen en besloot ik om eens rustig aan een potje te gaan schaken.
Na de ontwikkelingsfase ging ik echter wel weer meteen over tot aanvallen en met succes.
Mijn tegenstander speelde op de damevleugel waar hij een soort van meerderheid had, maar hij kon er nooit echt doorheen breken, waardoor ik vrij veel tijd kreeg voor mijn aanval op de koningsvleugel.
Nadat ik de stelling had geopend kwam zijn koning in gevaar omdat er allerlei zwakke velden rondom zijn koning waren.
Uiteindelijk resulteerde dat in kwaliteit winst en vrij kort daarna won ik de partij.”

Bizar was de ontknoping die zich voltrok in de partij van Elmar Hommes tegen Kawar Yakinsyah. Elmar speelde goed, won een pion en kreeg de volgende stelling waarbij velen ervan overtuigd waren dat Elmar gewonnen stond.

Elmar Hommes – Kawar Yakinsyah

Arjan Dwarshuis speelde met zwart tegen Reno Emerencia. In het middenspel won Arjan twee pionnen, maar ging daarna forceren, leverde weer een pion in en eindigde in een dame-eindspel met één pion meer. Gelukkig stond de koning van Arjan veilig achter zijn pionnen en de koning van Reno in het open veld. Niet iedereen was gerust op een goede afloop, maar Arjan maakte het koelbloedig af.
Hier het moment waarop Arjan twee pionnen won:

Reno Emerencia – Arjan Dwarshuis

Met de 4,5 – 2,5 voorsprong mocht Frank van der Werff tegen Robert de Boer een beter staand eindspel uitmelken. Cruciaal was onderstaande stelling, waarin Robert zich lelijk vergaloppeerde.

Frank van der Werff – Robert de Boer

Commentaar van Frank: “In de opening en het middenspel was het zoeken voor beide spelers. Mijn plan was gezonde zetten doen en op de geïsoleerde centrumpion spelen. Echter had ik last van de activiteit van Robert de Boer zijn stukken en zijn goede spel. Die combinatie leidde tot een stelling waarin ik kwetsbaar stond. Vervolgens ontving ik pardoes een stuk. Desondanks heb ik nog materiaal teruggeven, want de scherpte was er niet bij mij. Na afwikkeling kwamen we terecht in een eindspel: toren+paard+loper vs toren+toren+extra geïsoleerde centrumpion. Mijn paard en loper waren oppermachtig en ik wist gecontroleerd naar winst te manoeuvreren. Evenals de voorgaande twee thuiswedstrijden was het een lange zit en mocht ik als laatste afsluiten terwijl de matchpunten al binnen waren.”
De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Assen        2002 - Groninger Combinatie 4 1946 5½ - 2½
1. Ivo Maris      2193 - Wim van Beersum    1882 1 - 0
2. Frank van der Werff 1988 - Robert de Boer     1969 1 - 0
3. Pieter Tromp    2172 - Henk Bosveld      1957 1 - 0
4. Maarten Dijkstra  1968 - Edwin Zuiderweg    2048 ½ - ½
5. Martin van Velzen  2021 - Mario van der Raad   1946 1 - 0
6. Elmar Hommes    2008 - Kawar Yakinsyah    1953 0 - 1
7. Arjan Dwarshuis   1866 - Reno Emerencia     1906 1 - 0
8. Gertjan Haan    1798 - Taco van de Poel    1911 0 - 1

Over twee weken spelen we alweer. We moeten dan uit tegen de Spassky’s, die afgelopen ronde Sissa 2 twee matchpunten afsnoepte, waardoor wij met twee rondes te gaan vier matchpunten voorstaan op de concurrentie.
Traditiegetrouw wordt ook dit keer het supporterslegioen niet onbenoemd gelaten. De volgende personen steunden onze hoofdmacht: Henny Maris, Cor van der Werff, Wout Knol, Pieter Hofman, Freek van der Werff, Ton van Velzen met vrouw en dochter, Tinus Spriensma, Gerard Voorintholt, Sybrand Houtsma en Hans Smit. Zij zagen hoe Assen 1 een mooie sprong nam naar het kampioenschap in de derde klasse van de KNSB.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.