Assen sluit seizoen in stijl af

Verslag: Sjoerd

In de afgelopen vier seizoenen KNSB hebben we vijfmaal De Twee Kastelen thuis mogen ontvangen. Driemaal in de reguliere competitie en tweemaal in de beker. Ditmaal kregen we eindelijk de gelegenheid Buitenpost te bezoeken.

Er stond niets meer op het spel. Wij zijn kampioen en DTK is veilig. Er werd nog wel geschaakt om zowel persoonlijke als team-eer. DTK zou bij winst de beste KNSB prestatie leveren, en bij ons deden Pieter, Ivo en Arjan bovenin mee in de topscoorderslijst.

Het wedstrijdverloop verliep vrijwel identiek aan een aantal andere rondes. Een gelijk opgaande strijd met plussen en minnen, waarbij een nederlaag zeker niet uitgesloten mocht worden. Opvallend was het aantal onorthodoxe openingen.

Pieter zette in ieder geval weer de toon, ditmaal tegen Bruno Jelic. In een Grünfeld-Indiër werden vlot dames geruild, leverde Pieter een pion in en incasseerde kort daarop een kwaliteit. In het vroege eindspel speelde Pieter met het een toren en loper tegen een loperpaar. Dit leek geen eenvoudige opgave, totdat Bruno met een onnauwkeurige zet één van de lopers cadeau deed.
Commentaar Pieter: “Ik kwam goed uit de opening (volgens Avrukh is het lang theorie, een niet zo veelbelovende variant voor wit). Ik kreeg gemakkelijk spel, en in onderstaande stelling gaat wit in de fout:

Bruno Jelic – Pieter Tromp na 16… Tb8

De overwinning van Pieter prikkelde Ivo om er tegenaan te gaan tegen Jeroen Weggen. De Hollandse opening leek in eerste instantie uit te draaien op een potje betonschaak. In het middenspel besloot Jeroen lang te rokeren, nadat Ivo kort was gegaan. Vervolgens werden de lijnen richting beide koningen geopend en kon het spektakel beginnen. Om zijn aanval kracht bij te zetten gooide Jeroen er een kwaliteit tegenaan. In onderstaande stelling zag menigeen geen brood meer in Ivo zijn kansen, omdat de loper op h3 schijnbaar verloren gaat.

Ivo Maris – Jeroen Weggen na 31… Dg8

Martin was dit keer weer wat minder fortuinlijk. In de moderne verdediging tegen Bart Lemstra leek de stelling ook dichtgeschoven, maar wit had duidelijk de betere kansen.

Bart Lemstra – Martin van Velzen na 21. Lf1

Gertjan moest in het middenspel diep in de denktank om de dreigingen van Gerben van der Heide te pareren. Nadat hij de juiste verdediging had gevonden, schakelde Gertjan om en counterde als een dolle door de witte stelling heen. Een prachtige overwinning was het gevolg waardoor invaller Gertjan op een mooie 50% score eindigde.
Commentaar van Gertjan: “Ik speelde met zwart en kreeg een Gesloten Siciliaan met 3. f4 op het bord. Ik kwam goed uit de opening, maar maakte in het middenspel een fout. In de onderstaande stelling is de laatst gespeelde zet 18… f6. Beter was geweest: 18… Db6+ en dan iets als 19. Pfd4 Lc5.

Paul speelde met zwart tegen Jan Sybren Zagema weer eens Frans. Na het ongelukkige verlies tegen Geon Knol een aantal rondes eerder met deze opening, ging het nu gelijk op. Met dame paard tegen dame loper voor Paul, ging Paul naar voren met zijn a-pion hetgeen ruimte opleverde. Het bleek een juiste strategie te zijn die wit in het nauw bracht.
Commentaar van Paul: “Ik hield een slechte Franse loper over tegen een sterk paard. Daar stond tegenover dat de zwarte a-pion ver is opgerukt.

Jan Sybren Zagema – Paul den Boer na 26. Tf1-c1?

Arjan moest met wit opboksen tegen een vervelende vrije e-pion van Johan Adema. In de tijdnoodfase leek dat te lukken, maar tegen de veertigste zet besloot Arjan een kwaliteit te offeren. Dit pakte verkeerd uit en een nederlaag was niet meer te voorkomen.
Commentaar van Arjan: “Ik speelde met wit tegen Johan Adema. Hij speelde na mijn 1.e4 een onorthodoxe opening (1… Pc6). Ik kende het niet en gebruikte veel te veel tijd om de opening goed te spelen, maar daar stond tegenover dat ik een prima stelling verkreeg. Toen de zaak open werd gegooid kon ik niet alles meer overzien door de tijdnood en verloor ik al gauw een pion. De stelling was echter niet eens zo veel in het voordeel voor zwart. Daarna kreeg mijn koning het nogal warm en mijn tegenstander miste een paar duidelijke winsten. Ik moest een kwaliteit offeren om niet meteen te verliezen maar daarna ging het hard.”

Maarten speelde en knappe partij tegen Albert Jan Hummel. Na het middenspel kreeg Maarten met wit een mooie open a-lijn en een prachtige pionnenstructuur. Nadat hij zwart op de damevleugel onder de voet dreigde te lopen, kwam Albert Jan met een wanhoopsoffensief. Maarten verdedigde zich echter zeer nauwkeurig en kon de tegenkansen beteugelen. Met een leuke combinatie werd een stuk geïncasseerd en was het einde oefening.

Elmar was als laatste nog aan het knokken tegen Pieter Bronsema om een eindspel met een pion minder remise te houden. Het was een enerverende partij, waarin de vechtlust en veerkracht van Elmar een pluim verdienen. Na de Oud-Indische opening ging het even fout bij Elmar.

Elmar Hommes – Pieter Bronsema na 12… Pc5

Toch weer een mooie overwinning, mede dankzij de steun van Saskia die haar supportersactiviteit combineerde met een familiebezoek.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  De Twee Kastelen   1970 - Assen       2014 2½ - 5½
1. Jeroen Weggen    2129 - Ivo Maris     2204 0 - 1
2. Bruno Jelic     2029 - Pieter Tromp   2184 0 - 1
3. Albert Jan Hummel  2048 - Maarten Dijkstra 2018 0 - 1
4. Bart Lemstra     2070 - Martin van Velzen 2020 1 - 0
5. Pieter Bronsema   1864 - Elmar Hommes   1980 ½ - ½
6. Jan Sybren Zagema  1823 - Paul den Boer   1991 0 - 1
7. Johan Adema     1904 - Arjan Dwarshuis  1929 1 - 0
8. Gerben van der Heide 1894 - Gertjan Haan   1790 0 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.