Assen 2 verovert kampioenschap!

Verslag: Sybrand

De opdracht bij aanvang van de laatste ronde was duidelijk: gelijk spel of winnen tegen ESG-2. Met een minieme voorsprong van 1 bordpunt bij gelijk aantal matchpunten ging Assen-2 de laatste ronde in. Ja, zeker, Assen-2 heeft op papier sterkere spelers; uiteindelijk werd de eindstrijd aangevangen met bijna 100 ratingpunten per bord meer dan ESG-2. Echter, als ESG-2 tegen dezelfde teams als Assen-2 vrijwel dezelfde scores neerzet, dan geldt hier de de-bal-is-rond variant in het schaken, het schaakbord is vierkant!

Assen-2 kwam met een team, dat sterker was dan ooit. Hans heeft sinds 1 mei een rating van 2000, terwijl onze belgische GM – voor de helderheid: Mark speelt sterk, maar GM verwijst in dit geval naar zijn initialen – reeds aan het begin van het jaar had aangegeven graag in de beslissende wedstrijd mee te willen spelen. Reservespeler Mark heeft dus 2 dagen vrij genomen, en meegespeeld tegen Emmen. Klasse! Op basis van het krachtsverschil van 100 punten per bord mocht een uitslag van 5-3 worden verwacht, maar goed, dat is maar theorie. In de spanning van de wedstrijd kan van alles gebeuren.

ESG had voor de gelegenheid het programma aangepast, zodat ook het eerste team hun clubgenoten kon aanmoedigen. De gastheren hebben hun best gedaan er een echte kampioenswedstrijd van te maken, inclusief mooie openingstoespraak en bitterballen halverwege de avond.
Ook Assen had een hele supportersschare op de been gebracht! Arjan, Kennenth, Cor en chauffeur Martin reisden om 7 uur mee naar Emmen, terwijl in de loop van de avond Gerard, Ivo en Hennie nog kwamen kijken. Heel mooi, zoveel support!!

Twee supporters Cor en Gerard

Supporter Martin werkt de uitslagen bij in zijn eigen administratie

Dan de wedstrijd zelf. Er werd tot het uiterste geknokt! Even over 11 (!) viel pas de eerste beslissing.

Mark speelde op bord 8 tegen Fred van Leeuwen een siciliaan. Met ongelijke lopers en een dubbele f-pioen voor Mark was de opening geen onverdeeld succes. Maar Mark wist het initiatief naar zich toe te trekken, de witte koning uit de stelling te trekken en met twee torens op te sluiten op de a-lijn. Een paar pionnetjes werden gesnoept, de eigen pionnen naar voren. Dat bleek uiteindelijk voldoende voor de winst. Een vechtoverwinning. Om 10 over 11 het eerste punt binnen!

Mark analyseert met supporter Arjan

De slotstelling na 39 ….Tg8g3 Zwart staat volledig gewonnen

Na dit eerste punt ging het heel hard. Binnen tien minuten stond het ineens 4-0 voor Assen. Rieks was de tweede die het punt binnensleepte, met wit op bord 5. Van deze partij heb ik niet veel gezien, maar de stelling oogde in ieder geval complex.

Sjoerd speelde met zwart op bord 4. Hier ging het lang gelijk op, en hoe Sjoerd won heb ik niet kunnen zien door eigen zorgen. Maar ineens stond het 3-0. Sjoerd bood echter per mail uitkomst. Stand na 30. Lh6+ Ke8

Commentaar Sjoerd: Vanaf de opening probeerde ik met zwart druk te zetten via de b-lijn. Mijn tegenstande Jan Plante moest veel tijd investeren om zijn verdediging op orde te krijgen. Dat lukte bijzonder goed. In het vervolg moest ik waken voor tegenkansen. Nadat die niet verzilverd werden, maakte Jan fouten in de tijdnoodfase. Met nog veertig seconden voor twee zetten gaf hij op in verloren stelling

Goed zicht had ik op buurman (bord 6) Wout. Wout speelde met zwart een degelijke partij, en schoof de tegenstander op regelmatige wijze van het bord. Twee sterke pionnen op de vierde rij en zwaar materieel (dame en toren) ervoor betekende het einde van de Emmer dromen (4-0). Her en der felicitaties, geroezemoes, en daarmee was elke partij vrij van belang voor de einduitslag. Het is mooi, dat uitgerekend Wout, die het hele seizoen al remises speelt, de reeks in de slotronde doorbreekt en daarmee het kampioenschap voor Assen-2 binnenhaalt!

Een dame-eindspel met elk 7 pionnen op bord 7 bij Sybrand zag er na een hoopvol begin vrij zorgelijk uit voor de teamcaptain, maar een ongelukkige pionenruil leverde wit een verste pion op, zodat zwart dameruil moest vermijden. Na drie maal dezelfde stelling werd tot remise besloten. Een winstpoging van beide zijden was niet verantwoord (4,5-0,5)

Hans had op bord 1 een prachtige partij tegen Ton Selten. Hans had een mooie aanval, en hoe hij het deed weet ik niet, maar Ton keepte de stelling uitstekend.

Wit heeft het initiatief; de stelling is echter goed speelbaar volgens de schaaksoftware, en Ton deed dat dan ook. Hij wist zelfs een pion voor te komen.Het toreneindspel leek zelfs even fout af te lopen, maar dat bleek niet juist. Om half 12 werd de vrede getekend (5-1)

Jan had in een Dg4-franse partij ergens een pion verloren zonder noemenswaardige compensatie. Dat leek vroeg op de avond dus al fout te gaan, maar via taai spel wist Jan het initiatief naar zijn kant te trekken en de pion terug te veroveren. Spoedig daarna gaf hij deze echter weer weg, en moest eind van de avond de meerdere erkennen in Willem Boontje (5-2)

Gertjan speelde met zwart op het tweede bord, en had twee lichte stukken tegen een toren, en leek dit gecompliceerde eindspel tot een goed einde te brengen. Zijn tegenstander wist echter ook een dame te halen, waarna alleen eeuwig schaak (met voor de emmenaar nog 45 seconden op de klok) voor Gertjan nog mogelijk was (5,5-2,5).

Een mooie overwinning, harde strijd op alle borden, maar uiteindelijk toch een regelmatige overwinning.

De cijfers:

  ESG 2        1732 - Assen 2     1826 2½ - 5½
1. Ton Selten     1760 - Hans Smit    1998 ½ - ½
2. Douwe Tobben    1795 - Gertjan Haan  1790 ½ - ½
3. Willem Boontje   1762 - Jan Posthoorn  1798 1 - 0
4. Jan Plante     1741 - Sjoerd Homminga 1852 0 - 1
5. Marcel Struik    1796 - Rieks Taal   1772 0 - 1
6. Geert ten Hietbrink 1715 - Wout Knol    1797 0 - 1
7. Almar Gerbens    1731 - Sybrand Houtsma 1788 ½ - ½
8. Fred van Leeuwen  1557 - Mark Jager   1812 0 - 1

link verslag ESG-2: http://esgemmen.wordpress.com/2014/05/13/assen-2-esg-2-een-kampioenswedstrijd/#more-4781

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.