Ivo’s avonturen in Dieren en Vlissingen

Verslag: Ivo

Net zoals vorig jaar heb ik dit jaar meegedaan aan het ONK Dieren en het toernooi in Vlissingen. Dit jaar ging het een stukje beter dan vorig jaar. Ik zal een paar partijfragmenten laten zien met mijn analyses daarbij.

Dieren

In de 1e ronde speelde ik tegen FM Jorden van Foreest (2461), een zeer jong talent. Nadat ik in de opening een kans had gemist om het initiatief te pakken, kwam mijn tegenstander steeds ietsjes beter te staan en uiteindelijk won hij het eindspel waar hij mijn paard insloot.

In de 2e ronde trad ik aan tegen Dr. Gerd Kathstede (2082). Ik speelde de leeuw en mijn tegenstander besloot om zoveel mogelijk stukken te ruilen, waardoor ik een klein plusje had, wat ik uiteindelijk had uitgebreid tot een initiatief waarbij al mijn zwarte stukken perfect samen werken, met uiteindelijk mat.

In de 3e ronde moest ik tegen FM Bart von Meijenfeldt (2331) spelen, opnieuw een jeugdspeler die de laatste jaren enorme vooruitgang heeft gemaakt. Ik speelde het Londen-systeem (geadviseerd door een mede huisgenoot) en ik besloot om een stuk te offeren voor een winnende (dat dacht ik tenminste) aanval.

In de 4e ronde moest ik wederom tegen een jeugdspeler, namelijk Casper Schoppen (1938) (Jeugdkampioen bij de D). De hele partij stond ik iets beter en nadat bijna alle stukken waren geruild kregen we een eindspel met allebei een wit-veldige loper waarbij mijn tegenstander bijna al zijn pionnen op wit had staan en ik bovendien een pion meer had, hetgeen ik soepel uittikte.

In de 5e ronde speelde ik tegen IM Migchiel de Jong (2345). Mijn tegenstander offerde in de opening een pion voor het initiatief en actief spel. Uiteindelijk zijn we na wat verwikkelingen in deze stelling beland, waarin ik minimaal remise kan maken met Tg7-Tf7, maar ik wil natuurlijk meer.

Met deze overwinning op zak moest ik in de 6e ronde opnieuw tegen een IM, namelijk Dietmar Kolbus (2303), uit Duitsland. Na de opening stond ik vrij goed en had ik een witte pion op d6 weten te krijgen, maar kon die niet vasthouden en verloor die dus. Vervolgens speelde ik volledig op activiteit en wist ik mijn tegenstander “gek” te maken.

In de 7e ronde speelde ik tegen IM Venkatachalam Saravanan (2320) (over deze persoon straks nog meer 😉 )
Nadat ik een tikje beter stond na de opening, won ik een pion maar met goede compensatie voor wit. Vervolgens blunderde ik een stuk waarna het meteen klaar was.

In de 8e ronde stond weer een jeugdspeler voor mij klaar, deze keer Nick Maatman (2211), iemand die ik goed ken, dus dat is altijd lastig om te spelen. Het werd uiteindelijk een partij waarin niet zoveel gebeurde en uiteindelijk bijna alle stukken werden afgeruild waarna we er remise van hebben gemaakt.

En toen kwam de beruchte laatste ronde, een ronde waarin veel mensen snel remise doen en doorgaan naar het volgende toernooi, maar daar hoefde ik die dag niets van te weten, in tegendeel zelfs. Ik speelde tegen FM Stefan Beukema (2305), niet zo verrassend meer, een jeugdspeler. Ik speelde 1. d4 en Stefan speelde 1… f5 waarna ik met 2. e4 een gambietje inleidde waarin zwart accuraat moet spelen. Na 9 zetten kwam deze stelling op het bord.

Al met al een zeer leuk toernooi dat zeker voor herhaling vatbaar is!
Bovendien zijn alle partijen uit de Open Groep na te spelen op onk.schaakbond.nl/live/naspelen

Vlissingen

Na 1 dag rust ging ik meteen door naar Vlissingen om daar een toernooi te spelen. Dit toernooi wordt vaak gekenmerkt door het feit dat je of tegen een vrij lage tegenstander speelt of tegen een veel sterkere tegenstander speelt. Vorig jaar won ik van elke lager gerate spelen en verloor ik van elke hoger gerate speler en ik was van plan om dit jaar eens van een paar sterkere spelers te winnen.

In de 1e ronde speelde ik tegen Jan Sulman (1768) iemand die overigens veel sterker speelde dan zijn rating doet vermoeden, dus voor zulke tegenstanders moet je altijd oppassen. Ik besloot om er een lekker tactische partij van te maken, iets waarin ik me wel in thuisvoel. Na alle verwikkelingen had ik uiteindelijk 2 stukken tegen een toren hetgeen in d.m.v. een kleine combinatie won.

In de 2e ronde speelde ik tegen de nummer 1 geplaatste speler, Xiangzhi Bu (2707). Ik besloot om een vrij rustige opening te kiezen, maar het werd al vrij snel een hele scherpe partij met kansen voor beide kleuren. Uiteindelijk maakte ik een foutje waarna het meteen klaar was.

Na deze partij speelde ik in de 3e ronde tegen Marcel Krosenbrink (1953).

Uiteindelijk kregen we deze stelling op het bord waarna ik een kleine combinatie heb.

Na deze partij moest ik aantreden tegen Sven Dijkhuis (1985), tegen wie ik in Groningen een gewonnen stelling om zeep had geholpen. Ik offerde een pion voor een sterk paard op e5, maar hield daardoor voorlopig wel mijn koning in het midden. Nadat ik eindelijk mijn koning in “veiligheid” had gebracht (dat dacht ik tenminste) was het meteen klaar.

In de 5e ronde speelde ik tegen Alex Albrecht (1903). Mijn tegenstander zette zijn paard een beetje onhandig neer en na een paar manouvres won ik een stuk en nadat ik ook nog eens dreigde om een kwaliteit te winnen gaf mijn tegenstander op.

Hierna speelde ik tegen Willem Blankert (1987). Mijn tegenstander speelde een rustig systeem waardoor ik al vrij snel het initiatief kon krijgen en met een combinatie een pion kon winnen.

In de 7e ronde werd in ingedeeld tegen IM Koen Leenhouts (2385). Na de opening stond ik vrij goed en stonden de zwarte stukken van mijn tegenstander een beetje passief. Net nadat hij 1 stuk actief had gemaakt was het vrijwel meteen klaar.

Na deze partij speelde ik tegen FM Rein Verstraeten (2298), iemand waar ik 1 keer eerder tegen heb gespeeld, toen verloor ik. Na een vrij rustige opening werd het opeens vrij snel heel scherp.

En toen kwam weer die beruchte laatste ronde, op bord 1 speelden ze al snel remise op zeker te zijn van een gedeeld 1e plaats, maar ik ging deze ronde vol voor de winst tegen IM Venkatachalam Saravanan (2320), waarvan ik in Dieren had verloren omdat ik zomaar een stuk weggaf. Ik had dus revanchegevoelens en ging er vol voor.

Al met al opnieuw een leuk toernooi waarin ik ook vrij goed speelde en allemaal leuke partijen heb gespeeld. Ik denk dat ik volgend jaar weer mee ga doen aan beide toernooien en ik kan ze allebei zeker aanraden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.