Schaakfestival Groningen: opnieuw recordaantal Assenaren, topprestaties jeugd!

Het lijkt er op dat steeds meer Assenaren in de kerstperiode de weg richting Groningen weten te vinden, want het record dat vorig jaar is neergezet is alweer verbroken: maar liefst 15 clubgenoten dit jaar, en daarnaast kwamen er nog eens negen in actie in het Grand-Prix-toernooi!

Schaakfestival

Inmiddels mag het geen verrassing meer zijn dat Ivo onze vertegenwoordiger was in de dit jaar zeer sterk bezette A-groep. Hij behaalde dezelfde score als vorig jaar (4 punten), en dat is na een start van 0 uit 2 (eerste ronde op bord 1 tegen Tiviakov!) en twee gemiste ronden wegens ziekte geen slecht resultaat te noemen, al kan het altijd beter!

Vier Assenaren in de B-groep, die helaas geen van allen boven de 50% uitkwamen. Gertjan en Rieks eindigden precies op 50%; Gertjan scoorde daarmee exact volgens verwachting, Rieks had wel een puntje of anderhalf meer willen scoren… Slechts een half puntje achter hen eindigde Tycho, die op een wildcard was toegelaten en veruit de laagste rating had van de groep, maar met een TPR van 1747 en een overscore van +2,46 ruimschoots aantoonde het niveau makkelijk aan te kunnen, en er had misschien zelfs nog meer ingezeten! Nog een half puntje verderop vinden we Gerbert, die zoals altijd de zondagsronden oversloeg, in zijn eerste partij meteen de hoogste ratinghouder van de groep trof, en uiteindelijk 3 punten in zijn 7 partijen haalde (plus een halfje voor een bye in ronde 1), iets onder verwachting, maar nog altijd niet slecht!

Lukas was dit jaar de enige Assenaar in de C-groep, en speelde weer eens een toernooi met twee gezichten: begonnen met slechts één remise in de eerste vier ronden, daarna oneven, maar met 3 punten in de laatste vier ronden toch nog op 4,5 punten geëindigd. Helaas wel een punt minder dan verwacht, maar Lukas is ondertussen wel een wijze les over zichzelf rijker geworden, en dat is ook wat waard!

De drie Assenaren in Compact A speelden een wisselvallig toernooi. Pieter werd de beste van de drie, maar daar zag het na een bye en twee verliespartijen niet naar uit. Twee overwinningen later bleek hij echter toch nog een half puntje meer te hebben verzameld dan Paul, die opmerkelijk genoeg 1,5 punt scoorde in zijn zwartpartijen, maar met wit twee nullen opliep… Elmar begon met 1,5 uit 2 tegen 2201 en 2112, maar drie nederlagen later zag de wereld er ineens heel anders uit. Volgende keer beter!

In Compact B deed Mark voor het eerst sinds jaren weer eens mee, maar hij zal zich zijn toernooi heel anders hebben voorgesteld: één remise en een reglementaire overwinning (en een bye in ronde 1) bedroeg de schamele buit. Gelukkig wist hij op Facebook er wel een positieve draai aan te geven: “leuk om iedereen weer te zien!” En zo is het maar net!

In Compact C was Kenneth als eerste geplaatst, maar zijn snode plannen konden al snel de ijskast in: na een nederlaag in ronde 1 en drie remises wist hij pas in de laatste ronde een keer te winnen, waarmee hij nog net op 50% eindigde. Jan B. deed het stukken beter met drie overwinningen (waaronder een zeer snelle wegens een afgaand mobieltje in de laatste ronde) en een bye; dat was net een halfje te weinig voor een prijs, maar toch prima gespeeld!

Last but not least (integendeel!) Compact D, de groep waar de grootste successen te vieren waren. Die waren helaas niet weggelegd voor Pieter H., die zich op de valreep toch nog aangemeld had; hij moest het, net als de vorige paar keren, veelal opnemen tegen rating 1000 en minder, en scoorde daar 50% tegen, bijna 1,5 punt onder verwachting… Nee, het waren twee debuterende jeugdspelers die in de prijzen vielen! Jesper en Abedin stonden allebei slechts één remise af en wonnen de rest van hun partijen; dat leverde Jesper een gedeelde eerste plaats op en Abedin, die de eerste ronde vrij had genomen, een ongedeelde derde, en beiden kunnen zich ook nog verheugen in een forse ratingwinst. Klasse gespeeld jongelui, nogmaals van harte!

Grand-Prix-toernooi

In het Grand-Prix-toernooi was Brian voor het eerst dit seizoen van de partij, en meteen de hoogst geplaatste Assenaar in groep B. Hij begon goed met een overwinning op de uiteindelijke groepswinnaar, maar kon daar pas in de laatste ronde een halfje aan toevoegen. Het ritme moet blijkbaar weer even gevonden worden!

Lyne begon in groep D met twee overwinningen, maar daar kwam in de rest van het toernooi nog slechts één punt bij; gedeeld vierde, op onderling resultaat zevende. Het kan niet altijd feest zijn…

Tristan had in groep E weer eens een goede dag; begonnen met vier overwinningen, daarna helaas twee nederlagen, maar na een ietwat gelukkige remise (pat) in de laatste ronde bleek hij ongedeeld tweede te zijn geworden. Gefeliciteerd Tristan!

Jaël begon in groep G slecht met twee nederlagen, maar daarna ging het beter met 3 uit 5. Meer dan een zesde plaats leverde dat niet op, maar toch goed hersteld!

Drie Assenaren in groep H, en Stella was de beste; ze verloor alleen van de groepswinnaar en boekte een vette overscore, die haar Noordelijke Jeugdrating voor het eerst boven de 300 brengt, en met 5,5 punten behaalde ze de tweede plaats. Gefeliciteerd Stella! Frank kwam net tekort voor een prijs; die had hij kunnen behalen als hij geen remise had gespeeld tegen de uiteindelijke nummer 3… Amira wist Stella een halfje af te snoepen, won daarnaast ook nog twee keer (waaronder van de nummer 3!) en eindigde daarmee niet onverdienstelijk als zesde in een niet al te makkelijke poule!

Yinte werd in groep I de derde Assenaar die in de prijzen viel; alleen van de groepswinnares verloren en de rest gewonnen en dus ongedeeld tweede. Gefeliciteerd Yinte!

Tenslotte speelde in groep J Adriaen, en hij scoorde opnieuw in één toernooi meer dan in onze interne: één overwinning en drie remises, en daarmee op SB-punten vierde. Nog net niet voldoende voor de prijzen, maar wie weet lukt dat in het nieuwe jaar wél!

Geen hoofdprijzen dus, maar wel drie keer tweede, het grootste aantal prijzen dat de Asser jeugd dit seizoen in een Grand Prix heeft behaald! En het Grand-Prix-seizoen is nog lang niet afgelopen; sterker nog, het is nog niet eens op de helft!

Toernooisite SchaakfestivalResultaten Grand PrixVier fotoalbums op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.