Nuttige overwinning voor Assen 1

      Geen reacties op Nuttige overwinning voor Assen 1

Verslag: Sjoerd

Drie punten uit vier wedstrijden was geen prettige uitgangspositie voor ons om aan te treden tegen hekkensluiter Caïssa 3 uit Amsterdam. Deze op papier prima tegenstander was nog puntloos en dan ga je ervan uit dat er bij hen alles aan gelegen is om te winnen. Voor het eerst dit seizoen moesten wij met maar liefst twee invallers spelen. Vanuit België werd Mark Jager ingevlogen, omdat drie potentiële invallers privé-afspraken hadden. Daarnaast mocht ik zelf aan de bak.

Na ruim drie uur spelen kon het ook nog alle kanten op.

Elmar Hommes speelde naast mij tegen Avni Sula. Voor zover ik kon volgen ging dat gelijk op, maar plotseling zag ik dat er handen geschud werden. Het bleek 1-0 voor ons te zijn!
Commentaar Elmar:
“Ik had me met zwart voorbereid op het Londen systeem van mijn tegenstander Avni Sula. In een gelijkwaardige stelling offerde hij een pion voor activiteit. Omdat wit de beste voortgang had gemist, kon ik stug blijven verdedigen en met mijn plus pion de winst binnenhalen.”

Zelf heb ik de hele partij met mijn rug tegen de muur gestaan tegen Cees Visser. Een Caro Kann werd door mij niet helemaal goed behandeld, maar ik kon gelukkig de deur dicht houden. Met nog vijf zetten te gaan voor mijn tegenstander besloot ik remise aan te bieden, ook omdat hij nog maar drie minuten op de klok had. Dat bleek een prima zet. Het nadenken over een remiseaanbod kost tijd en met 1 minuut op de klok accepteerde hij het halfje.

Frank van der Werff speelde met wit tegen Albert Riemens. De partij leek op remise af te stevenen. In het eindspel had Frank iets meer ruimte maar een iets mindere loper. Zwart speelde op winst en moest dat zuur bekopen vanuit de volgende stelling:

Frank van der Werff – Albert Riemens na 33… Kf4??

Mark Jager maakte zijn debuut in de KNSB en deed dat direct maar in de tweede klasse. Zijn opponente was Annemarie Volkers. In 2011 was zij deelneemster aan het NK voor dames. Mark kwam prima uit de opening, maar dreigde in het middenspel zijn hand te overspelen.
Commentaar van Mark: “Nadat ik goed uit de opening kwam, counterde mijn tegenstander goed terug. Ik werd min of meer gedwongen om een kwaliteit te offeren. Voor een pluspion en een stelling waar kansen in zaten. Dat bleek ook toen ik de kwaliteit terug won. Na tweemaal remise te hebben aangeboden met alleen de dame en wat pionnen op het bord, antwoordde mijn tegenstandster, ik wil wel remise, maar ik kijk eerst even wat mijn team doet. Als de tijdscontrole is geweest kan ik overleggen.
De 40e zet breekt aan, ik doe met wit een zet. Ik kijk op de klok, nog 30 seconden te gaan voor haar. Nog 20, nog 10. Vlag. Ze verzuimt om de 40e zet te spelen. Ik win de partij. Echter de slotstelling is al heel goed voor mij, omdat ik met een paar schaakjes ineens een pion had gewonnen en dit waarschijnlijk winnend had kunnen zijn.”

Maarten Dijkstra scoorde een lekker punt tegen de invaller bij onze tegenstander Haitham al Haider. Commentaar van Maarten:
“Ik speelde mijn favoriete Trompowsky, waarop mijn tegenstander antwoordde met 2… c5. Mijn tegenstander kwam op de damevleugel niet verder waarna hij met zijn lopers ook problemen kreeg op de koningsvleugel. Minstens een van zijn lopers zou vast komen te zitten achter de f-dubbelpion. Even later won ik een kwaliteit en na wat mislukte offers voor tegenspel (in een verloren stelling) moest mijn tegenstander zich gewonnen geven.”

Pieter Tromp speelde een enerverende partij tegen Caïssa teamleider Martin Bottema. Zijn commentaar:
“Mijn tegenstander en ik wisten elkaar te verrassen in de opening, wat uiteindelijk tot gevolg had dat ik een kwaliteit moest geven. Hier kreeg ik wel een pion en erg actief spel voor terug. Ik wist twee pionnen te winnen, maar ik kon dit in het eindspel niet verzilveren, met remise tot gevolg.”

Martin van Velzen draait niet zijn beste seizoen en hoopte deze maal op een ommekeer. Lang ging het goed bij Martin tegen Pieter Melford, maar een onnauwkeurigheid koste hem de zege.

In onderstaande stelling van Pieter Melford – Martin van Velzen gaf zwart op. De dreiging Pxf5 is dodelijk.

Commentaar van Martin:
“In mijn partij (een Moderne Verdediging die snel overging in een soort Pirc) werden al snel de dames geruild, maar de partij werd er bepaald niet saai van; we zochten allebei het initiatief door elkaars zwakke plekken onder schot te nemen. Uiteindelijk wist ik mijn tegenstander te dwingen de koningsvleugel te sluiten, waarna ik die meteen kon openbreken en mijn stukken lekker actief kon maken. Helaas miste ik op zet 27, met voor beide spelers niet veel tijd meer op de klok, een goede kans om wit op de pijnbank te leggen, en toen ik enkele zetten later een blunder maakte ging het punt zelfs naar de overzijde… Gelukkig was het de enige nul voor ons in een verder zeer geslaagde wedstrijd, en ik denk dat als ik de lijn van deze partij door kan trekken, de punten vanzelf weer gaan komen!”
Ivo Maris speelde op bord één tegen Günther Ballon een stevige partij. Commentaar Ivo:
“Ik had vanuit de opening vrij gemakkelijk een gelijke stelling gecreëerd, maar meer leek er eigenlijk niet in te zitten. Echter wilde ik per se geen remise spelen vandaag en besloot ik om wat risicovolle zetten te spelen, waarna mij al snel duidelijk werd dat ik toch maar voor die remise moest gaan, maar dat moest wel gebeuren met nauwkeurig verdedigen. Om te beginnen moest ik een kwaliteit geven om wat spel te krijgen, waarna mijn tegenstander die kwaliteit meteen weer teruggaf voor een pion, en vervolgens won hij nog een pion. Uiteindelijk besloot ik om dames te ruilen en een toreneindspel in te gaan. Het eindspel is waarschijnlijk verloren als wit zijn c-pion behoudt, maar mijn tegenstander zag in een flits opeens de zet f5, waarna ik de c-pion pakte en een theoretisch remise eindspel op het bord kwam.”

De slotstelling van Günther Ballon – Ivo Maris na het zwarte h5.

Met de steun van supporters Henny Maris, Wout Knol, Cor van der Werff, Ton van Velzen met echtgenote, Jacob Dijkstra, Sybrand Houtsma, Tinus Spriensma en Rieks Taal – die vergezeld werd door twee dames – behaalden we een nuttige overwinning.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Assen        1998 - Caissa 3     1993 5½ - 2½
1. Ivo Maris      2265 - FM Günther Ballon 2151 ½ - ½
2. Frank van der Werff 1976 - Albert Riemens  2053 1 - 0
3. Pieter Tromp    2177 - Martin Bottema  2076 ½ - ½
4. Maarten Dijkstra  2045 - Haitham al Haider 1749 1 - 0
5. Elmar Hommes    2030 - Avni Sula     2005 1 - 0
6. Sjoerd Homminga   1858 - Cees Visser    1952 ½ - ½
7. Martin van Velzen  1856 - Pieter Melford  2003 0 - 1
8. Mark Jager     1780 - Annemarie Volkers 1954 1 - 0

Foto’s (Facebook)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.