Assen 2 met opgeheven hoofd uitgeschakeld

Gisteravond mocht het bekerteam van Assen 2 een voorproefje nemen op de competitiewedstrijd tegen SISSA 3, die over twee weken op het programma staat. SISSA 3 is dit seizoen flink versterkt met twee spelers die vorig seizoen nog in de Meesterklasse uitkwamen, en dus was ik nogal pessimistisch over onze kansen, maar toen wij in het Denksportcentrum aankwamen en vervolgens van de vier sterkste Sissanen er slechts één zagen verschijnen, werd ik al een stuk optimistischer, helemaal toen Arjan bij de loting de zwarte pion trok, waardoor de kleurverdeling ook nog eens gunstig voor ons was. En het werd inderdaad een kraker van jewelste!

Wij mochten zelfs een tijdje genieten van een voorsprong, want Gertjan verraste zijn tegenstander met een klein trucje:

Ikzelf was de tweede die klaar was, en geheel in de stijl van dit seizoen ook nu met remise. Er gebeurde ook niet erg veel in mijn partij: na 20 zetten had ik comfortabel gelijk spel, en omdat de andere twee borden niet slecht stonden ging ik akkoord met het remisevoorstel van mijn tegenstander. Niet zo interessant verder, de overige twee borden waren stukken spannender!

Mark was als derde klaar. Hij kreeg een mix van Caro-Kann en Moderne Verdediging tegen die bekend staat als het Gurgenidze-systeem, en die ikzelf ook een paar keer heb uitgeprobeerd met zwart. Geheel in de lijn van het systeem ging het centrum op slot en zette zwart alles klaar om de damevleugel te openen, maar ondanks dat dat een zwakke witte pion op d4 opleverde had dat in mijn ogen niet veel moeten opleveren. Helaas gebeurde dat wel, maar niet omdat die pion eraf ging: Mark schoot namelijk een bok en leverde zomaar een stuk in. Weg partij, en de stand was weer gelijk…

Arjan mocht dus proberen ons alsnog aan de overwinning te helpen, en hij kwam heel ver! Tegen niemand minder dan Koen Lambrechts, vorig seizoen nog basisspeler van SISSA 1 en naar verluidt sinds kort FM (zojuist gecheckt: zijn FIDE-rating is inderdaad hoog genoeg, maar hij heeft de titel nog niet officieel binnen), kwam er een eindspel met ongelijke lopers op het bord, waarin Arjan (met zwart) twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel had:

2 – 2 dus, en dus was het tijd voor snelschaken. Helaas keerde de gunstige kleurverdeling uit de reguliere wedstrijd zich nu tegen ons, en dus werd het een vrij hopeloze exercitie, al miste Arjan nog mat in 1… Een 4 – 0 nederlaag was ons deel, en dus alsnog uitschakeling, maar wat mij betreft waren we absoluut de morele winnaar. Als we dit niveau over twee weken ook halen kunnen er nog mooie dingen gebeuren!

  SISSA 3      1980 - Assen 2       1850 2 - 2
1. Koen Lambrechts w 2296 - Arjan Dwarshuis  z 1922 ½ - ½
2. Andrey Tsyganov z 1916 - Gertjan Haan   w 1836 0 - 1
3. Maarten Hemmes w 1845 - Martin van Velzen z 1857 ½ - ½
4. Carl Hoekstra  z 1861 - Mark Jager    w 1786 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.