Viertal hard onderuit tegen SISSA

      Geen reacties op Viertal hard onderuit tegen SISSA

Verslag: Rieks

Gisteravond ontvingen we Sissa in Atlantis. Na een uitstekend maal vooraf bleken de prestaties op het bord bepalend voor wat er gebeurde op het schaakbord:

Ben had het minst gegeten en was als eerste klaar. In een Caro-Kann kreeg hij een orginele stelling op het bord en hij offerde een stuk voor een reeks pionnen en vooral om Arjans koning in het midden te houden. Helaas bleek lange rokade legaal en best goed, werden de dames geruild en streek Ben de vlag.
Ben schreef later op het forum:

De cruciale stelling bij mij kwam na 14 zetten met wit aan zet:

Ben van Os (1667) – Arjan Dijkstra (2169)

Een stuk langer duurde de partij van eter nummer drie, Pieter. In een h3 konings-indiër besloot Jan-Joris niet kort te gaan en meteen de beuk erin te gooien. Het was steeds een complexe stelling, maar mijn indruk was dat Pieter gedrukt stond en weinig tegenspel in het centrum kon creëren.

Arjan kreeg tegen Frits een agressieve variant van het Frans tegen zich. Arjan leek gedrukt te staan, maar alles steeds net (niet?) onder controle te hebben. Frits speelde het goed uit, maar Geon, die besloot bij deze thuiswedstrijd te komen kijken, had nog een mooie manier gezien om remise te maken. (Diagram Arjan?)

Rieks had verreweg het meest gegeten en genoeg energie om er een lange partij van te maken. Het werd een complexe Gruënfeld waarbij Koen wat gedrukt stond en besloot een kwaliteit te offeren waar hij het loperpaar en een pion voor terug kreeg. Het speeltempo was een uur + een halve minuut per zet en vanaf 35 speelde we beide alleen op de tijdstoevoeging. Met het loperpaar kreeg Koen een gevaarlijke aanval, die kon ik afslaan en geforceerd dames ruilen. Vervolgens speelde ik het technisch niet handig en liet ik zijn lopers te actief worden, miste en truucje en kwam in de volgende stelling.

Ik was hier van plan om de toren te offeren, maar met nog 10 seconden op de klok durfde ik het toch niet aan. Het is een basale remise omdat de verkeerde kleur loper van de randpion over blijft en ik mijn loper voor de f-pion kan geven. Ik dacht dat ik altijd nog die loper kon slaan, had nog genoeg energie en kon de stelling ook 40 zetten erna op een geometrisch bevredigende manier verdedigen, waardoor we op 115 (!) zetten uitkwamen.

  Assen      1936 - Sissa        2216 ½ - 3½
1. Pieter Tromp  2134 - Jan Joris Groenewold 2169 0 - 1
2. Rieks Taal   2021 - Koen Lambrechts   2296 ½ - ½
3. Arjan Dwarshuis 1922 - Frits Rietman    2228 0 - 1 
4. Ben van Os   1667 - Arjan Dijkstra    2169 0 - 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.