Ruime overwinning Assen 2 op Middelstum

Verslag: Sybrand

Dinsdag 29 november speelden we tegen Middelstum. Sinds enige tijd speelt Middelstum in een borg, en dit was de eerste keer dat Assen-2 daar op bezoek mocht. Logistiek een kleine uitdaging – verschillende spelers wonen buiten Assen, en met openbaar vervoer naar Middelstum werd als een uitdaging ingeschat – maar na enig gepuzzel waren we rond half 8 op de speellocatie aangekomen.

Rond kwart voor 8 gingen we van start. Na ongeveer 5 minuten – of was het tien? – enig rumoer bij het bord van Kenneth op bord 8. Zijn tegenstander gaf een volle loper weg zonder enige compensatie. Drie kwartier later gaf hij op (0-1). Commentaar Kenneth: Mijn tegenstander en ik bleken beiden in een gulle bui te zijn. Op zet 6 zette zwart een loper in die ik zonder problemen had kunnen slaan. Echter besloot ik mijn tegenstander een kans te gunnen omdat ik a tempo aan het ontwikkelen was. Toen de zet hierna de koffie bijna op was en de loper nog steeds gratis op te halen was besloot ik toch maar om te profiteren. Mijn tegenstander probeerde nog een ruime 10 zetten door te spelen maar een vol stuk achterstand bleek toch te veel te zijn voor handhaving

Abedin speelde op 8 met zwart. Hij kwam netjes vragen of hij remise mocht aannemen. Zo heurt het! Hij mocht zelf beslissen, en dat deed hij. (0,5 – 1,5). Turbo-commentaar Abedin: Ik verprutste de opening, gelukkig speelde mijn tegenstander slecht en kon ik het terughalen toen out of nowhere bood hij remise aan en dat nam ik aan.

Ben speelde een mooi partijtje koffiehuisschaak zoals we vaker van hem zien. Lekker opportunistisch, aanvallen door tegenaanvallen pareren enzo. Altijd een lust voor het oog, maar als het spannend is in de teamwedstrijd slecht voor je hart. Maar gelukkig stonden we comfortabel. Ben stond dus halverwege de partij onder een enorme aanval van dame en toren op zijn zwarte koning op e8, maar hij rommelde met paard en dame op de koningsvleugel. Toen hij ook zijn toren bij kon trekken op de g-lijn werd het echt gevaarlijk voor wit. Ben ging eeuwig schaak uit de weg (eerlijk is eerlijk, daar zou ik voor gekozen hebben), maar trok uiteindelijk dus wel aan het langste eind (0,5-2,5). Bens commentaar: Ik ging in een siciliaan vol in de aanval maar kwam er niet echt doorheen. Mijn tegenstander koos voor een tegenaanval op het moment dat hij solide kon blijven verdedigen en betaalde de prijs. In het volgende diagram het moment dat mijn tegenstander echt bezweek:

Ik heb op d1 een stuk gewonnen en de situatie voor wit is na een aantal suboptimale zetten in onduidelijke stellingen al tamelijk penibel, maar de poging het stuk terug te winnen met 26. Pf3? bleek de beslissende fout. Hoe straft zwart dit af?
Oplossing

Hans speelde op bord 3 met wit tegen Fred Steggink. De partij ging lange tijd gelijk op, Hans kreeg optisch gezien de overhand, maar Fred verdedigde zich goed. Uiteindelijk tegen de klok van 11 remise (1-3). Commentaar Hans: Na een opening langs bekende paden in het vroege middenspel een kansje gemist op voordeel. Zoals het ging bleef het bij een klein plusje voor mij. Toch nog wat geprobeerd te forceren, maar heel veel leverde dat niet op. Met (alweer) weinig tijd op de klok tot remise besloten.

In mijn eigen partij op bord 5 ging het in de opening gelijk op. In het middenspel kon ik de e-lijn bemachtigen met de torens, maar dit kon ik niet verzilveren. Ik denk dat ik een betere voortzetting heb gemist. De partij eindigde met een remisevoorstel van mijn tegenstander,hij drukte de klok in, en voegde nog toe dat het ook drie maal dezelfde stelling was. Tja, wat is het nu, een claim of een remisevoorstel? Bij een claim moet je aan zet zijn, schrijf je de zet op, voert deze niet uit, meld je dat je claimt en zet je de klok stil en roep je de wedstrijdleider. Nu was ik aan zet en liep mijn tijd. Dus maar even gevraagd. Het was een remiseaanbod. Gelukkig maar, de claim zou ook vast zijn afgewezen vanwege de knullige uitvoering ervan, of het nu twee of drie maal dezelfde stelling was. Anyway, ik nam het aanbod aan (1,5-3,5)

Jan speelde op 4 met zwart tegen Johan Mosterdman, een paar jaar terug nog tegenstander van Assen-2 in de beker bij Haren. Johan meldde desgevraagd dat hij tussen beide teams van tijd tot tijd wisselt. De strijd ging gelijk op, en in het late middenspel stonden er twee verschillende lopers op het bord. Remise dus is een vrij logische uitslag, maar Jan ging er voor zitten. Zijn loper was een stuk actiever dan die van Johan, en na lang gemanoeuvreer kon hij dit uitbuiten (1,5-4,5). Jan sleepte hiermee de winst voor Assen binnen!

Geon speelde op het eerste bord met wit tegen Albert Verheij. Toen ik op een gegeven moment langsliep, zag ik tot mijn schrik dat Geon een toren achter stond, weliswaar met aanval, maar met ogenschijnlijk beperkte mogelijkheden. Hoe het ging weet ik niet, maar op miraculeuze wijze stond het bij een volgend rondje materieel gelijk.

Geon ging achter de a-pion aan en veroverde deze. Uiteindelijk won hij de partij (5,5-1,5). Commentaar Geon: Mijn oppo rokeerde niet, een torenoffer op f7 zag er aantrekkelijk uit, de schaakcomputer gaf me gelijk: mat in 14 bij optimaal spel. Helaas raakte ik in een wirwar van varianten het spoor bijster. Wel bleef ik druk houden op mijn tegenstander en uiteindelijk ging hij alsnog de fout in en bleef er een eindspel over dat ik vrij geruisloos kon winnen.

Wat restte was de partij van Frank tegen Harry Wubs. Frank had een klein klein voordeeltje, wist een witte pion te isoleren en uiteindelijk te veroveren, en won tot slot om tien over 12 het overgebleven toreneindspel.

Commentaar Frank:

Mijn loper ruilde ik tegen het paard, zodat er een geisoleerde pion overbleef. Er was een juiste timing voor nodig om die te veroveren, want als de toren van wit achter mijn pionnen aan kon gaan dan is dat lastig. Het was een toreneindspel met remisekansen voor wit en winstkansen voor zwart. Laat op de avond haalde ik het punt binnen.

Hiermee behaalde Assen-2 naar verluidt [bedankt Martin!] haar grootste overwinning sinds de promotie naar de promotieklasse! Om kwart over 12 ’s nachts kon de terugreis worden aangevangen naar Assen, waar we – met een veertienjarige jeugdspeler – om 1 uur ’s nachts aankwamen. Ik hoop van harte dat de KNSB besluit tot een vierde klasse landelijke competitie, zodat we heel snel van deze doordeweekse middennachtelijke avondturen zijn verlost, vooral in het belang van de jeugdspelers.

De cijfers:

  Middelstum    1744 - Assen 2       1792 1½ - 6½
1. Albert Verheij  1897 - Geon Knol      2099 0 - 1
2. Harry Wubs    1785 - Frank van der Werff 1974 0 - 1
3. Fred Steggink  1793 - Hans Smit      1855 ½ - ½
4. Johan Mostertman 1803 - Jan Posthoorn    1784 0 - 1
5. Frits Brandsma  1733 - Sybrand Houtsma   1805 ½ - ½
6. Jan Bol     1679 - Ben van Os     1740 0 - 1
7. Gerry Wubs    1622 - Kenneth Muller   1609 0 - 1
8. Jan Mark Hof   1641 - Abedin Heij     1467 ½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.