Assen 1 niet opgewassen tegen SOPSWEPS’29

Zaterdag 7 oktober kwam SOPSWEPS’29 in de tweede ronde KNSB spelen tegen ons eerste. Zij hadden gewonnen in de eerste ronde van Groninger Combinatie 2 en wij verloren tegen Laurierboom-Gambiet. Gezien het op papier getoonde ratingverschil manoeuvreerden wij ons in de underdogpositie.
Al snel werd duidelijk dat het 1 – 1 zou worden op de onderste borden. Gertjan vergaloppeerde zich tegen Jeroen van den Berg en Tycho had groot voordeel tegen Gert Pijl. De rest kon alle kanten uit. In het laatste speeluur ging het echter mis.

Gelukkig trok Tycho tegen Gert Pijl de stand gelijk, alhoewel hij onderweg zijn mooi opgebouwde voordeel even uit handen dreigde te geven.

Tycho keepte de schijnbare tegenkansen voorbeeldig en behield zijn voordeel. Tegen de veertigste zet greep hij mis.

Maarten leek tegen Michiel Geelen een mooi initiatief te hebben.

Met de stand van 1½ – 1½ moest het laatste speeluur voor de tijdscontrole de beslissing geven. Helaas ging het op de meeste borden verkeerd.

Elmar had mooie druk op de d-lijn tegen Paul van Onselen. Om het af te maken werd Elmar iets te ambitieus. Een schijnoffer pakte verkeerd uit en verlies was niet meer te vermijden.

Martin hield lang stand tegen Johan Booij. In een complexe partij hield hij kansen, maar uiteindelijk trok hij aan het kortste eind. Dat is geen schande tegen ruim 300 ratingpunten minder. Commentaar van Martin:
“Helaas opnieuw een nederlaag voor mij, maar ik wist het mijn tegenstander flink lastig te maken!

Pieter moest in het verre middenspel ook materiaal inleveren tegen Marcel Peek en ging ook ten onder. Zijn commentaar:
“Ik kwam wat gedrukt uit de opening, maar toen mijn tegenstander een paar onnauwkeurige zetten deed, kon ik op een gegeven moment counteren met een zeer goede stelling tot gevolg. Mijn tegenstander besloot tot een stukoffer wat in wederzijdse tijdnood een interessante partij opleverde. Ik dacht op een gegeven moment een goede truc te hebben, voerde hem verkeerd uit, gaf vervolgens een dame weg tegen een toren, maar ik wist nog een enigszins houdbare stelling over te houden. In tijdnood speelden we beiden niet optimaal, na de tijdnood miste ik direct de beste zet en kon een paar zetten later opgeven.”

Arjan speelde een puike partij tegen Jan Roebers. Hij had het initiatief en leek op een overwinning af te stevenen. Ergens ging het fout en in het eindspel nog iets meer, waardoor hij toch nog verloor.

Rieks deed het eveneens niet slecht tegen Tom Bottema. Met een kwaliteit minder had hij als compensatie prachtige vrijpionnen in het centrum. Deze compensatie bleek voldoende om remise af te dwingen, hetgeen gezien het ratingverschil een prima prestatie is.

Over vier weken zullen we thuis tegen medehekkensluiter Almelo de punten moeten pakken.

Toeschouwers waren: Wilfred Jansen, Tinus Spriensma, Wout Knol, Geon Knol met dochter Evie, Frank van der Werff, Ton van Velzen, Lyne en Remco Bruggink en Gerard Voorintholt.

De gedetailleerde uitslagen zijn:

  Assen       1984 - SOPSWEPS'29     2083 2 - 6
1. Pieter Tromp   2100 - Marcel Peek     2273 0 - 1
2. Rieks Taal    2089 - Tom Bottema     2199 ½ - ½
3. Martin van Velzen 1911 - Johan Booij     2219 0 - 1
4. Arjan Dwarshuis  1979 - Jan Roebers     2046 0 - 1
5. Elmar Hommes   2052 - Paul van Onselen  2048 0 - 1
6. Maarten Dijkstra 2035 - Michiel Geelen   1987 ½ - ½
7. Tycho Bruggink  1860 - Gert Pijl      1903 1 - 0
8. Gertjan Haan   1843 - Jeroen van den Berg 1989 0 - 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.