Assen 2 wint van verzwakt Staunton 2

Verslag: Sybrand

wat vooraf ging

Assen 2 heeft na ronde 3 een mooie middenmoot positie, en dat is prima, als je tenminste geen kampioenschapsambitie hebt. En dat hebben we dus wel! De wedstrijd tegen Haren was een flinke domper, maar daarna liep het op rolletjes tegen Het Kasteel. De avond ervoor heeft Haren/Oostermoer een matchpunt gemorst tegen Hoogezand/Veendam, waardoor Assen bij winst een matchpunt dichterbij kan komen.
Staunton is van ouds een Angstgegner van Assen. Op de een of andere manier ligt deze ploeg ons niet en hebben we het er altijd moeilijk tegen.
Maarten Hoolsema, voormalig teamleider van Assen 2 en na zijn verhuizing naar Amersfoort een aantal jaren geleden wat minder op de club, maar toch betrokken, had aangegeven in Assen te zijn dit weekend, en daarom besloot ik om hem op te stellen. Maarten is met name met wit een puntenpakker zo heeft hij in het verleden laten zien.
Martin van Velzen is gediplomeerd scheidsrechter, en (wedstrijd)leidt eigenlijk altijd de thuiswedstrijden bij Assen. Omdat hij sterker is dan ik, en Martin bovendien graag en goed met zwart speelt, heb ik besloten hem op te stellen en zelf de taak van wedstrijdleider op te pakken. Sjoerd nam de honneurs van teamleider waar.

de strijd

Om kwart voor 8 werd de strijd aangevangen. Staunton blijkt toch behoorlijk verzwakt te zijn aangetreden. Hun reguliere bord 1 tot en met 4 bleken niet aanwezig. Assen 2 daarentegen bijna op volledige oorlogssterkte. Na een uurtje stond Robert slecht. De rest van de borden was over het geheel genomen zorgelijk. Frank stond mooi, dreigde een stuk te winnen, maar Jan had er juist eentje weggegeven, tegen een paar pionnen, maar toch. Kenneth stond gedrongen. Maarten stond goed, net als Martin en Hans. Sjoerd stond gelijk. Kortom, het was zorgelijk.

Rond 9 uur verloor Robert op 4 met wit van Dick Hummel. Dick had een mooie diagonaal a8-h1 onder controle met Dame en Loper, Robert verdedigde tegen mat, maar overzag een schaakje op f2. Zichbaar balend verliet Robert even later de speelzaal (0-1)

Jan kwam op 8 met wit tegen Gerrit ten Brinke duidelijk slechter uit de opening (een Sveznikov vertelde Jan), en stond een stuk (tegen 2 pionnen weliswaar) achter. De koningsstelling van zwart had daarbij een (voor wit) mooi gat, aangezien de pion op de g-lijn ontbrak. Toen Jan een pion op f6 kreeg overzag Gerrit een mataanval, en de stukken konden pardoes het kistje weer in (1-1). Een absolute mazzel voor Assen dit punt, want daar had niemand meer op gerekend.

Kenneth speelde op 7 met zwart tegen Michiel Meeuwsen. Michiel had een sterke aanval op de zwarte damevleugel waar Kenneth lang had gerokeerd. Mat dreigde, maar door met zijn dame op d7 een stuk te pakken op d3 wist Kenneth een luchtgaatje te creeren voor zijn koning en deze ontsnapte aan de dreiging richting koningsvleugel. Deze voorsprong gaf Kenneth niet meer uit handen (2-1).

Hans speelde op 5 met zwart tegen een oude bekende, Jeroen Groot. Hans had de hele partij weinig problemen. De koningsvleugel van wit stond onder druk met zwaar geschut (toren en dame), en uiteindelijk overzag Jeroen een schaakje dat leidde tot torenverlies (3-1). Commentaar Hans: “Aan bord 5 mocht ik aantreden tegen Jeroen Groot. Jeroen en ik hebben beiden gestudeerd en geschaakt in Wageningen, dus dat maakte dit toch wel tot een speciale ontmoeting. Vorig jaar had Jeroen zichzelf aan bord 3 opgesteld, in de hoop tegen mij te kunnen spelen, maar Sybrand had mij juist die wedstrijd op een ander bord gedacht dus liepen we elkaar mis. Dit jaar lukte het dus per ongeluk wel!

Martin speelde op 3 met zwart een evenwichtige partij tegen Henk van Dijk. De hele partij stond hij ietsjes beter. Het eindspel speelde hij fantastisch uit (4-1)! Zijn commentaar:
“Na 22 zetten belandde ik (met zwart, zoals altijd 😉 ) in dit toreneindspel en bood mijn tegenstander remise aan:

Mijn pionnenstructuur is slechter, maar toch sta ik beter, omdat mijn zwaktes niet aangevallen kunnen worden en de zijne wel! Negen zetten later kwam deze stelling op het bord:

Maarten speelde op bord 2 met wit tegen Bram Kruisinga. Eigenlijk had ik daar oud-Assenaar Jaap van der Graaf verwacht, maar helaas was hij afwezig. Maarten speelde een rustige partij, en stond gewoon goed. Op een gegeven moment zelfs een pion voor. Op de vraag naderhand waarom hij zo rustig speelde (Maarten is een echte aanvalsspeler) meldde hij dat hij ergens twee paardzetten had verwisseld en dus in een andere opening kwam. Helaas ging het mis in het middenspel. Maarten had ergens f4 gespeeld, en zijn koningsvleugel lag daarmee open. Daar maakte Bram handig gebruik van en zette Maarten uiteindelijk met een paardzet mat (2-4).

Frank speelde op 1 met zwart tegen Anders Bay. Hij gooide al vroeg zijn pionnen naar voren en bracht een vorkje op het bord dat tot stukwinst leidde. Met een stuk meer was zijn punt al geteld, maar in het schaken geldt dat het bord vierkant is! Frank zijn stukken waren onontwikkeld door de vele pionzetten, en de triple pion van Anders was toch gevaarlijker dan gedacht. Toen deze in het middenspel verbonden pionnen op de e en f lijn werden en de mars naar de overkant begonnen was verlies onafwendbaar (4-3).

Op papier leek het daarmee nog spannend te worden, maar in de laatste partij van Sjoerd met wit op 6 tegen Henk Seijen had de laatste zomaar een kwaliteit cadeau gedaan. Commentaar van Henk achteraf: “ik zie heel slecht paardvorkjes”. Op papier dus een gewonnen partij, maar Henk rommelde zijn paard naar voren en creeerde daarmee gevaarlijke tegenkansen. Uiteindelijk gaf Sjoerd de kwaliteit terug en won het Dame-pionneneindspel eenvoudig. Commentaar Sjoerd:
“Nadat ik in ronde 2 de junior uit de promotieklasse tegen me kreeg, mocht ik het opnemen tegen de de nestor uit deze divisie. Tussen beide heren zit een leeftijdsverschil van maar liefst 73 jaar!
Tegen Henk Seijen is het oppassen geblazen. Toen ik vorig jaar gewonnen kwam te staan tegen Henk gaf hij niet snel op en loerde op elke tegenkans. En met succes. Een gewaarschuwd mens telt voor twee en toen Henk pardoes een kwaliteit cadeau deed wist ik dat ik op mijn qui-vive moest blijven.
Met name in onderstaande stelling kreeg ik het even Spaans benauwd.

de conclusie

Al met al een toch min of meer onbedreigde overwinning van Assen, waarbij meteen zij aangetekend dat het Assen niet aan geluk heeft ontbroken en Staunton niet in de sterkste opstelling is opgekomen. Assen 2 staat na deze ronde op een tweede plaats, samen met GC 4 en Staunton 2 6 MP. Op bordpunten heeft Assen 2 de meeste punten. De kampioensaspiraties zijn nog levend, al zijn we afhankelijk van een (volgende) misstap van Haren/Oostermoer.

De cijfers:

  Assen 2       1834 - Staunton 2    1730 5 - 3
1. Frank van der Werff 2012 - Anders Bay    1810 0 - 1
2. Maarten Hoolsema  1700 - Bram Kruisinga  1849 0 - 1
3. Martin van Velzen  1878 - Henk van Dijk   1810 1 - 0
4. Robert Stallinga  1934 - Dick Hummel    1740 0 - 1
5. Hans Smit      1860 - Jeroen Groot   1765 1 - 0
6. Sjoerd Homminga   1821 - Henk Seijen    1723 1 - 0
7. Kenneth Muller   1688 - Michiel Meeuwsen 1486 1 - 0
8. Jan Posthoorn    1782 - Gerrit ten Brinke 1657 1 - 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.